Bakan uyardı: Yapamazsak büyük problem...

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Sınav sistemimizi düzenleyemezsek, önümüzde büyük problemler var. Çocuklarımızın hayatını, çocukluğunu, ergenliğini bir sınav üzerine yazıyoruz. Eğer okullarımız arasındaki imkan ve öğrenme kabiliyeti farkını azaltmazsak sınavın baskısı azalmaz." dedi.

Bakan uyardı: Yapamazsak büyük problem...
Bakan uyardı: Yapamazsak büyük problem...
GİRİŞ 16.02.2019 15:13 GÜNCELLEME 16.02.2019 15:14
Bu Habere 67 Yorum Yapılmış

Manisa Polisevi'nde, milletvekilleri, iş insanları, hayırseverler, muhtarlar ve STK temsilcileriyle bir araya gelen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2023 eğitim vizyonu  kapsamında illere ziyaretler gerçekleştirerek, sahadaki paydaşlarla görüşüp istişare yaptıklarını belirtti.

 

 

Selçuk, eğitimi, ekonomi ve demokrasiyle buluşturmayı hedefleyen bir  bakış açısına sahip olduklarına işaret ederek, eğitimi kapalı ortamlarda ve  sınıflarda yapılan bir faaliyet olarak değil üreten, ekonomik bir girişim olarak  gördüklerini, tüm bu hususları da demokrasiyle taçlandırmak istediklerini  vurguladı.

Eğitimin Türkiye'nin milli ödevi olduğunu kaydeden Selçuk, şöyle konuştu:

 

 

"Gelecek için bir eğitim vizyonu oluşturmak istiyoruz. Mevcut eğitim  sistemini zamanın ruhuyla yeniden yorumlamak gerekiyor. Eğitimde pek çok başarılı  adımlar atıldı. 2003'te Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı iken 'keşke elimizde şu  imkanlar da olsa' dediğimiz her şeye bugün sahibiz. 'Eğitim sistemimiz kötüydü,  şimdi biz çok güzel işler yapıyoruz' demek doğru değil. Geçmişte emeği geçen  herkese şükran borçluyuz. Geçmişle kavga ederek, eskiden yapılanları gerekli  gereksiz eleştirmememiz gerekiyor."

Dünyada yaşanan gelişmelerin eğitimin yönünü bambaşka bir yöne  çevirdiğine değinen Selçuk, 2040'a gelindiğinde kendilerini hiç karşılaşılmadık  bir kırılmanın kendilerini beklediğini çünkü bambaşka bir dünya geldiğini  kaydetti.

Bakan Selçuk, şöyle devam etti:

"Bugün okula başlayan çocuklar dahil dünyadaki herkesin bu tarihlerde  büyük bir tıkanma yaşayacağını düşünüyorum. Çünkü o tarihlerde bugünkü işlerin  yüzde 70'ini robotların yapacağı öngörülüyor. İnsanlara yazılım yüklenecek bir  yönteme gidiyoruz. Yani dijital olanın fiziksel ve biyolojik olanla bir bedende  buluşacağını biliyoruz. Dünyanın gittiği yeri iyi sorgulamamız gerekiyor."

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, eğitimin, çocuklara kendi dünya  görüşlerimizi pompalayacağımız bir araç olmadığına işaret etti.

SINAV SİSTEMİ

Sınav üzerine kurulu sistemin düzenlenmesi gerektiğini belirten  Selçuk, "Sınav sistemimizi düzenleyemezsek, önümüzde büyük problemler var.  Çocuklarımızın hayatını, çocukluğunu, ergenliğini bir sınav üzerine yazıyoruz.  Eğer okullarımız arasındaki imkan ve öğrenme kabiliyeti farkını azaltmazsak,  sınavın baskısı azalmaz.  Sınav baskısının azalması için okullar arasındaki farkı  azaltmamız gerek. Sınav sistemi ezber üzerine kuruldu. Bugün sınav sonuna kadar  bazı şeyleri unutmayan öğrenciler unutmadığı için başarılı oluyorlar. Eğer bu  çocuklar belirli terbiye sisteminde geçemiyorlarsa bütün bu sınav baskısında  dolayı düğün, cenaze, bayram, misafir bilmez bir gençliğe doğru gidiyorsa biz  bunu çözmek zorundayız." değerlendirmesini yaptı.

