Yeni askerlik sistemi bayram öncesi çıkacak mı? Erken terhisler...

Yeni askerlik sistemini sabırsızlıkla bekleyenler için açıklamalar peş peşe geldi. Uzun dönem askerlik yapanları da ilgilendiren yeni sistemin yürürlüğe girmesiyle birlikte askerdekiler de terhis olabilecek. Peki yasa ne zaman yürürlüğe girecek? Askerdekiler bayram öncesi terhis olabilecek mi? İşte yeni sistemle ilgili öne çıkanlar...

GİRİŞ 30.05.2019 10:43 GÜNCELLEME 30.05.2019 10:43
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gündemin en önemli başlıklarından birisi olan yeni askerlik sistemi bayram öncesi yürürlüğe girmesi için çalışma başlatılmıştı. Fakat Meclis'in ani bir kararla yasayı ertelemesi terhis bekleyen askerleri ve ailelerini üzdü. 1-11 Haziran arasında bayram tatili yapacak Meclis'in, İstanbul seçimlerinin yenileneceği 23 Haziran'a kadar aç-kapa yöntemiyle çalışmaması planlanıyor. Buna göre; 1 Haziran'dan önce yasalaşmaması durumunda askerlik teklifi Genel Kurul'da en erken 25 Haziran'da ele alınabilecek.

Yeni düzenlemeyle birlikte  askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak. Peki yeni askerlik sistemi ne zaman yürürlüğe girecek? İşte yeni düzenleme hakkında merak edilenler...

 

 

YENİ BEDELLİ ASKERLİK NASIL OLACAK?

Bedelli askerlik 240 bin gösterge rakamının memur katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak bedel miktarı Bakanlık tarafından belirlenecek.

 

 

Bedelli askerlik konusunda, 40 bin gösterge asteğmen maaşına tekabül ediyor, asteğmen maaşı da bugün itibarıyla aşağı yukarı 5 bin küsur lira. Dolayısıyla 6 aylık asteğmen maaşından bahsediyoruz. Bedelli 31 bin lira, dövizle askerlik ise bunun avro karşılığı olacak.

Bedelli askerlik eğitim süresi 1 ay olacak.

Öğretmenler temel eğitimlerinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilecek.

Emniyet hizmetleri sınıfına mensup personel ile polis eğitim ve öğretim kurumlarında öğrenim görenler veya bu kurumların giriş sınavlarını kazananlar askerlik hizmetini yapmamış olanların askerlik işlemleri ertelenecek.

Jandarma ve Sahil Güvenlik mensuplarının askerlik hizmetleri ertelenecek.

Tabiplerin askerlik hizmetine ilişkin eğitimlerinden sonra Sağlık Bakanlığı emrine verilecek.

Yurtdışında üç yıl çalışanlar dövizle askerlikten yararlanabilecek.

BEDELLİ ASKERLİK KONTEJANI

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Asker Alma (ASAL) Genel Müdürü Tuğgeneral Davut Ala, yeni sistemle bu yıl sonunda bedelli için öngörülen kontenjanın 145 bin kişi olduğunu söyledi. Tuğgeneral Ala, "Bunların eğitimi için Silahlı Kuvvetler'in belli bir planlama yapması lazım. 145 bin rakamı da Silahlı Kuvvetler'in eğitim sürecini planlamasıyla belirlenmiştir."

"(Bedel) 15 bin lira olursa müracaat sayısı 800 bin olur, 30 bin lira olursa daha düşer, projeksiyonumuz bunun üzerine. 800 binini de bedelli yapabiliriz ama eğitecek zaman 4 yıla, 5 yıla yayılır. Herkesi değil, o sene eğitebileceğimiz kadarını seçeceğiz. 800 bin kişiden 700 bin kişiyi mi hayal kırıklığına uğratmak iyi yoksa 300 bin kişiden 100 bin kişiyi mi?" dedi."

ASKERLİK TECİL SÜRESİ DEĞİŞİYOR

Bedelli askerlik için eğitim durumlarına göre yükümlülerin tecil süreleri dikkate alınacak. Tecil sürelerinin bitiminde askerlik hizmetine başlamayarak ‘bakaya’ kalanlar ya da asker kaçağı konumuna düşenler, bedelli askerlik kapsamı dışında tutulacak. 2019 yılı itibariyle tecil süreleri;

Lise eğitimi için 22 yaş
Meslek liseleri için 25 yaş
Meslek yüksekokulları ve lisans eğitimi için 28 yaş
Lisanüstü eğitim için 32 yaş
Doktora ve tıp eğitimi için 35 yaş
Sporcular için 35 yaşa kadar olabilecek.

ASKERLER ERKEN TERHİS OLACAK MI?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, TBMM Başkanlığına sundukları yeni askerlik sistemine ilişkin kanun teklifine göre askerliğin 6 aya düşürüleceğini, bu süreyi dolduranların kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren terhis olma imkanına kavuşacağını söyledi.

Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Muş, bir gazetecinin, "Şu anda askerde olanlar yararlanacak mı?" sorusu üzerine, "Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, 6 ayı dolduranlar terhis olabilecekler." yanıtını verdi. Muş, isterlerse bu kişilerin 6 ay daha görev yapabileceğini istemezlerse de terhis olabileceğini söyledi.

Kanun yürürlüğe girdiğinde kaç kişinin terhis olacağının sorulması üzerine Muş, bunun planlamasını Genelkurmay Başkanlığının yaptığını belirterek, gerekli açıklamaları onların yapacağını ifade etti.

YORUMLAR 2
  • Ask3r 4 yıl önce Şikayet Et
    Belli oldu bayramdan sonra kabul edilcek
    Cevapla
  • Sabır 4 yıl önce Şikayet Et
    Askerlik bu milletin temelini olusturur. Cok fazla gevsetmeye gelmez. 12 aydan 6 aya inmesi olmadi. 3 ay acemilik 6 ay da ustabirligi egitini 9 ay olmaliydi. Kanımca
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'