Türkiye'den çok kritik 'S-400' açıklaması!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Reform Eylem Grubu Toplantısı sonrası açıklama yaptı. S-400'lerin teslimatının erteleneceği iddialarına ilişkin konuşan Çavuşoğlu, "Bizim tarafımızdan erteleneceği yolunda bir açıklama olmadı" ifadelerini kullandı.

Türkiye'den çok kritik 'S-400' açıklaması!
Türkiye'den çok kritik 'S-400' açıklaması!
GİRİŞ 09.05.2019 17:34 GÜNCELLEME 10.05.2019 07:43
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları; 

 

Başta AP olmak üzere AB kurumlarının da yeniden şekillenme sürecini yakından takip ediyoruz. Bu şekillenmenin AB'nin kendisine ve bizlere yansımasını da değerlendiriyoruz.

Yeni AB kurumlarının; ülkemizde katılım sürecini teknik bir zeminde yürütmesini bekliyoruz. Bizim AB'den beklentimiz basit. Diğer aday ülkelerle eşit muamele görmek istiyoruz.

Son günlerde bu tür beyanatlar arttı. Gerekli cevapları verdik. AB'nin de şunu çok iyi anlaması lazım. Güçlü Avrupa'nın yolu güçlü Türkiye'den geçiyor.

SORU: Vize serbestisi konusundan bahsettiniz. 6 kriterle ilgili son durum nedir? Kriterler tamamlandıktan sonra vize serbestisini sağlayacağına inanıyor musunuz?

Bu soruyu niye sordunuz? Elbette AB sadece Türkiye'ye yönelik değil diğer ülkelere yönelik aldığı kararlar, hatta bazı anlaşmalara zamanında uymadığı için güvenilirliği sarsılmıştır. Vize serbestisi AB için de önemlidir. 6 kriterin yerine getirilmesi için çalışma grubu oluşturduk. İlgili bakanlıklardan arkadaşımız da var. 6 kriter üzerinde AB ile de müzakerelerimizi yürütüyoruz. Bu müzakereler sürecinde, her bir kriter içinde yakınlaşmaların olduğunu söyleyebilirim. Kriterlerin içindeki bir çok konu bakımından esasen yakınlaşmamız var. Ama bazı kriterler üzerinde halen çalışıyoruz. Farklı anladığımız kelimeler ya da cümleler var. Bunun üzerinde de müzakereleri sürdürüyoruz.

'S-400' AÇIKLAMASI

S-400'ün Türkiye'ye getirilmesi konusunda bizim tarafımızdan erteleneceğine yönelik bir açıklama olmadı. Hiç alınmaması ve ertelenmesi yönünde ABD'den talepler geldi, geliyor. Burada S400 konusunda özellikle ABD'nin bazı iddiaları oldu. Yani S-400'ün F-35'ler dahil NATO sistemine vereceği zararlar konusunda. Biz de buna katılmamakla birlikte bu konuda son sözü uzmanların söylemesi gerektiğini söyledik. Ortak çalışma grubu teklifinde bulunduk. Hatta buna da NATO'nun başkanlık etmesi gerektiğini açıkça söyledik.

Türkiye attığı adımlarda gayet şeffaf şekilde hareket ediyor. Bu konuda da ne yaptığımızı biliyoruz. Ama endişeler varsa da bunun için çalışma grubunu oluşturalım, onlar raporlarını bizimle paylaşsınlar.

'ABD KENDİNE GÜVENİYORSA 'EVET' DEMESİ GEREKİR'

Eğer ABD bu konuda kendine güveniyorsa, iddialarında eminse bu çalışma grubuna evet demesi gerekiyor.

Son günlerde çalışma grubunun oluşturulması ve görevi bakımından bazı görüş alışverişleri oldu ABD'yle... Ve önümüzdeki süreçte karşılıklı teklifleri değerlendirmeye devam edeceğiz.

Cumartesi günü Pompeo ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğiz. Bu konuyu kendisiyle de değerlendireceğiz.

YORUMLAR 51
  • melik 4 yıl önce Şikayet Et
    Rusya oyunbozanlık etmezse alacağız...
    Cevapla
  • Aslan uzunşimşek 4 yıl önce Şikayet Et
    S 400 alınsın.yunanistan ne yaptıysa benzerini mütekabiliyet esasına göre bizde yapalım.her an aktive edilecek gibi bekleyelim.
    Cevapla
  • bulent 4 yıl önce Şikayet Et
    yahu bir ülkenin hava savunma sistemi almasını başka bir ülke neden istemez bunun dostça bir tarafı varmı ki zamanında patriot almak için kendilerine yalvardığımız halde vermediler
    Cevapla
  • Lta 4 yıl önce Şikayet Et
    Israil ile ilişkileri duzeltsek Yunan rum mısır körfez ülkeleri bir anda taça çıkar.abd israilin azının içine bakıyor.politika üretmeliyiz.
    Cevapla
  • harun 4 yıl önce Şikayet Et
    teslim mi olalım?
    Cevapla
  • esnaf 4 yıl önce Şikayet Et
    Eger S-400 'leri almaz vaz gecersek bundan sonra hayatta bu tür silahi kimseden alamayiz, kimse bize verme artik. Biz S-400'den vazgecersek, ABD bize Patroid verirmi? vermez vermeyecek. Sonrasinda Rusya bize hayatta güvenip Kalaşnikof dahi vermez. Cinden daha önce alacagiz defik sonra vazgectik.Artik Cinde vermez, ortada dımdızlak kaliriz.
    Cevapla
  • TürkMücahid 4 yıl önce Şikayet Et
    kalacak değiliz ! s-400 kadar olmasa da bizim yaptığımız kendi füzelerimiz de var...Onları dahada geliştirmek zorunluluğu zaten her zaman var, yerimizde sayacak değiliz ya. Roketsan hergün yeni denemeler yapıyor, sonunda s-400 ayarındakini de yapacak ALLAHIN izniyle...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!