'Alo Fetva Hattı'na ilginç sorular!

'ALO Fetva Hattı 190'ı arayanlar, dini konularda merak ettikleriyle ilgili doğru bilgileri görevli vaizlerden alıyor. Hattı arayanlardan "Elmayı soyarak mı yiyelim yoksa soymadan mı?", "Düğünü mevlitli mi yoksa eğlenceli mi yapayım?" gibi ilginç sorular da geliyor.

'Alo Fetva Hattı'na ilginç sorular!
'Alo Fetva Hattı'na ilginç sorular!
GİRİŞ 15.02.2019 16:33 GÜNCELLEME 15.02.2019 17:36
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yoğun talebe daha hızlı cevap verilebilmesi için 'Dini Danışma Hattı' yenilenerek, hem cep telefonlarından hem de sabit telefonlardan ulaşılabilir hale getirildi. 'Alo Fetva Hattı' olarak da bilinen 'Dini Danışma Hattı'nın yeni numarası ise '190' olarak belirlendi. Dini konularda sorular sorup, bilgi almak isteyenler bu numarayı aradıktan sonra bağlı bulundukları şehrin il müftülüğüne bağlanıyor. Antalya İl Müftülüğü'ne bağlananları ise burada görev yapan yaklaşık 20 vaiz karşılıyor. Kadınlara kadın vaiz, erkeklere ise erkek vaiz hizmet veriyor. Vaizler, ramazan ayı dışında, mesai saatlerinde bu hizmeti sunuyor.

İl Müftüsü Orman Artan, yoğunluğun, önemli gün ve gecelerin yanı sıra ramazan ayında yaşandığını söyledi. Gelen her soruya ciddiyetle yaklaşıldığını belirten Artan, vatandaşın ilgisinden memnun olduklarını söyledi. Gün içinde vaizlerin yaklaşık 50 soruya yanıt verdiğini kaydeden Artan, bazen çok ilginç sorular da geldiğini aktardı. 

 

 



İLGİNÇ SORULARDAN ÖRNEKLER

Müftülükte 6 yıldır il vaizi olarak görev yapan Saffet Sevim, vatandaşın zaman zaman yanıtını bildiği soruları kendilerine sorduğunu, teyit ettirdiğini söyledi. Bazen yanıtını bilmedikleri ya da karmaşık bir konu olduğu zaman vaizlerin aralarında görüşüp, araştırma yaptıktan sonra vatandaşa yanıt verdiklerini belirten Sevim, bazen de ilginç sorularla karşılaştıklarını kaydetti.

'YAYGIN YAPILAN BİR HATA'

Bu tür sorulara da ciddiyetle cevap verdiklerini anlatan Sevim, ilginç sorulara örnek vererek, şöyle konuştu: 

"Vatandaş, kefenlenen ölünün yüzü açıldığında ölünün abdestinin bozulup, bozulmayacağını soruyor. Böyle bir durum söz konusu değil. Bazen ölünün yakınları kefenlenene kadar yetişemeyebiliyor. İnsanlar yaşamını yitiren bir yakınının yüzünü bu anlayış nedeniyle son defa göremiyor. Bu yanlıştır. Yaygın yapılan bir hatadır. Bir başka soru ise vatandaş adak olarak deve adamış. Ancak her yeri aramasına rağmen deve bulamamış ne yapacağını sordu. Bu durumda büyük bir hayvan adak olarak adamış olduğu için başka bir büyük havyan keserek adağını yerine getirebilir. Bir vatandaş ise elmanın soyulup mu yoksa soyulmadan mı yenmesi gerektiğini sordu. Bunlar çok önemli konular değildir. İstenilen şekilde tüketilebilir. Merak edip sormuşlar." 



'DÜĞÜNÜ MEVLİTLİ Mİ, EĞLENCELİ Mİ YAPAYIM'

Görevli vaizlerden Ziya Gökalp de ilginç sorulardan örnek verdi. ''Düğünü mevlitli mi yoksa eğlenceli mi yapayım?'' sorusunun kendisine sorulduğunu dile getiren Gökalp, ''Burada önemli olan nikahtır. Düğün de nikahın ilanıdır. Mevlit de olabilir eğlence de. Önemli olan harama düşmemektir. Başka bir vatandaş, oğlunun üniversitede öğrenci olduğunu ve bir an önce evlenmek istediğini buna karşılık ne yapması gerektiğini sordu. Eğer rızkını kazanabilecek ehliyete sahipse evlenebilir. Ancak evinin geçimini sağlayabilecek zamana kadar sabretmesi lazımdır'' dedi. 

YORUMLAR 7
  • Ne iş 5 yıl önce Şikayet Et
    Insanlar bilmeyebilir kucuk gormekten baska birsey değil aynı soruyu 999 defa sorsalar sen o soruyu 1000 defa cevaplamak zorundasın
    Cevapla
  • ÖZKUŞ 5 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten çetrefilli bir konu ise cevap verilmeli, diğer gırgıriye konularda hiç konuşmadan telefon kapatılmalıdır.
    Cevapla
  • IYI 5 yıl önce Şikayet Et
    Asırlardır islama bayraktarlık yapmış olan osmanlı torunlarını basit dini vakaları bile sorar hale getirdiler,
    Cevapla
  • kartal 41 5 yıl önce Şikayet Et
    fetva vermek vaizlerin işimi öncelikle bunu sorgulamak lazım çünkü fetva veren zat eğer yanlış bir söylemde bulunursa mazallah akibet nice olur ya o zat ı o makama getiren kişiler bu mazallah tan nasibini almaz mı
    Cevapla
  • seko 5 yıl önce Şikayet Et
    sana sorarlar bundan sonraz..
    Cevapla
  • Yusuf 5 yıl önce Şikayet Et
    insanımız ne kadar cahil olduğunu kanıtlı görün millete sorsan herkes müslüman ama dinimizi bilen yok.olsaydi millet cemaatlere kanmaz di,dini kullananlara dersini verirdi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi