Ünlü ilahiyatçılar noktayı koydu: Sigara haramdır ama...

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın ''Dünyada ve ülkemizde yıllarca 'haram' denilmediği için dikkate alınmayan sigara bağımlılığından insanlığı kurtarmamız lazım. Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız'' çıkışının ardından sigaranın mekruh ya da haram olup olmadığı tartışılırken Haber7 olarak bu konuyu Türkiye'nin ünlü ilahiyatçıları ile değerlendirdik...

GİRİŞ 20.02.2019 09:57 GÜNCELLEME 20.02.2019 13:20
Bu Habere 329 Yorum Yapılmış

Haber7 / Bahadır ALEMDAR'ın haberi

 

 

Geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, ülkemizde yılda 115 bin kişinin hayatına mal olan sigara bağımlılığı ile ilgili yaptığı açıklamalar gündeme oturmuştu. 

Erbaş yaptığı açıklamada "Dünyada ve ülkemizde yıllarca 'haram' denilmediği için dikkate alınmayan sigara bağımlılığından insanlığı kurtarmamız lazım. Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız. Çünkü sadece bizim ülkemizde bir yılda 115 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu ne büyük bir faciadır." ifadelerini kulanmıştı. 

Bu açıklamaların ardından sosyal medyada ve gündemde sigaranın haram olup olmadığı tartışılmaya başlandı. Bunun ardından Türkiye'nin önde gelen ilahiyatçıları ile Haber7 olarak bu konuyu konuştuk. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın bu açıklamaları yönündeki görüşlerini dinlediğimiz isimler de artık verdiği zararların ispat edildiğinden ötürü sigaranın haram olduğunu dile getirdi. 

Prof. Dr. Faruk Beşer sigaranın haram bir madde olduğunu söylerken, ''Yalnız bu haramın Kuran'ı Kerim'de açıkça zikredilen haramlardan farklı yönünün olduğunu bilmemiz gerekir. Çünkü Kuran'ı Kerim'de zikredilen haramların inkarı küfrü gerektirir. Bir insan sigaranın haram olduğunu inkar etse onun küfre düştüğünü söyleyemeyiz.'' ifadelerini de sözlerine ekledi. 

İşte birbirinden kıymetli konusunda uzman Türkiye'nin en önemli ilahiyatçılarının konuyla ilgili görüşleri; 

 

 

CEVAT AKŞİT: ZEHİR İÇMEK HARAMDIR

Ben bunu 1996'dan beri söylüyorum. Bizim fıkıh kitaplarımızda sigaranın mekruh olduğu yazar. Ancak o kitapların yazıldığı zaman sigaranın mahiyeti kesin bilinmiyordu. Fıkha bakıyorlar iyi bir şey değil ama bir şeye haram diyebilmek için teknik delil lazım onun için mekruh demişler. 1996’da Amerika'dayken 4 bin üniversitenin laboratuvarındaki profesörleri sigaranın müthiş bir zehir olduğunu bulmuşlardı. O zaman Bill Clinton Başkandı makaleler yazıyorlardı, 'sigarayı yasakla', 'müthiş bir zehirdir' diye. Ama Bill Clinton o makalelere cevap vermedi. Çünkü söylenenlere göre seçimde ona yardım etmişlerdi. Sonra oradaki bilim adamları sempozyum düzenlediler sigara hakkında bende oradaydım. Sigaranın kanser yapan, iktidarsızlık yapan, geri zekalılık yapan müthiş bir zehir olduğunu laboratuvar bulgularıyla ortaya koydular ve ittifakla 4 bin bilim adamı sigaranın müthiş bir zehir olduğu sonucuna vardılar. Böylece bir bildirge yayımladılar.

Bende o zaman ''zehir içmek haramdır, sigara müthiş bir zehir ise sigara haramdır'' dedim. O günden buyana aynı kanaatimi muhafaza ediyorum dünyanın her tarafından sen haklısın diye sürekli bana mesajlar geliyor. Ancak bizim Güneydoğu hocaları çok sigara içiyorlar ''sen eski hocalardan daha mı alimsin'' falan diyorlar hayır ben o hocalara saygımdan dolayı onların yolundan gittiğim için sigara haramdır diyorum. Evet sigara kesin olarak bana göre de zehir olduğu için haramdır. Bundan dolayı Diyanet İşleri Bakanımızı tebrik ediyorum çok güzel bir karar vermiş ben de bu kanaatteyim.

Ali Bey bu konuda çok güzel cesaret gösterdi bir kez daha kendisini, tebrik ediyorum çok yerinde bir karar. 

PROF. DR. FARUK BEŞER: SİGARA HARAMDIR AMA...

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın söyledikleri doğrudur. Yani sigaraya fıkhı biraz bilen insanlar olarak haramdan başka bir şey dememiz mümkün değildir. Yalnız bu haramın Kuran'ı Kerim'de açıkça zikredilen haramlardan farklı yönünün olduğunu bilmemiz gerekir. Çünkü Kuran'ı Kerim'de zikredilen haramların inkarı küfrü gerektirir. Bir insan sigaranın haram olduğunu inkar etse onun küfre düştüğünü söyleyemeyiz. İşin fıkıh tarafı bu ama işin öbür tarafında gelince böyle bir şeyi bunca insanın hatta bunca dindar insanın namaz kılan insanın sigara içtiği bir zamanda Diyanet İşleri Başkanının böyle bir şey söylemesi uygun mudur bunu düşünebiliriz. Fakat işin fıkıh tarafı fetva tarafı doğrudur.

Yani halk arasında gördüğümüz manzarada şunu anladık ki Diyanet'in bir fetva ile yetkili kurulu var 'Din İşleri Yüksek Kurulu' doğrusu böyle bir şeyin oradan çıkması Ali Beyi de rahatlatırdı. 'Din işleri Yüksek Kurulu'ndan çıkmış olsaydı insanların karşısında hem bir kişi olmazdı hem de yetkili bir kurul olurdu. Onlar da muhtemelen başka bir şey söyleyemezlerdi. 

NECMETTİN NURSAÇAN: ARTIK ŞÜPHE KALMADI

Bu cidden sigara bir kısım ulema eskiden beri 'mekruhdur' der bir kısmı da 'haramdır' der. Ama Diyanet İşleri Başkanımızın artık böyle demesinin sebebi herhalde artık şüphe kalmadı. Yani bu açık şekilde hem israftır hem kendimize hem başkalarına zaradır, kul hakkı ihlalidir. Bu sebeplerle muhterem sayın başkan haram görüşünü belirledi. Buna saygı duymak lazım.

Sigara atom bombası ile konuşuyor, atom bombası diyor ''Ben bir anda binlerce kişiyi mahvedebilirim'' sigara diyor ki ''Gülerim sana, sen demek bir anda binlerce insanı mahvedebilirsin ben mahvetmeye devam ediyorum'' diyor. O yüzden ''sigara içtim de keyiflendim deme hele bu nasıl keyif ki dumanı derhal burundan geri gele''. Sözün hayırlısı az ve öz olandır ben böyle düşünüyorum. 

PROF. DR. HAYRETTİN KARAMAN: SİGARA MEKRUH DEĞİL HARAMDIR

Benim 1970’li yıllarda İzmir Yüksek İslam Enstitüsü’nde fıkıh hocalığı yapmıştım. O zaman, ''Günlük Hayatımızda Helaller Haramlar'' diye sonradan basılan bir kitabım var o yıllardan beri ben sigaranın mekruh değil haram olduğu kanaatini taşıyorum bunun delilleri de o kitapta var. Yani sigara insanlara zararlı, zararlı bir tek sigaranın bile insanlara zararlı olduğu bilimsel olarak ispat edilmiş. İnsanları korumak maksadıyla her zaman her durumda bu açıklanabilir. Yani zamanın nezaketi ile zararlı olan bir şeyi terk etmeyi bir din aliminin açıklaması arasında bir çelişki yok. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın açıklamalarını doğru buluyorum ve buna bende katılıyorum. 

YORUMLAR 329
  • İhtiyardan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bakın Sigara Nargile bir kültürdür. Dinle alakası yoktur . Sağlık bakanını ilgilendirir.
    Cevapla
  • İzmirli. 5 yıl önce Şikayet Et
    Eskiler sigaranın zararlarından bihaber olduğu için, sigarayı, kahve gibi keyif veren ama kokusu kerih (istenmeyen) olduğu için mekruh vs. demişler. Bugün sigaranın, eroinin, kokainin (tek seferde bile) sağlığa büyük zarar verdiği kesin biliniyor. Kur'an'da eroin, kokain'in de ismi geçmiyor ama onların haram olmadığını söyleyemiyorsun? Sigaranın haramlığı, bilerek sağlığına zarar vermenden, israftan ve kul hakkına girmendendir. Bunların hepsi de Kur'an'ın genel hükümleriyle haramdır. Kur'an'da sigara geçmiyor demek çocuk işi kendini kandırmadır. Müslümanlar da bu yalana itibar etmez. Haramda ısrar küfürdür.
    Cevapla
  • Uzman. 5 yıl önce Şikayet Et
    Ötüken, dadaş... Tel Aviv'de hava nasıl?
    Cevapla
  • Mrd06 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben anlam veremiyorum. Içmek haramda satmak helalmi. Devlet olarak yasak getirin.
    Cevapla
  • YELİZ 5 yıl önce Şikayet Et
    Alkollü içkilerin satış noktalarında ve saatlerinde düzenleme yapıldı diye ne yaygara ne yaygara sigara yasaklansa neler olur kim bilir. Adımız çıkmış Diktatöre zaten. Çocukları bari kurtarsınlar bırakın yok Sırf muhalif olmak için çocuklarının zehirlenmesine razı olanlar bile var.
    Cevapla
  • Müslüman 5 yıl önce Şikayet Et
    Sigara haramdır çünkü israf içmesi günahtır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Batı Çin'den dersini aldı: Türkiye için tarihi fırsat!
Şoke eden görüntüler: Gazetecileri tekme tokat dövdüler