Büyük reform! İşte yeni yargı

Yargıda teknolojiden daha fazla yararlanılacak, hükümlü ve tutuklular; yakınları ile görüntülü görüşebilecek ve elektronik dilekçe gibi yenilikler uygulamaya girecek.

Büyük reform! İşte yeni yargı
Büyük reform! İşte yeni yargı
GİRİŞ 30.05.2019 06:49 GÜNCELLEME 30.05.2019 06:49
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Adalet Bakanlığının uzun süredir hazırlığını sürdürdüğü 2019 Yargı Reformu Strateji Belgesi bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak. Belgede, yargı alanında birçok yeni uygulama yer alıyor. Özellikle, hâkim ve savcıların ihtisaslaşması, atandıkları yerde ne kadar kalacaklarına yönelik teminat verilmesi, yeni uzlaşma modelleri, hükümlü veya tutukluların aileleri ile görüntülü görüşebilmesi ve ağır hasta hükümlülerin infaz süreçlerine ilişkin yeni adımlar atılıyor.

Türkiye’nin yargı alanındaki yeni yol haritası anlamına gelen belge, dokuz ana başlıktan oluşuyor ve önümüzdeki sürece ilişkin yargı alanında yaklaşık 70 hedef sıralanıyor. Yargı reformu paketinde yer yeni adımlardan bazıları şöyle sıralanıyor:

HÂKİM-SAVCILARA TEMİNAT

Hâkim ve savcılara ihtisaslaşma gelecek. Savcılar ve hâkimler ihtisaslaştıkları alanın dışında görev yapamayacak. Hâkim ve savcıların atama veya tayinlerinde coğrafik teminat verilecek. Yani bir hâkim veya savcı, atandığı yerde ne kadar kalacağını bilecek. Hukuk eğitimi ve hukuk mesleğine girişte yeni modeller belirlenecek. Adli kollukta da (Polis-jandarma) hukuk fakültesi mezunlarının istihdamı sağlanacak. Noterlerin görev alanı, yargının iş yükünü azaltacak şekilde, yeniden tanımlanacak.
Kamunun taraf olduğu uyuşmazlıklarda sulh yöntemi yaygınlaştırılacak. İdarenin vatandaşla yıllar süren uyuşmazlıklarını çözecek adımlar atılacak. Yeni uzlaşma modelleri kapsamında, bazı suçlara yönelik soruşturmalar, failin suçu kabul etmesine bağlı olarak, fail ile savcı arasında anlaşmayla sonlandırılabilecek.

YAPANIN YANINA KÂR KALMAYACAK

Adli para cezası gerektiren suçların kapsamı genişletilecek. Ancak bazı suçlarda ‘cezasızlık’ algısının ortadan kaldırılması ve suçla etkin mücadele için cezalar yeniden belirlenecek. Mesela hırsızlık yapan, bir gün bile olsa hapiste yatacak.
Yargı alanında teknolojiden daha fazla yararlanılacak. Hükümlü ve tutukluların; yakınları ile görüntülü görüşmesi ve elektronik dilekçe gibi yenilikler uygulamaya girecek. Denetimli serbestlik hizmetlerindeki elektronik izleme kapasitesinin artırılması ve yükümlülüklerin takibinde biometrik imza gibi yeni yöntemler gündeme gelecek.

ÇOCUK SUÇLULAR

On beş yaşından küçük çocuk suçlularla ilgili mağduriyetler giderilecek. Cinayet gibi bazı ağır suçlar hariç olmak üzere 15 yaşından küçük çocukların ilk defa işledikleri suçlar, ceza yargılaması kapsamından çıkarılacak.
Ağır hasta hükümlü ve tutuklulara ilişkin infaz süreçleri de mağduriyetleri giderecek şekilde yeniden belirlenecek.

Türkiye

YORUMLAR 9
  • yakup 4 yıl önce Şikayet Et
    sanki tek magdur suç işleyenlermiş gibi bütün imkanlar onlara seferber edilmiş hırsızlık yapan 1 gün olsa dahi komik suç ve ceza dengesi kurulamazsa adalet saglanamaz zaman içerisinde adaletin geldiği nokta ortada.
    Cevapla
  • Baybars 4 yıl önce Şikayet Et
    Yargı reformu suçluya yeni imkanlar sunmak mı yani?
    Cevapla
  • düzen 4 yıl önce Şikayet Et
    böyle adalet sistemine...batsın böyle bir düzen.
    Cevapla
  • adilce 4 yıl önce Şikayet Et
    3 defadan fazla suç işleyenin cezası katlanmalı çünkü o işi meslek yapmıştır
    Cevapla
  • dadaş 4 yıl önce Şikayet Et
    anca lafta duzeltmeler yapiliyor. ilk once adliyelerin kapasiteleri genisletilsin. katip alinsin. 10 savciya 5 katip bakiyor. bu yenilikleri yapsan nolucak yeterli personelin yoksa. kagit uzerinde yenilik bizim isimizi zorlastirmaktan baska biseye yaramiyor. tamam yenilik guzel sey ama oncelikli sorunlar varken bunlar sonraki is bana gore.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Konser saldırısının arka planı! Rusya ile Türk Dünyası'nı savaştırmak istiyorlar
Yeniden Refah'ta toplu istifa! Eski İl Başkanı ve 21 yönetici AK Parti'ye katıldı