Diyanet İşleri Başkanlığı rakı markasının iptalini istedi

Diyanet İşleri Başkanlığı, alkollü içecek şirketine dava açarak içinde "âlâ" geçen rakı markasının iptalini istedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı rakı markasının iptalini istedi
Diyanet İşleri Başkanlığı rakı markasının iptalini istedi
GİRİŞ 11.02.2019 14:34 GÜNCELLEME 11.02.2019 14:34
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı dava dilekçesinde, 'âlâ' sözcüğü için Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan görüş istendiğini, kurulun da "Dinen haram kılınan bir nesne için Allah'ın sıfatlarından birinin marka olarak kullanılmasının doğru olmadığını" bildirdiğini kaydetti.

 

 

CİMER'E ŞİKAYET YAĞDI

İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesi'ne avukatları aracılığıyla başvuran Diyanet İşleri Başkanlığı dava dilekçesinde, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve kendilerine yapılan şikayetler ile 'âlâ' kelimesinin alkollü bir içecekte marka olarak kullandığının anlaşıldığını anlattı. Şikayetler üzerine 'Âlâ 'isminin dini bir değer ve sembol içerip içermediği hakkında araştırma yapıldığı kaydedilen dilekçede bu yönde Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan görüş istendiği ifade edildi.  Kurul tarafından 25 Ocak'ta kendilerine gönderilen cevapta "Türkçemizde  her ne kadar iyi, pekiyi, anlamında kullanılmış olsa da Cenab-ı Hakk'ın sıfatlarında biri olan 'Âlâ'yı çağrıştırması Kur'an-ı Kerim'de sure ismi olarak geçmesi, gelenekte dini çağrışımı bulunması ve Allah Teala'nın haram kıldığı bir nesneyi övme, yüceltme anlamı taşıması yönleriyle bahis konusu ismin bir içki türüne ad/marka olarak kullanılmasının dinen uygun olmadığı değerlendirilmektedir" denildiği bildirilen dilekçede Din İşleri Yüksek Kurulu'nun dini konularda en yüksek karar ve danışma organı olduğu vurgulandı. 

 

 

ALLAH'IN SIFATLARINDAN BİRİSİ

Bu doğrultuda markanın dini değer içerdiğinin ortaya çıktığı kaydedilen dilekçede, Sınai Mülkiyet Kanunu'nda yer alan "Dini değerleri ve sembolleri içeren işaretlerin mevcut olması halinde mahkeme tarafından markanın hükümsüzlüğüne karar verileceği" yönündeki ifadeye de atıfta bulunuldu. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dilekçesinde  “Din İşleri Yüksek Kurulu'nun dinen haram kılınan bir nesne için Allah'ın sıfatlarından birinin marka olarak kullanılması doğru değildir. Âlâ markasının hükümsüzlüğüne karar verilsin" denildi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 39
  • Yakub 5 yıl önce Şikayet Et
    Diyanet işleri başkanlığı ARTIK BAKANLIK OLMALI! Diyanet çok büyümüştür. Değer, kontrol ve inancımız gereği dini işler tavizsiz ciddi şekilde yürütülmeli. Sapık bidatlara, sapık hurafelere karşı, hadis Allah dostu düşmanlığına karşı vs sinsi İslam dini düşmanlığına karşı devlet desteği yani bakanlık nezdinde destek hayati öneme sahip. Biz İslam'ız, Müslümanlarız ve Islam'a göre yaşarız.
    Cevapla
  • byrm 5 yıl önce Şikayet Et
    oooooooooo günaydıııııın
    Cevapla
  • DUACI 5 yıl önce Şikayet Et
    diyanet başkanlığının bu hassasiyeti cok güzel olmuştur
    Cevapla
  • vefa 5 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim içkiyi yassklayacaksın yoksa bunlar dahada ileriye gidecekler biz bir müslüman ülkede yaşıyoruz içki bize müslumanlara haramdır bütün tekel içki satan yerleri hepsini kapatın gitsin bu ne rezalet diyanetin dava açmasıyla bu işe çözüm değil
    Cevapla
  • Cihan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben muslumanim elhamdulillah, ama herkes, zikkim icse bile, hur yasamakta hakki var. Ben icmeyi istesem bile sizi iliglendirmez. En dogrusu budur.
    Cevapla
  • zafergülten 5 yıl önce Şikayet Et
    kasten ve inadına yapılmış birşey,devlet el atıp cezalandırmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor
İsrail'i korku sardı! Yaptırımlar gelebilir - Gazete manşetleri