3 İlçeyi iptale götüren usulsüzlükler İstanbul için emsal oluşturuyor

31 Mart seçimlerinde belirsizliğin yaşandığı İstanbul'da AK Parti'nin seçim sonuçları için YSK'ya üç bavulla götürdüğü 'olağanüstü itiraz' dilekçesinin ayrıntılarında CHP'nin seçimi kıl payı kaybettiği Yusufeli'nde, 'Kısıtlı seçmen' itirazı sonucunda seçimin iptal edilmesiyle orantılı birçok benzer dosyanın bulunduğu ortaya çıktı.

3 İlçeyi iptale götüren usulsüzlükler İstanbul için emsal oluşturuyor
3 İlçeyi iptale götüren usulsüzlükler İstanbul için emsal oluşturuyor
GİRİŞ 17.04.2019 11:42 GÜNCELLEME 18.04.2019 09:34
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Özgür BAYRAK / Haber7.com

31 Mart seçimlerinin üzerinden iki haftayı aşkın bir sürenin geçmesine rağmen İstanbul'da AK Parti birçok ilçede, 'Yasaya aykırı sandık tutanakları', 'Binlerce pusulanın eksik verilmesi', 'Ölüler, kısıtlılar ve hükümlülerin yerine oy kullanılması', 'Kamu görevlisi olmayan on binlerce kişinin sandık görevlisi olması' gibi birçok nedenden ötürü YSK'ya itirazlarda bulunurken, CHP bu itirazları yok sayarak 'Mazbata' için kamuoyunu yapılan açıklamalarla manipüle etti. 

İstanbul'da AK Parti'nin seçim sonuçlarına yaptığı itirazlara karşı çıkan CHP, Yusufeli'nde seçim sonuçlarına itiraz ederek YSK'nın seçimi iptal etmesine neden olmuştu.

 

 

3 İLÇEYİ İPTALE GÖTÜREN BELGELERİN DAHA FAZLASI İSTANBUL İTİRAZINDA MEVCUT

İstanbul'da AK Parti'nin olağanüstü itiraz dilekçe dosyasının içerisinde 3 ilçede seçimleri iptale götüren Cezaevinde yatan ancak ikametgâhında seçmen olarak gözüken kısıtlı seçmenin oy kullandığına dair belgelerin olduğu ortaya çıktı.

Yusufeli, Honaz ve Keskin ilçelerinde seçimin iptal edilmesinin en büyük ve tek nedeni 'kısıtlı seçmen'in oy kullanmasıydı. İstanbul'da yapılan itiraz tutanaklarında ise kısıtlı seçmenin yanı sıra daha birçok usülsüzlüğün belgeleri olduğu söyleniyor.

ARTVİN / YUSUFELİ

31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde Artvin'in Yusufeli ilçesinde 3 oy farkla AK Parti'nin adayı Eyüp Aytekin belediye başkanlığını kazandı.

CHP'nin adayı Barış Demirci ise seçimi ikinci sırada tamamladı.

CHP, seçim sonuçlarına itiraz etti. İtirazı görüşen YSK, ilçede 2 kısıtlı seçmenin oy kullandığını belirleyerek, seçimi iptal etti.

DENİZLİ / HONAZ

 

Seçimlerin yenilenmesine karar verilen bir diğer ilçe ise Denizli Honaz oldu.

Honaz'da CHP adayı Yüksel Kepenek'in ikinci sıradaki adaydan 8 oy fazla almasının ardından, AK Parti'nin seçim sonuçlarına ilişkin İlçe Seçim Kuruluna itirazı sonrası 41 sandıkta oy pusulaları tekrar sayılmış, Kepenek'e 9 bin 387, rakibi AK Partili Turgut Devecioğlu'na ise 9 bin 384 oy çıkmış, fark 3'e düşmüştü.

AK Parti ve CHP'nin sonuçlara ilişkin İl Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz üzerine geçersiz oyların sayılması sonucu Kepenek 1 oy farkla seçimi önde tamamlamıştı.

AK Parti'nin buna yaptığı itirazı görüşen YSK, ilçede kısıtlı seçmenin oy kullandığını belirleyerek, bunun sonucu etkilemesi nedeniyle ilçede seçimlerin iptaline karar verdi.

KIRIKKALE / KESKİN

Kesin olmayan sonuçlara göre, 31 Mart Pazar günü yapılan seçimde Keskin ilçesinde, İYİ Parti adayı Necati Alsancak bin 806 oy, AK Parti adayı Dede Yıldırım bin 799 oy almıştı.

AK Parti adayı Yıldırım, oyların yeniden sayılması için İlçe Seçim Kuruluna itirazda bulunmuştu. İlçe Seçim Kurulu, Yıldırım'ın itirazını reddederek, tutanaklara yansıyan hatayı düzeltmiş ve Yıldırım'ın oyu bin 800 olmuş, fark 6'ya düşmüştü. Seçimlerde usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle İl Seçim Kuruluna yapılan itirazın da kabul edilmemesi üzerine AK Parti, YSK'ye başvurmuştu. 

İtirazı görüşen YSK, ilçede kısıtlı seçmenin oy kullandığını belirleyerek, bunun sonucu etkilemesi nedeniyle seçimlerin iptaline hükmetti. 

Keskin ilçesinde seçimler, 2 Haziran'da yenilenecek.

3 İLÇENİN İPTAL KARARI İSTANBUL İÇİN EMSAL OLACAK

Kısıtlı kişilerin oy kullandığı belirlenen Artvin'in Yusufeli, Denizli'nin Honaz ve Kırıkkale'nin Keskin ilçelerinde seçmen 2 Haziran'da yeniden sandık başına gidecek. Bu 3 ilçede seçimlerin iptaline neden olan oy kullanan kısıtlı seçmenlerin sayısı bir elin parmağını geçmezken İstanbul'da ise bu sayı 5 bin 287 kişiyi buluyor.

AK Parti'de Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali ihsan Yavuz, YSK'ya yapılan olağanüstü itiraz dosyalarının sadece tek bir olayla ilgili değil seçimin sonucu net olarak etkileyen onlarca şekilde usulsüzlüğün yapıldığını dile getirerek bu itirazların hepsinin belge niteliğinde olduğunu söyledi. 

Yavuz, 3 ilçede seçimi iptale götüren gerekçelerin İstanbul için de geçerli olduğunu dile getirerek, " Cezaevi seçmenleri var ilçelerdeki seçmen listelerinde, yanına oy kullanamaz diye şerh düşülmemiş. Cezaevini adres olan gösterilen ve aslında oy vermemesi gereken ama veren seçmenler var cezaevinde. Ne hikmetse ve nasılsa gerçekten izahı zor, yanına oy kullanamaz şerhi düşmeden 5 bin 287 hükümlü seçmen kayıtlarında yer almış" sözleriyle yapılan usülsüzlüklerin boyutlarını gözler önüne serdi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • Rotterdam 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar dalavere disardan mudahale var sanirim. Devlet her zaman uyanik olmali, dusman hrm icimizde hrm disimizda. Insallah sonu hayir olur
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    hukuk eğilmez bükülmez bir doğrudur.
    Cevapla
  • gresunlu 4 yıl önce Şikayet Et
    hangi hukuk it izi at izi birbirine karismis
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi