YSK 91 bin seçmenin kaydını dondurdu

Mahalli İdareler seçimlerinde, akrabası-tanıdığı için oy kullanmak amacıyla, seçmen kaydını taşıyanlara yönelik yapılan incelemeler sonuçlandı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) bu kapsamda, 91 bin seçmenin kaydını dondurdu. Bu kişiler 31 Mart’ta oy kullanamayacak.

YSK 91 bin seçmenin kaydını dondurdu
YSK 91 bin seçmenin kaydını dondurdu
GİRİŞ 02.02.2019 13:09 GÜNCELLEME 02.02.2019 13:09

Seçmen kütüklerine yapılan itirazlar kapsamında ilçe seçim kurullarından gelen başvurular YSK tarafından bir hafta süren bir incelemeye tabi tutuldu.

Seçmen taşıma, boş binaya seçmen yerleştirme, ölü seçmen iddiaları veya seçmen kaydının bulunmaması gibi konularda yapılan itiraz veşikayetlerin incelemesi sonucunda toplam 91 bin 83 seçmenin kaydının dondurulmasına karar verildi.

YSK yetkilileri bu sayının tamamının ‘seçmen taşınması’ ile ilgili iddiaları kapsamadığını belirtirken, “Farklı sebepler de var. Zamanında itirazını yapmadığı için mağdur olanlar da var. Ama itiraz süresi geçtiği için, bu konuda yapılacak bir şey yoktu ve o durumda olanların da seçmen kayıtları donduruldu” bilgisi paylaşıldı.

RAKİBİNİ İHBAR ETTİ

YSK, özellikle seçmen taşıma iddialarını içeren şikayet ve itirazları tek tek dosya üzerinden inceledi. İkamet ettiği yerin dışında oy kullanmak isteyenlerin birçoğunun muhtarlık seçimine destek sağlamak amacıyla seçmen kütüğünü taşımak istediği belirlendi.

Bazı başvuru ve itirazlar incelenirken ilginç örnekler de ortaya çıktı. Seçmen kütüğünü kaydırdığı iddiasıyla şikayet edilen kişinin muhtar adayı olduğu ve 20 yıldır aynı mahallede yaşadığı ortaya çıktı. Şikayet eden kişinin de rakibi olduğu öğrenildi.

Bir başka dosyada ise bir şehirdeki 5 ayrı evden, aynı ilçeye 20 kişinin kaydının alındığını ve bu 20 kişi için aynı ikamet adresinin gösterildiği tespit edilerek, bu kişilerin seçmen kayıtları donduruldu.

Türkiye genelinde sayıları 53 bini bulan köy ve mahalle muhtarlıkları için akıl almaz bir rekabet sergileniyordu. Hemşehrilerinin oyunu almak için her yolu deneyen bazı adaylar, büyükşehirlerden köylerine akın akın seçmen taşıyordu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”