Dünyayla yarışmak istediklerini bunun için çıtanın küresel rekabet  olması gerektiğini anlatan Selçuk, "Bu noktada eğitime dünya standartları  getirilmeli." ifadesini kullandı.

 "ASIL OLAN ÖĞRETMENDİR, ÖĞRETMENE YATIRIM YAPMAKTIR" 

Eğitimin merkezinde öğretmenler olduğunu hatırlatan Selçuk, "Asıl olan  öğretmendir, öğretmene yatırım yapmaktır. Bu yüzden merkezde öğretmen var, onu  güçlendirmemiz itibarına itibar katmamız lazım. Tüm bunlar inşallah bu süreç  içerisinde meslek kanunlarını yaparak, bazı özlük haklarını iyileştirerek  yapabiliriz. Hepsini planladık, anlaşmalarını protokolleri imzaladık, sektörlerle  çalışmaları yaptık. Ve iş başladı tekerlek dönüyor ve büyük bir ivme ile  dönecek." diye konuştu.

Manisa Valisi Ahmet Deniz de kentin, geçmişiyle önemli bir şehir  olduğunu, pek çok önemli padişahı yetiştirdiğini, tarım ve sanayi merkezi  özelliğinin bulunduğunu anımsattı.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün de eğitimin bir  ülkenin kalkınmasının önemli faktörlerinden biri olduğunu kaydetti. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 67
  • fatih 5 yıl önce Şikayet Et
    sayın bakanım işe öncelikle özel okul ve özel eğitim kurumlarını kapatmakla işe başlayabilirsiniz. özel okullarda çocukları istedikleri gibi yönlendirilebiliyorlar. örnek fetö okulları. maden eşitlik deniliyor özel okullar kapatılmalı ve devlet okulları güçlendirilmeli. okullar sıkı denetlenmeli. okula sadece mesaiyi doldurup maaş almak için gelen öğretmenlere öğretmenlik yaptırılmamalı. okulda çocukları kasti olarak eksik bırakıp, özel ders veren öğretmenlere memuriyetten el çektirilmeli.
    Cevapla
  • Öğretmen 5 yıl önce Şikayet Et
    Ziya hocanın yapacakları değişiklikler arasında en zoru öğretmenleri değiştimek olacaktır. Öğretmenin gündeminden haftada enaz kaç gün okula giderim, dersim bitsede eve gitsem, ek ders ücreti, sürekli öğrenci ve veliyi eleştirmesini, bugün kılık kıyafet kurallarına uymayan hangi elbiseyi giysem,.... gibi birçok maddeyi çıkartması lazım
    Cevapla
  • Tek Sınav yanlış 5 yıl önce Şikayet Et
    Sınavlar olmalı ama tek sınav yanlış bence. Liselere girerken sadece bir sınav çok stresli bir durum. Bence sınavları okul ders sınavlarını devlet yapmalı. Her dersten dönem sonunda bir sınav yapılmalı. O sınavla sınıf geçilmeli ve lise yerleştirmesi yapılmalıdır. Okul içi sınavlar o sınava hazırlık gibi olmalı. Böylece stres azalır. İstikrarlı çalışma olurki istikrar çok önemlidir. Hayatının devamına da yansır.
    Cevapla
  • Tek Sınav yanlış 5 yıl önce Şikayet Et
    Sınavlar olmalı ama tek sınav yanlış bence. Liselere girerken sadece bir sınav çok stresli bir durum. Bence sınavları okul ders sınavlarını devlet yapmalı. Her dersten dönem sonunda bir sınav yapılmalı. O sınavla sınıf geçilmeli ve lise yerleştirmesi yapılmalıdır. Okul içi sınavlar o sınava hazırlık gibi olmalı. Böylece stres azalır. İstikrarlı çalışma olurki istikrar çok önemlidir. Hayatının devamına da yansır.
    Cevapla
  • orhan 5 yıl önce Şikayet Et
    okullarda disiplin ve sınıf geçme yönetmeliği tekrar düzenlenmelidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”