Operasyon önceliği Fırat'ın doğusundan İdlib'e geçebilir

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Lideri Putin tarafından imzalanan ve Suriye konusunda masadaki en sıkı pazarlık kartlarından biri olan İdlib’in durumu, Suriye güçlerinin bölgeye müdahalesiyle yeni bir krize doğru ilerliyor. Milyonlarca sivilin yeni göç dalgasına neden olması gibi trajik bir boyutun yanı sıra Türkiye için ciddi bir ‘güvenlik riski’ açığına da dönüşebilecek Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, Türkiye’nin Fırat’ın doğusu için bir operasyon yapmasının beklendiği bugünlerde İdlib’in daha önemli bir hal aldığını belirterek, önceliğinin bu bölgeye geçebileceğini söyledi.

Operasyon önceliği Fırat'ın doğusundan İdlib'e geçebilir
Operasyon önceliği Fırat'ın doğusundan İdlib'e geçebilir
GİRİŞ 15.03.2019 06:26 GÜNCELLEME 15.03.2019 06:30
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de 4 milyon civarı sivilin barındığı İdlib'de ateşkesin korunması için vardığı mutabakat, Esed rejiminin son günlerdeki saldırılarıyla oldukça zorlu bir sürece girdi. Çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği saldırıların ardından İdlib’te adeta diken üstünde bir süreç başlarken, önümüzdeki dönemde Türkiye-Rusya-Suriye denkleminde atılacak adımlar ve olası senaryolar daha sık tartışılmaya başlandı.

 

 

Altınbaş Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, yaptığı açıklamada, Astana Süreci’nin Suriye meselesine ilişkin değişik platformlarda işletilen süreçler arasında en etkin ve aynı zamanda ürettiği sonuçlar bakımından tarafları adına en verimli ve anlamlı sonuçları üreten süreç olduğunu söyledi.

ASİMETRİK UNSURLARI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAK GEREKLİ

 

 

"Suriye'ye dair işletilen diğer tüm mekanizmaları da göz önüne alınca aslında en etkin ve verimli sonuçları da yine Astana mutabakatı veriyor" diyen Han, "Ancak, burada esas risk şu noktada; İdlib meselesi sadece kendi aralarında belirli bir denge kurabilecek eşit taraflar arasında varılmış mutabakatlar üzerinden işlemiyor. Aynı zamanda bu tarafların kurdukları dengeler ve tercihleri üzerinde basınç yaratacak asimetrik diğer unsurlar ve aktörleri de göz önünde bulundurmak gerekli. İdlib'te bu unsurlardan fazlasıyla var ve en önemlilerinden biri Heyet Tahrir El-Şam (HTŞ)" ifadesini kullandı.

HTŞ’nin şuan İdlib'te mevcut durumu kullanarak Rusya ve Türkiye'nin kurduğu, kısmen Şam yönetiminin de katıldığı ve İran'ın da yakından izlediği dengeyi bozduğuna dikkati çeken Han, şöyle devam etti:

"Bu dengenin bozulması İdlib mutabakatını zorluyor. 10 maddelik bu mutabakatta gerginliği azaltma bölgesinin kurulması, silahsızlandırma bölgesi, ağır silahların bölgeden çıkarılması gibi önemli detaylar vardı.

Bunların yanı sıra Suriye'nin en önemli ticaret yolları üzerinde bulunan, Halep'i Şam'a bağlayan M5 ve Lazkiye'ye bağlayan M4 karayollarının da güvenli geçişe açılması ve hem Rus üslerinin bulunduğu bölgede, hem de Halep ve söz konusu karayolları üzerinden Şam ana hattında baskının azaltılması gibi meseleler de mevcuttu."

TÜRKİYE İÇİN İDLİB DAHA FARKLI VE KRİTİK ANLAMLAR TAŞIYOR

Han, “Türkiye'nin İdlib konusunda farklı endişe noktaları var” dedikten sonra bunlardan ilkinin işin ‘insani’ boyutu olduğunu ifade ederek “Burada temel yaklaşım hem milyonlarca insanla ifade edilebilecek bir mülteci dalgasının önüne geçmek, hem de insani trajedilerin yaşanmasını engellemek. Bu nedenle Türkiye için bölgede istikrar sağlanması çok önemli” cümlelerini kullandı.

İdlib madalyonunun bir yüzünde bunlar varken, diğer yüzünde de 'Türkiye’nin güvenliği' olduğuna vurgu yapan Han, "Burada karşımıza çıkan temel esas, göç dalgasına katılan mültecilerin içine sızacak radikal militanların Türkiye'ye girmesini engellemek. İşin güvenlik boyutunda bu hassasiyet var" dedi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 5
  • Terazi 5 yıl önce Şikayet Et
    belki de İdlib'e saldırmadaki amaç zaten budur
    Cevapla
  • Talha 5 yıl önce Şikayet Et
    Aynı anda operasyon yapabiliriz. Koskoca Türk Silahlı Kuvvetleri.
    Cevapla
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Allahım, ordularımızı her yerde her zaman daima zaferlerle donat, İnşallah, Amin.
    Cevapla
  • hüsnücan 5 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ve Suriye rejimi sistematik olarak hedef kaydırarak fıratın doğusuna yapılması muhtemel müdahaleyi geciktirmek ve oradaki uluslararası terör unsurlarının takviye hazırlıklarını tamamlayabilmesi için zaman kazandırmaya çalışıyorlar.
    Cevapla
  • yılmaz 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu Türkiye nin fıratın doğusuna hareket yapmasını engellemek için başlatılan bir taktik. Küfür tek millet, rusya ve iran pkk ve amerika ya destek oluyor.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi