Cumhurbaşkanı yeni askerlik sistemini açıkladı! Askerlik kaç ay olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, uzun süredir beklenen yeni askerlik sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Peki yeni tip askerlik süresi ne kadar olacak? Askerlik ile ilgili son gelişmeler…

Cumhurbaşkanı yeni askerlik sistemini açıkladı! Askerlik kaç ay olacak?
Cumhurbaşkanı yeni askerlik sistemini açıkladı! Askerlik kaç ay olacak?
GİRİŞ 19.02.2019 09:08 GÜNCELLEME 19.02.2019 09:08
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında askerlik ile ilgili merak edilenleri açıkladı. Askerlik ile ilgili sürecin sona geldiğini aktaran Erdoğan, bedelli askerlik, yedek subaylık ve askerlik süresi ile alakalı konulara açıklık getirdi. Lise ve altındaki mezunlara 6 ay + 6 ay uygulaması getirilecek. İşte askerlik ile ilgili merak edilenler...

 

 LİSE VE ALTI MEZUNLARA 6 + 6 UYGULAMASI

Lise ve altı mezunlar için, 6 ay artı 6 aylık bir askerlik uygulaması getirilecek. Bir aylık eğitimini tamamlayıp 5 aylık kıta hizmetini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar isterlerse terhis olabilecekler. Şayet askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar. Bu 12 aylık sürenin bitiminde arzu eden askerler sözleşmeli er erbaş kadrosuna geçiş için müracaat edebilecekler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında şu ifadeler yer verdi;

'Bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere, kalıcı hale getiriyoruz. İkide bir "çıkacak mı çıkmayacak mı" böyle bir şey olmayacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek.

Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazanalar bir aylık temel askerlik eğitimlerini ardından terhis edilecekler. İlk etapta her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlik ücreti de sabit bir formüle göre hesaplanacak.

Kurumlarımızın yaptıkları hesaplamalar, bedelli askerlikten gelen kaynağın eğitim dönemleri dışında tamamı maaşlı hale gelen diğer görevlilerin maliyetlerini ziyadesiyle karşılayacağını gösteriyor.''

Yeni Askerlik Sistemi

BEDELLİ ASKERLİK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bedelli askerlik uygulamasının, ordunun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getirileceğini söyledi. Milletin talebi ve ordunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı’na yeni bir askerlik sistemini çalışmaları için talimat verdiğini belirten Erdoğan, sistemle ilgili şu bilgileri verdi: 

“Kurumlar çalışmalarını yapıp, bir taslak ortaya çıkarttılar. Bilindiği gibi halen lisans ve lisans üstü programları bitirenler 12 ay yedek subay veya 6 ay kısa dönem er, erbaş olarak askerlik yapıyor. Lisans düzeyinde aşağıda eğitim seviyesine sahip olanlar ise 12 ay er ve erbaş olarak askerlik görevini şu an itibarıyla yerine getiriyor. Bir de yurtdışındaki vatandaşlarımızın faydalandığı dövizle askerlik ile zaman zaman başvurulan bedelli askerlik uygulamaları var.

İSTEYEN HERKES BEDELLİYE BAŞVURABİLECEK

Bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hale getiriyoruz. İkide bir çıkacak mı çıkmayacak mı böyle bir şey olmayacak. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın, isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananlar 1 aylık temel askerlik eğitimlerinin ardından terhis edilecekler.

''SORU İŞARETİ KALMAYACAK''

Yeni sistemin Türk Silahlı Kuvvetlerin ihtiyacı üzerine çalışacağını dile getiren Erdoğan, “Bedelli ve dövizli noktasında artık bir soru işareti kalmayacak. ‘İşte acaba bunun fiyatı ne olacak?’, ‘bu ne olacak?’ artık böyle bir şey söz konusu değil. Sabit bir fiyat üzerinden. O gün diyelim ki şu kadar avro mu? dendi, onun karşılığında TL neyse öbür tarafta da bedelli askerliğin karşıtı o olacak. Bu şekilde bunu sürdüreceğiz. Ama dediğim gibi, 6-9-12 ve yükümlü erbaş-er, bunun yanında yedek astsubay, astsubay bunlar olacak. Öbür tarafta da yedek astsubaylar yanında yedek subaylar olacak. Bu şekilde bu yeni düzenlemeyi bitirmiş olacağız” değerlendirmesini yaptı.

YEDEK SUBAYLIK GİBİ YEDEK ASTSUBAYLIK GELİYOR

- Yeni sistemde lisans ve lisans üstü için, ordumuzun ihtiyacına göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek subaylık devam ediyor. İki yıllık meslek yüksekokulu mezunları için yeni bir adım atıyoruz. İhtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz. Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere iki aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek. 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek.  

Askerlik Süresi

PERSONEL SIKINTISI OLMAYACAK

Personel kaynağı noktasında herhangi bi sıkıntıya girmeyeceğiz. Bedelli askerlikte bu planlamayla geçmiş oluyoruz. Dövizlide aynı şekilde önüne geçmiş oluyoruz. Bu sistem ne üzerine çalışacak? TSK'nın ihtiyacı nedir? Öngörülebilir olmak önemli. Süreklilik ifade edecek bu planlama. Eğitim ve mesleki gelişim ihtiyacı. Özellikle yeni askerlik sistemimizin sistem olarak alt başlıklarını oluşturuyor. Bedelli ve dövizde soru işareti kalmayacak. Sabit fiyat üzerinden gidecek. Şu kadar Avro mu dendi? Onun karşılığında TL ne ise bedelli askerliğe katkısı o olacak. Ama dediğim gibi 6,9,12. Yükümlü er baş er. Yedek subay, yedek astsubay olacak. Bu şekilde yeni düzenlemeyi bitirmiş olacağız"

YORUMLAR 6
  • Ali tamircan 4 yıl önce Şikayet Et
    Embüyük asker bizim asker
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Bedelli ücreti çok yüksek başkanım düşürün lütfen.
    Cevapla
  • asker 5 yıl önce Şikayet Et
    Şubatta giden erlere de bu sistem vuracak mı? . ay bittikten sonra eğer teskere alırsalar her hangi bir para ödenecek mi? açıklama bekliyoruz.
    Cevapla
  • dddddddddddddddddddd 5 yıl önce Şikayet Et
    9 aya düşsün başkanımız
    Cevapla
  • Aklın sesi 5 yıl önce Şikayet Et
    Askerlik tamamen profesyonel olsa ,Ülke daha iyi savunulur.Askerlik artık Bilim,Fen ve Teknoloji işi oldu.Askerlik kısaca pozitif bilim işi oldu.Yat -kalk-selam dur devri bitti.Ülkemizde köle anlayışına her alanda son verelim ki ilerleyelim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...