D. Mehmet Doğan yazdı: Andımızı okutun, tutarsızlık olmasın!

D. Mehmet Doğan, bugün kaleme aldığı ‘Andımızı okutun, tutarsızlık olmasın!’ adlı yazısında yeni eğitim öğretim sisteminde tarih dersinin kaldırılmasını eleştirdi. "Maarifte reform bekliyorduk, mankurtlaştırma projesi geldi. Öğretim matematiksiz olmayacağı gibi, tarihsiz de olmaz, felsefesiz ve mantıksız da!" diyen Doğan'ın uyarı niteliğindeki o yazısı:

D. Mehmet Doğan yazdı: Andımızı okutun, tutarsızlık olmasın!
D. Mehmet Doğan yazdı: Andımızı okutun, tutarsızlık olmasın!
GİRİŞ 23.05.2019 14:43 GÜNCELLEME 23.05.2019 16:47
Bu Habere 62 Yorum Yapılmış

Karar Gazetesi köşe yazarlarından D. Mehmet Doğan, bugünkü köşe yazısında yeni model eğitim sisteminde tarihin genç nesil üzerindeki önemine değindi. Doğan yazısında, “Matematik zorunlu, tarih sorunlu! Tek tarih inkılâp tarihi! Var mı itirazı olan? İnkılâp tarihine tarih demeye bin bir şahit yetmez. Çocuklarımız tarihin 1919’da başladığına inandırılacak. Bir daha görüldü: Maarif meselesi Türkçe fakiri millî eğitim bürokrasisine bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir. Geniş ve kapsamlı istişare şart!" ifadelerini kullandı.

 

 

İşte Doğan'ın ‘Andımızı okutun, tutarsızlık olmasın!’ başlıklı yazısının tamamı:

Çok “Millî eğitim bakanı” gördük, yok hükmündeydiler!

 

 

Çoklu, fakat yoklu bakanlar zaman zaman neler neler yaptılar. Birçoğu tarihin karanlık sayfalarında kaybolup gitti. Ne adları kaldı ne sanları. Ne de nam ü nişanları.

Bunların tarih umurlarında değildi. Hepsinin günâhını almak doğru olmayabilir, fakat sonuncusunun öyle olduğundan şüphemiz kalmadı. 

Bir kalemde tarih dersini kaldırdı! 

Böylelerini tarih yazar! Kendileri tarih yazmasa da! 

Tarih sadece kahramanları, büyük şahsiyetleri yazmaz. Gafilleri, hainleri, zalimleri de yazar. 

Tarihte onlar da vardır; bazen yerleri daha geniştir. İşte mesele onların rağmına var olmaktır. Ki onlara kahraman denilir. 

Mevcut bakanla bir alaveremiz, dalaveremiz, müşaveremiz, muhaveremiz yoktur. Bilmeyiz, tanımayız; sırf görmüşlüğümüz vardır. İşinin uzmanıymış, sahasının ehliymiş. İşinin uzmanı olan birinin ülkenin kimlik meselesi hakkında fikri yoksa, tarih şuurundan yoksunsa, ona maarif vekaleti emanet edilemez. 

Tarih zamanın matematiğidir. Geçmişten bugüne gelişimizin ilmidir. Tarihsiz toplum, talihsiz toplumdur. Türkiye uzun süre tarihsizleştirildi, bu demektir ki talihsizleştirildi. 

Siz tarih kurumu neden kuruldu, tarih kongreleri neden yapıldı, biliyor musunuz? Milleti sürmekte olanı tarihten koparmak için, köksüzleştirmek için!

Derler: İnsanda derin bir yaradır köksüzlük;

Budur âlemde hudutsuz ve hazin öksüzlük

Orta Asya kurudu, bütün dünyaya göçtük!

Bu fasarya uzun süre tarih dersi diye okutuldu. Orta Asya ancak Anadolu kadar kurumuştur! Batıya doğru ilerleyişimizin sebebi kuraklıktan filan değil, bir misyon uğrunadır.

Tarihten Osmanlı’yı silerseniz, en azından modern döneme gelemezsiniz. Tarihin akışını inkârın tezahürü, öncesiz İnkılâp tarihidir.

Şimdi lisede tarih dersi seçimlik, fakat inkılâp tarihi mecburî!

1919’da doğduk, 1923’de ana mektebine başladık, 1938’da liseyi bitirdik. Tarih 1938’de bitti! Lisansa bile gelemedik! Lider ölümsüzse, onun tarihi de ondan sonrasına yürümez!

Gelinen nokta: Matematik zorunlu, tarih sorunlu! Tek tarih inkılâp tarihi! Var mı itirazı olan? İnkılâp tarihine tarih demeye bin bir şahit yetmez. Çocuklarımız tarihin 1919’da başladığına inandırılacak. Bir daha görüldü: Maarif meselesi Türkçe fakiri millî eğitim bürokrasisine bırakılamayacak kadar ciddi bir iştir. Geniş ve kapsamlı istişare şart!

Tarihi seçimlik yapanlar, bir millet olarak varlığımızı yok sayanlardır. Felsefeyi, mantığı seçmek neyin nesi? Bilme, düşünme test çöz sade!

Maarifte reform bekliyorduk, mankurtlaştırma projesi geldi. 

Öğretim matematiksiz olmayacağı gibi, tarihsiz de olmaz, felsefesiz ve mantıksız da!

“Mağlubiyet ideolojisi” iki binli yılların başında topu attı. Kemalist ilkelerle değil Türkiye’yi Patagonya’yı bile yönetmek mümkün değil. Bundan şüphe yok. Fakat Atatürk “kült”ünü inkılap tarihi dersleri ile din gibi körpe zihinlere zerk ederseniz, geleceğinizi karartmış olursunuz. Anıtkabir kültten medet umanların mekânı olur. 

Bu iktidar, farkında olarak veya olmayarak tarihsiz öğretimle geleceğin iktidarına geçiş yolunu açıyor. Genç nesillerin başka gidecek yeri kalmayacak. Gençler inkılâp tarihi ile alternatifsiz CHP zihniyetine yönlendiriliyor.

Bari geriye dönün, andımızı okutun, tutarsızlık olmasın!

YORUMLAR 62
  • yıldo 4 yıl önce Şikayet Et
    Yazı muhteşem teşekkürler Mehmet hocam hisleimize tercüman oldun yine hayal kırıklığı
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Okullarda okutulan tarihin yüzde 80i yalan ve yanlı yazılmış çocuklar yalandan kurtuluyor İnşaallah gerçek tarih yakın zamanda okutulmaya başlanır
    Cevapla
  • vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    MEB ; Bu reformları bir Prof. üstü akil kurgulasın. Bakalım onlar ne çıkaracak. Allah akıl versin
    Cevapla
  • c. cey 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun, Yıllarca okutulan tarih insalnlard maneviyat geçmişle bağ bırakmadı, en azından bu değişimde ilköretim seviyesine kadar geçmişle bağları yeniden kurack Türk milletinin gerçek misyonunu anlatacak bir sistemle gelecek diye beklerken 80 lere geri döndük, milli güvenlik dersi birde subay öğretmen girse derse fark klmayacak dediği gibi, Tarihte yaşanan hainlikleri kurulan devletlerin gerçek hedefleri yıkılışları sebepleri bunları bilmeyen nesiller batı tarihi ile napolyonlarla kristof colomplarla yetişirler el cezireler ibni sinaları artık masal diye dinlerler uykudan önce Türk devletleri ile kan ve can bağımızı nasıl kim anlatacak,
    Cevapla
  • fani 4 yıl önce Şikayet Et
    tarih sadece geçmişin değil, yarının da ilmidir.... Necip milletimizin moral gücünü bilerce hadiseleriyle içinde saklayan ilimdir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!