Ortaylı: Allah aziz vatanı bu hayâsız istiladan korusun

Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Karadeniz'deki eşssiz tabiatı tahrip eden yapılaşmayı kendi üslubuyla eleştirdi. ''Allah aziz vatanı bu hayâsız istiladan korusun'' diyen Ortaylı, çarpıcı örnekler vererek imar faciasını köşesine taşıdı.

 Ortaylı: Allah aziz vatanı bu hayâsız istiladan korusun
Ortaylı: Allah aziz vatanı bu hayâsız istiladan korusun
GİRİŞ 05.05.2019 22:25 GÜNCELLEME 05.05.2019 22:29
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

İlber Ortaylı'nın Hürriyet Gazetesi'ndeki yazısından ilgili bölüm şu şekilde;

KARADENİZ’DE İLAHİ KOMEDYA

30 sene evvel dahi söyleseler “Akla gelmeyecek bir çılgınlık” derdim. Hele ilk gördüğüm Karadeniz kıyılarının yani 1966 yılı temmuzunun o unutulmaz pitoresk çarpıcılığında düşünülmeyecek bir kâbus olabilirdi. Dışişleri Bakanlığı bir Danimarkalı gazeteciyle profesör eşini davet etmiş. Arabalarıyla geldiler. O zamanki bakanlığın böyle geziler için mihmandar tutma imkânı yoktu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden rica etmişler. Dekanlık bana sordu. Gezi hattını Çorum’a kadar biliyordum ama ilk defa Samsun’u gördüm. Zengince bir Anadolu şehriydi ama birtakım derbederlikleri vardı. Çarşamba’yı geçene kadar doğrusu çok etkilendiğimi hatırlamıyorum ama Ünye, Fatsa, Ordu yeşilin ortasındaki güzelliklerle doluydu. Karadeniz’in eski ustalarının yapıları tabiata hâkimdi. Hava güzeldi. Masmavi deniz taş ve ahşap karışımı binalar, süratle seyahati tamamlamak için koşuşan karı-kocayla aramı ilk açan sebepti.


 

 

 

İMAR FACİASI

Galiba kuzeyli ırkların kendi monoton ülkeleri dışındaki yerlere karşı ilgileri ya çok az oluyor ya da abartılı derecelere ulaşabiliyor. Ordu’nun daha uzun yıllar, 1980’lere kadar yapısı pek bozulmadı. Belediye başkanlarının bunda rolü var ama 1990’lardan itibaren imar nizamında cıvıma ve çokkatlılık patladı. 2000’li yılardan sonra ortalık Dante’nin “İlahi Komedya”sındaki manzaralara dönüştü. Giresun ve Tirebolu ise daha hazin, bazıları eski konaklarını yıkamasalar bile önüne kendi bildikleri çirkin yapıları dikiyorlardı. O güzel Tirebolu ve sonradan birkaç kere daha gidip gezindiğim üniversitede konferansa gittiğim Giresun süratle değişmeye başladı. 2000’li yıllar bu imar faciasının zamanıdır.

 

 

Şimdi ise daha utanmazca bir girişim, gökdelen dikiliyor. Giresun’un, o güzel resmin ortasına bir garip gökdelen. Ordu’da ise 3 bloktan oluşan bir gökdelen sitesi. Hangi iktisadi talebe cevap verdiği meçhul bir yatırım. Ama tabiatı tahrip ettiği çok açık.

HAYASIZ İSTİLA

Binalar mavi gökle bağdaşmıyor. Yerle ne kadar barışık derseniz denizlerin doldurulmuş kısmına bina dikmek çok mu akıllıca? İstanbul’da yer tükendi. İzmir’e de el attılar. Şimdi de Karadeniz kıyılarına tırmanıyorlar. Allah aziz vatanı bu hayâsız istiladan korusun.

YORUMLAR 19
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Kışın ayazında sobalı eski evde siz oturun o zaman. Karadeniz halkı kaloriferli pimapenli yalıtımlı manzaralı yerde oturmasın izbe binalarda romatizmayla odunla kömürle isle pasla uğraşsın ama doğa bozulmasın. Şu yorumu yapanların hiçbiri orada hiç veya sürekli yaşamıyordur eminim.
    Cevapla
  • NE OLUYOR 4 yıl önce Şikayet Et
    Adam dogru söylüyor.3 KURUS para icin tarihi atmosferi beton yığınına döndürdüler.Sagolsun arazisi viraz parasi olan agzi laf yapan muteahhitlige soyundu.Bunla ilgili hadis var sigir cobanlarinin bina yapmakta yarismasi gibi.
    Cevapla
  • FındıkArayanSincap 4 yıl önce Şikayet Et
    Amin..!!
    Cevapla
  • Trabzon 4 yıl önce Şikayet Et
    Yomraya gidin sahilde gökdelenler görürsünüz
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    2 kuruş menfaati için ülkemizin çocuklarımızın geleceği ile oynayanların Allah belasını versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF'den Türkiye açıklaması
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü