İstanbul'da belediye başkanı seçimi ne zaman? YSK seçim tarihini açıkladı

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal olmasının ardından gözler yeni seçim tarihe çevrildi. Peki Peki, İstanbul yeni seçim ne zaman yapılacak? Konuyla ilgili resmi açıklama yapan YSK İstanbul'daki seçimin iptal olması ve tüm ayrıntıları paylaştı.

İstanbul'da belediye başkanı seçimi ne zaman? YSK seçim tarihini açıkladı
İstanbul'da belediye başkanı seçimi ne zaman? YSK seçim tarihini açıkladı
GİRİŞ 10.05.2019 11:30 GÜNCELLEME 10.05.2019 11:30

Dün 14.30 itibariyle toplanan YKS 5 saatlik görüşmenin sonucunda, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) seçimlerinin iptal edilmesine karar verdi. İstanbul seçimlerine ilişkin seçim yenileme kararının ardından yeni seçimlerin ne zaman yapılacağı hakkında resmi açıklama yapan Yüksek Seçim Kurulu tarihi 23 Haziran 2019 olarak belirlendi.  Bu kararın ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi, tüm sonuçlarıyla ortadan kalktığından, İmamoğlu'nun 17 Nisan'da aldığı mazbatası hükümsüz hale geldi

 

 

Yenilecek seçimde, 31 Mart 2019’daki seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri tekrar kullanılacak. 18 yaşını dolduranlar listeye eklenecek. Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak. Seçimde 31 Mart'taki seçmen listeleri kullanılacak.

İSTANBUL'DA SEÇİMLER NEDEN İPTAL OLDU?

 

 

YSK’nın iptal gerekçesi iki hususa dayanıyor. Sandık kurullarında görev yapan bazı başkan ve üyelerin yasanın açık hükmüne rağmen kamu görevlileri arasından seçilmemesi ve yine bazı sayım döküm cetvellerinin imzasız ve boş olması seçim iptali sebebi sayıldı. 225 civarında sandık kurulu başkanının ve 3 bin 500 dolayında sandık kurulu üyesinin kamu görevlisi olmamasının, seçim sonucunu etkileyecek boyutta olduğu değerlendirildi. Yine 22 sayım döküm cetvelinin boş, 101’inin ise imzasız oluşu iptal gerekçesi yapıldı.

İstanbul Adayları

SEÇİMDE AYNI ADAYLAR MI OLACAK?

Siyasi partiler aynı adaylarla katılacak. Ölüm ve istifa halinde adaylarını değiştirebilecekler. Seçmen kütüklerinde ilave bir işlem yapılmayacak. Sandık kurulları kanuna uygun bir şekilde yapılacak. Şu anda sadece Büyükşehir belediyesi için seçim oldu.

Buna göre Cumhuriyet Halk Partisi'nden Ekrem İmamoğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Binali Yıldırım aday olacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Muleka golle döndü! Beşiktaş 5 maç sonra nefes aldı