Dünya liderlerine barış ekmeği

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali'nde "Gönül Coğrafyamızın Çocukları" hep birlikte Barış Ekmeği'ni pişirdiler. Dünya çocukları, pişirdikleri Barış Ekmeği'ni barış mesajları içeren mektupla birlikte dünya liderlerine gönderdiler.

Dünya liderlerine barış ekmeği
Dünya liderlerine barış ekmeği
GİRİŞ 22.04.2019 10:27 GÜNCELLEME 22.04.2019 10:27

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda 10. Uluslararası Barış Ekmeği Festivali’ne ev sahipliği yapan Esenler Belediyesi, "Dünyanın Geleceği Esenler'de. Barış Ekmeğini Esenler’de Pişiriyoruz" sloganıyla Endonezya, Bosna Hersek, Kosova, Sudan, Pakistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Filistin, Doğu Türkistan, Afganistan ve Türkiye'den 85 çocuğu bir araya getirdi. "Dünya'nın Geleceği Çocuklar", "Barış Ekmeği" ile tüm dünyaya bir kez daha barış ve kardeşlik mesajları verdiler.

Çocukların festival kapsamında katıldığı etkinlerin anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle başlayan programda, 10 yıl önce Barış Ekmeği Festivali'ne katılan Bosnalı Dursun'un anlatımıyla hazırlanan Barış Filmi ile barış çağrısı yapıldı. 

Esenler Dörtyol Meydanı'nda düzenlenen programa; TİKA Başkan Yardımcısı Serkan Kaya, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, Esenler Kaymakamı Adil Karataş, Halk Ekmek Genel Müdürü Salih Bekaroğlu, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, MHP Esenler İlçe Başkanı Suat Yılmaz, Diriliş Ertuğrul dizi oyuncuları Emre Üçtepe, Oğuz Yarımay, Emre Kaya, Hakan Serin ve belediye meclis üyeleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

EKMEĞİN ÖZÜNDE SAMİMİYET, SEVGİ VE BARIŞ VAR

Programda konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Esenlerli çocuklarımızla dünyanın dört bir tarafından gelen çocuklarımızı barış türküsü üzerinde buluşturuyoruz diyerek şu ifadeleri kullandı:

"Dünyanın dört bir yanından gelen çocuklarımızla Barış Ekmeği pişireceğiz. Bu ekmeğin özelliği dünyanın dört bir tarafından gelen çocuklarımızın kendi topraklarının bereketlerini bizim toprağımızın bereketi ile buluşturacak olmasıdır. Onlar kendi topraklarının ununu, biz de kendi toprağımızın mayasını, suyunu ve tuzunu katarak özünde samimiyet, sevgi ve barış olan ekmeğimizi pişireceğiz. Esenlerli çocuklarımızla dünyanın dört bir tarafından gelen çocuklarımızı barış türküsü üzerinde buluşturuyoruz. Dünyayı hatırlayın, çocukları unutmayın bu çocuklar bizim geleceğimizdir demeyi bu meydanda 10 yıldır söylüyoruz, inşallah on yıllar boyunca söylemeye devam edeceğiz." 

NİÇİN BARIŞ EKMEĞİ? NİÇİN ÇOCUK?

Niçin Barış Ekmeği? Niçin Çocuk? sorularına açıklık getiren Başkan Göksu," Baktığımızda üç temel kavramdan bir tanesi çocuk, bir tanesi ekmek ve bir diğeri de barıştır. Ekmek insanın en kutsal varlıklardan bir tanesidir. Ekmek bir insanın dünyadaki en büyük mesaisidir. En büyük ulaşmak istediği dünyevi nimetlerdendir. Diğeri ise insanın hayatı boyunca uğrana her şeyi feda edebileceği , her türlü zorluğa katlanabileceği çocuktur. Çocuk bir toplumun bir milletin geleceğidir. Bir milletin umudu çocuklarımıza, kutsal ekmeğimizi barış, sevgi ve kardeşlik ruhuyla bir araya getirerek Esenler sokaklarında İstanbul'un değişik yerlerinde bir kez daha hatırlatıyoruz. Bunu kutsal olan ekmek üzerinden yapıyoruz" dedi.

BU ÇOCUKLAR HEPİMİZİN ÇOCUKLARI

Onuncu yılında bu etkinliğe katılıyor olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Esenler Kaymakamı Adil Karataş, "Dokuz yıldır bulunamadım bu güzel etkinliğin onuncusunda bulunuyor olmaktan çok memnunum. Bu çocuklar hepimizin çocukları. Dünyada barış ve huzur istiyoruz bunu da bu ekmekle yoğurarak dünya liderlerine gönderiyoruz" şeklinde konuştu.

Programda söz alan TİKA Başkan Yardımcısı Serkan Kaya, 10 yıldır düzenlenen bu değerli etkiliğe 8 senedir destek verdiklerini, bundan sonraki yıllarda da bu güzel etkinliğe destek olmaya devam etmek istediklerini ifade etti.

11 ÜLKENİN UNUNDAN BARIŞ EKMEĞİ

Konuşmaların ardından protokol üyeleri çocuklarla birlikte Barış Ekmeği'nin hamurunu hazırladılar. Barış için direnen 11 ülkenin unları, Türkiye'nin sevgi ve kardeşlik mayasıyla karıldı. Yoğrulan hamur "Bismillah" denilerek fırına verildi. 11 ülkeden getirilen un ve sularla hazırlanan Barış Ekmeği, Başkan Göksu ve diğer protokol üyelerince fırından çıkarıldı ve ilk olarak çocuklara ikram edildi. Pişirilen barış ekmekleri, daha sonra barış mektubu ile birlikte dünya barışına katkı sunması için dünya liderlerine gönderildi. Barışa direnen ülkelerin çocukları, ilk barış ekmeğini Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres gönderdi.

GÖNÜL COĞRAFYAMIZIN ÇOCUKLARINDAN ESİNTİLER

Festivalde Barış Duvarı'nın da açılışı yapıldı. Birbirinden yetenekli çocukların hep birlikte yaptıkları barış ağacı ve kardeşlik halkalarıyla örülü "Hello Brother" Barış Duvarı, dünya çocuklarının kardeşliğine katkı sağladı. Yetenekli çocuklar programın sonunda söyledikleri şarkılar ve yöresel danslarıyla yeteneklerini sergilediler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı