Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? İşte tüm detaylar...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni askerlik sistemini duyurmasının ardından Milli Savunma Bakanlığı tarafından sistem ile ilgili tüm detaylar açıklandı. Yeni askerlik sistemine göre 6 ay eğitimini tamamlayanlar, gerekli sınavlardan başarılı olmaları durumunda askeri personel olabilecekler. Peki yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? İşte yeni askerlik sistemi ile ilgili tüm merak edilenler...

Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? İşte tüm detaylar...
Yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? İşte tüm detaylar...
GİRİŞ 08.04.2019 09:07 GÜNCELLEME 08.04.2019 09:07
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Yeni askerlik sisteminde detaylar belli oldu. Zorunlu askerlik eğitimi lise ve lise altı mezunu olanlar için 6 aya düştü. Celp tarihi yaklaşan gençler yeni askerlik sisteminin ne zaman yürürlüğe gireceğini merak ediyor.Peki askerlik ücretleri ne kadar olacak? İşte Milli Savunma Bakanlığı tarafından yeni askerlik sistemi ile ilgili yapılan açıklamalar…

 

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

Yeni askerlik sistemiyle ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar;

 

“Burada birinci iş öncelikle risk, tehdit ve tehlikelere karşı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) etkinliğine, caydırıcılığına ve saygınlığına halel getirmeyecek şekilde fakat diğer taraftan da gençlerimizin eğitim, öğrenim ve mesleki ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde bir optimizasyona çalıştık. Kalıcı ve öngörülebilir bir sistem olmasına gayret gösterdik. Her sene bazı hallerde gençlerimizin, anne babaların ‘Ne olacak, yarın ne çıkacak’ endişesine kapılmadan; gençlerimiz eğitimini, öğrenimini, meslek hayatını sürdürsün, mesleki planlamalarını yapsınlar, anne babalar çocuklarının geleceğiyle ilgili planlamasını yapabilsin şeklinde bir noktaya gitmeye çalıştık.

Bir yükümlü kaynağımız var. Bu yükümlü kaynağı geldiğinde; her sene takriben 700 bin gencimiz askerlik yaşına geliyor. Bunların dağılımı şöyle olacak. Bir: Bedelli askerliğe ayrılacaklar. İki: Yükümlü erbaş ve erler. Üç: Yedek astsubaylık. Bu sistemde meslek yüksekokullarına karşılık, onların yaptıkları eğitime karşılık bir değer koymak adına yedek astsubaylık konuldu. Daha sonra da yedek subaylık ve diğer beşinci parça da dövizli askerlik. Bunlar sürekli olacak.” ifadelerine yer verdi.

Yeni Askerlik Sistemi

YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Milli Savunma Bakanlığı'nın basın bilgilendirme toplantısında bilgi veren Basın ve Halkla İlişkiler Tanıtım Subayı Binbaşı Nadide Şebnem Aktop, yeni askerlik sistemi ile ilgili "Çalışmaların, Cumhurbaşkanlığına arz edilmesini ve burada değerlendirilmesini müteakip Nisan ayı içerisinde Meclis gündemine gelmesi öngörülmektedir." dedi.

YENİ ASKERLİK SİSTEMİNİN BEDELLİ ÜCRETLERİ BELLİ OLDU!

Yeni askerlik sisteminde uygulanacak bedelli askerlik ücreti 31 bin 343 lira olarak belirlendi. Bu miktar her altı ayda bir memur maaşına gelen zam oranında artacak.

DÖVİZLİ ASKERLİK NE KADAR OLACAK?

Dövizli askerlik tutarı bedelli askerlik ücretine göre hesaplanacak. Dövizli askerlik bedeli şu anki kura göre 5 bin 113 Euro.

TEMEL EĞİTİM SİSTEMİ 1 AY OLACAK

Yükümlü kaynağından bir gencimiz diyelim ki lise mezunu, bu gencimiz 1 ay temel askerlik yapacak. Bedelliye ayrılanlarla beraber başlangıçta bu müracaat edenler çalışılacak, eğer ihtiyaçtan fazla bedelli yapmak isteyen olursa o zaman mecburen kura çekilecek ve bunun sonucunda belirlenenlerin hepsi, hem erbaş ve erler hem bedelli olanlar hepsi 1 ay eğitim yapacaklar.

6 AY SONUNDA İSTEYENE SÖZLEŞME

Bir ay temel eğitimi müteakip diğer lise mezunu ve altı gençlerimiz 5 ay daha kıtalarda askerlik yapacak; toplam 6 ay. Bu 6 ay bittikten sonra erlere ‘Kalmak ister misiniz?’ diye soracağız. Bu süre zarfında hem 1 ayda hem 5 ayda sadece harçlık alacaklar. Bu 6 ay bittikten sonra istekli oldukları, uygun oldukları, gerekli sınav veya yeteneklere sahip oldukları takdirde bir 6 aylık sözleşme yapacak. Bu maaşlı olacak. Gencimiz aynı görevde devam edecek fakat maaşlı olacak. Bu maaşlı süre, 6 ay bittikten sonra oradaki komutanların değerlendirmelerinde bu arkadaşımız, başarılı bulunduğu takdirde sözleşmeli er, uzman erbaş olabilecek. Ona müracaat edebilecek.

Lisans ve lisansüstü eğitimi görenler yedek subay olabilecek. İki ay temel ve sınıf eğitimi alacaklar, 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacaklar. Lisans ve lisansüstü yedek subaylığa müracaat ettiler ama kadrolar doldu. İsterse bu arkadaşlarımız yedek astsubay olabilecekler.

İSTEYEN SUBAY OLABİLECEK Mİ?

‘’İsteyenlere subay ve astsubay olma imkânı tanıyarak, tesadüfi değil, göre göre, anlayarak, içine sindirerek ve de sistem onu tanıyarak, subay, astsubay ve uzman kitlesinin oluşturulmasına katkı vereceğiz’’

YEDEK SUBAY, ASTSUBAYLIK NASIL OLACAK?

Meslek yüksekokulu mezunları yedek astsubay olarak istihdam ediyoruz. Bu gencimiz geldiğinde 2 ay temel askerlik sınıf eğitimi alacak. Bu sürede harçlık alacak. Daha sonra kıtalara gittiğinde 10 ay maaş alacak. Bu 12 ayı tamamlayınca terhis olabilecek ya da sınav sonucu astsubaylığa geçebilecek. Meslek yüksekokulu mezunları isterlerse 6 ay erlik yapabilecek.

LİSANS İÇİN ASKERLİK NASIL OLACAK?

Lisans ve lisansüstü eğitim görenler yedek subay olacak. Bunlar da 2 ay temel ve sınıf eğitimi alacak, 10 ay kıtalarda maaşlı görev yapacak. Sonra istek ve ihtiyaca göre subaylığa geçebilecekler.

NE KADAR MAAŞ VERİLECEK?

Erlerimize vereceğimiz 6 ay maaş, astsubay, yedek astsubay, yedek subaylarımıza vereceğimiz maaşlar, subay maaşlarıyla tamamen orantılı. Yani yeni başlayan bir maaş keşfedilmeyecek.

YORUMLAR 8
  • Murat asker 4 yıl önce Şikayet Et
    Düşecekse düşsün oynamasınlar
    Cevapla
  • Salih Fırathan 4 yıl önce Şikayet Et
    Yeter Allah aşkına biran önce yasaya girsin artık gecemiz gündüzüm yok bu askerlik için
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    30 ve 35 yaş gençleride isdihdam edin artık sayın yetkililer duyun sesimizi bizlerde istekliyiz
    Cevapla
  • memet 4 yıl önce Şikayet Et
    Nisanda askerlik duşücek mi acaba lutfen düşşün artık sürekli düşücek düşücek ama birsey oldugu yok
    Cevapla
  • Yns gkmn 4 yıl önce Şikayet Et
    5100€ mu Ben izine zor gidiyorum o Kadar Parayi Nasil öderim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
PKK destekçileri İmamoğlu'na oy verecek! Altan Tan'dan çarpıcı açıklama
Seçime 3 gün kala CHP'de kaos! Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu kavgası