Yargıtay'dan emsal karar! O gerekçe yeterli olmayacak

Birbirlerine uyum sağlayamadıklarını belirten yeni evli çift, boşanmak için Aile Mahkemesi'nin kapısını çaldı. Mahkeme, tarafları boşadı. Devreye giren Yargıtay 2. Hukuk Dairesi emsal bir karara imza attı. Kararda, "çiftlerin 'uyum sağlayamadık' gerekçesi boşanma için yeterli sayılamayacak" denildi.

Yargıtay'dan emsal karar! O gerekçe yeterli olmayacak
Yargıtay'dan emsal karar! O gerekçe yeterli olmayacak
GİRİŞ 03.06.2019 11:49 GÜNCELLEME 03.06.2019 11:52
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Yeni evli çift, 5. Aile Mahkemesi'ne başvurarak karşılıklı boşanma davası açtı. Genç çift, birbirlerine uyum sağlayamadıklarını öne sürüp boşanmak istedi. Mahkeme; tarafların "kısa sürede evliliklerinin yürümeyeceğinin ortaya çıktığı, tarafların evlilik birliği her iki tarafın evliliğe uyum gösteremedikleri, yaşadıkları psikolojik sorunlar nedeniyle temeli oluşmadan çöktüğü" gerekçesiyle Türk Medeni Kanunu'nun 166/1. maddesi uyarınca boşanmalarına karar verdi. Mahkeme, kadına nafaka ödenmesine hükmetti. Davalı-karşı davacı erkek, kararı temyiz etti.

 

 

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi ise emsal nitelikte bir karara imza attı. Mahkemelerin her türlü kararlarının gerekçeli olarak yazılmasının Anayasa hükmü olduğunun vurgulandığı kararda, "Mahkemenin, tarafların açıklamalarını dikkate alarak değerlendirmesi ve kararların somut ve açık olarak gerekçelendirilmesi hukuki dinlenilme hakkının da gereğidir. Yargı organları her iki tarafın iddia ve savunmaları ile delillerini değerlendirip, sabit görülen maddi vakıaları, bunlardan çıkardıkları sonuç ve hukuki sebepleri gerekçelerine yansıtmalıdırlar. Somut olaya gelince; mahkeme gerekçeli kararında, tarafların kusur durumunu somut olarak belirtmeden, bir başka deyişle tarafların evliliğin sona ermesine neden olan kusurlarını somut olarak belirtmek yerine soyut ifadelerle tarafların eşit kusurlu oldukları belirtilmiş, taraflar arasında yaşanan maddi vakıalar gerekçede tartışılmamıştır.

Bu haliyle karar, yeterli gerekçeden yoksun olup, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 294/1-c maddesindeki unsurları içermemektedir. Bu bakımdan, hükmün münhasıran bu sebeple bozulması gerekmiştir. Kararın oy birliği ile bozulmasına hükmedilmiştir" denildi. 

 

 

YORUMLAR 21
  • incili 4 yıl önce Şikayet Et
    kanunlarımız kadın lehine pozitif ayrım yapılarak düzenlendikçe; kadın cinayetleri daha da artacak... pozitif ayrımcılık adalet değil dehşet getiriyor... ayrıca; boşanabilmek için illa kafa-göz tekme-tokat birbirine girmek ve hatta cinayet mi işlemek gerekiyor? OLMUYORSA, OLMUYORDUR... bu insanları zorla mı karı-koca yapacaksınız? bu nasıl bir mantık? TALAK ALLAH C.C.'IN SEVMEDİĞİ BİR HELALDİR... AMA HELALDİR... ARŞ TİTRESE BİLE...
    Cevapla
  • Fehmi 4 yıl önce Şikayet Et
    Aslinda uzlamamiyoruz demek mazeret degil erkekde kadinda islam noktasindan evlilige bakarsa anlasamayacaklarini sanmiyorum islam dini bizim en buyuk ortak noktamizsa bundan uzaklastikca sorunlar artacak yaklastikca daha iyi anlasabilecegizdir
    Cevapla
  • mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    yerinde bir karar. tahammül etmeyi öğrenecek bu yozlaşmış millet.
    Cevapla
  • Fidan 4 yıl önce Şikayet Et
    Birbirimize uygun değiliz uyuşamıyoruz demek , zaten iki ayrı yapıya mizaca sahip insan evleniyor , anlaşma Burda başlar , birbirini idare ederek severek evlilik yürür , demek uyuşamamazlık yetmiycek , doğru bir karar verilmiş , uyuşmaya baksınlar olmazsa zaten yine mahkemenin yolu tutulur .
    Cevapla
  • Barbaros 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu nafaka olayi bitsin artik. Pozitif ayrimcilik safsatasida bitsin. Normal erkekleri 3-5 suclunun yaptiklari yuzunden cezalandirmanin alemi yok!! Hem esitlik diye yaygara koparip erkegin omzundaki hicbir yuke saygi gostermeyeceksin, prenses bosanmak isteyecek sebepsiz yere sonrada mahkeme erkegi nafakaya mahkum etsin! Adalet bu ulkede hangi alanda mevcut biri gostersin!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
TikTok'a yasak! ABD Başkanı Biden imzayı attı
1. Lig'de play-off tarihleri açıklandı