Uzun dönem askerlik ne zaman kısalıyor? Bedelli askerliğin çıkış tarihi

Yeni askerlik sistemini sabırsızlıkla bekleyen gençler gözünü TBMM'ye çevirdi. Peki seçim öncesi uzun dönem askerlik kısalacak mı? Kalıcı bedelli askerlik ücreti ne olacak? İşte yeni askerlik sistemi ile ilgili son durum...

Uzun dönem askerlik ne zaman kısalıyor? Bedelli askerliğin çıkış tarihi
Uzun dönem askerlik ne zaman kısalıyor? Bedelli askerliğin çıkış tarihi
GİRİŞ 17.05.2019 10:12 GÜNCELLEME 17.05.2019 10:13
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) daha önce yaptığı çalışmada yeni askerlik sisteminin detaylarını paylaşmıştı. Buna göre zorunlu askerlik süresinin 6 aya indirildiği ve isteyen herkesin bedelliden faydalanabildiği sistem için geri sayım başladı. Yeni askerlik sisteminin önümüzdeki hafta Meclis'e getirilmesi ve 23 Haziran seçimi öncesi yasalaşması bekleniyor.

 

 

Konuyla ilgili bir iftar programında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni askerlik düzenlemesinin önümüzdeki hafta Meclis’e geleceğini, seçimden önce yasalaşacağını belirtti.

PEKİ YENİ ASKERLİK SİSTEMİ NASIL OLACAK?

 

Son şekli verilen çalışmaya göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yükümlülük sistemini kökten değiştirecek yeni sistemle askerlikte kısa ve uzun dönem ikiliği kaldırılacak. Zorunlu temel askerlik eğitimi de 1 ay olacak. Yeni sisteme göre, lise mezunu ve altı gençler bir ay temel askerlik yaptıktan sonra zorunlu olarak 5 ay kıta görevinde bulunacak. Bu 6 ayın sonunda isterlerse terhis olacaklar ya da sözleşmeli olarak maaşlı 6 ay daha askerlik yapabilecekler. Başarılı olmaları halinde profesyonel askerliğe geçebilecekler. Sözleşmeli er-erbaş, uzman çavuş rütbesiyle orduda devam edebilecek. İlk kez, “yedek astsubaylık” uygulaması yapılacak. Meslek yüksekokul mezunları isteğe bağlı olarak, yedek astsubaylıktan faydalanabilecek. Yeni sistemde bedelli askerlik uygulaması da sürekli hale geldi. Bedelli askerlikte uygulanan yaş sınırı da kaldırılacak.

KALICI BEDELLİ ÜCRETİ 31 BİN LİRA

Yeni askerlik sisteminde askerlik çağına gelmiş herkes 31 bin 343 lira ödeyerek bedelli askerlikten faydalanabilecek. Ayrıca yeni sistemde askerlik süresi de kısaltılıyor. Buna göre askerlik 6 aya düşürülüyor. 6 aydan sonra isteyen bir 6 ay daha maaşlı bir şekilde askerde kalabilir.

YORUMLAR 6
  • CAHİT 4 yıl önce Şikayet Et
    bir önceki bedelli 15 bin + 21 gündü. bianda iki katına çıtı. asgari ücret üzerinden bi fiyat belirlenirse daha çok kişi faydalanır. öbür türlü yine bir çok kişi bedelli yapamayacak.
    Cevapla
  • ERTUĞRUL 4 yıl önce Şikayet Et
    Güzel bir sistem
    Cevapla
  • Ayakar 4 yıl önce Şikayet Et
    12 Ay için 15 bin, 6 ay için 31 bin, süre yarıya para ikiye katlıyor. Ben işin içinden çıkamadım, bu işte bir iş var ama ne?
    Cevapla
  • izmir-doğru söyler 4 yıl önce Şikayet Et
    31 bin tl verip 1 ay askerlik yapacağına hiç para verme 6 ay yap daha iyi
    Cevapla
  • cebrail köse 46 4 yıl önce Şikayet Et
    15.000 tl bedelli yaptırıp bır sonrakı donemı 31.000 tl ye yaptırmak revamı nerde bu adalet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi