Emekli olamayanlara 601 TL ek ödeme! Başvuru işlemi ve tüm şartları...

Prim ve yıl şartını dolduramayan ya da çalışma imkanı bulamayan yaşlılar için aylık 601 TL maaş ödenecek. 65 yaşını dolduran ancak emekli maaşı dahil herhangi bir geliri olmayan için başvuru işlemi nasıl olacak? Emekli olanlar ödeme alabilecek mi? Muhtaçlık değerlendirmesi nasıl olacak? Ödemeler hangi tarihte hesapta olacak? İşte tüm merak edilenler...

Emekli olamayanlara 601 TL ek ödeme! Başvuru işlemi ve tüm şartları...
Emekli olamayanlara 601 TL ek ödeme! Başvuru işlemi ve tüm şartları...
GİRİŞ 19.06.2019 15:12 GÜNCELLEME 19.06.2019 15:13

Devletimizin sosyal yardımlaşma kapsamında üzerinde durduğu projelerden biri olan 65 yaşlılık aylığı başvuru kriterlerinde birkaç değişikliğe gidildi. Yaklaşık 600 bin kişinin yararlandığı prim ve yıl şartını dolduramayan ya da çalışma imkanı bulamayan yaşlılar için aylık 601 TL maaş ödenecek. 65 yaş aylığı almak isteyen kişi ikamet ettiği ilçenin mal müdürlüğünden ya da SGK il müdürlüğünden başvuru formunu temin edip dolduracak. Başvuru yapan kişiyle ilgili detaylı araştırma yapılacak. Muhtaç olduğu tespit edilen kişi aylık almaya başlayacak.

 

 

BAŞVURU İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?

Sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için çalıştığı işinden ayrılması ve yazılı istekte bulunması gerekmektedir.

Hizmet akdi ile çalışmaya başlayarak sigortalı sayılanlar kişilerin, bağlı bulundukları sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekmektedir.

 

 

Bağlı bulunduğunuz sosyal güvenlik merkezi hizmet akdine tabi olarak en son çalıştığınız işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüdür.

 Ayrıca e-devlet üzerinden de yaşlılık aylığına başvuruda bulunulabilinir.

https://www.turkiye.gov.tr/

BAŞVURU KAÇ GÜNDE SONUÇLANIR?

65 yaş aylığı için başvuru yapılan tarih sonrası bir ay içerisinde işlemlerin sonuçlanması gerekiyor. Yani 65 yaş aylığı için uzun zaman beklemek gibi bir durum söz konusu değil.

EMEKLİLER ALABİLİR Mİ?

Hayır emekliler yararlanamaz. 65 yaş aylığı alabilmek için malullük aylığı, yetim aylığı, dul aylığı veya sürekli iş göremezlik geliri de alınmıyor olması şartları da var.

MUHTAÇLIK DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILIR?

Muhtaçlık değerlendirmesi; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılıyor. Buna göre; kişi başına gelir 609 liranın altındaysa aylık bağlanır. Eş ve başvuran kişinin geliri toplamı 1218 lirayı aşıyorsa aylık bağlanmaz.

MAAŞLAR HANGİ BANKAYA YATIRILACAK?

Bankalar ile PTT arasında imzalanan protokoller kapsamında; 5510 sayılı Kanun ve diğer Kanunlar kapsamında Kurum tarafından ilk defa bağlanan gelir/aylıklar 01/08/2017 tarihinden itibaren ilgililerin emeklilik taleplerinde tercih ettiği bankalar ve PTT aracılığı ile ödenmektedir.

ÖDEME NE KADAR?

65 yaş aylığı bu yıl 601 TL. Daha önce üç ayda bir bu tutar kadar ödeme yapılıyordu. Son dönemde önemli ölçüde arttı. Artık her ay 601 lira ödeniyor.

ÖDEMELER HANGİ TARİHTE YAPILIR?

Doğum tarihinin son rakamı 0-5 arası olanlar 5'inde, 1-6 arası olanlar 6'sında, 2-7 arasında olanlar 7'sinde, 3-8 olanlar 8'inde ve 4-9 arası olanlar 9'unda ödeme alır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
205 milyon liralık vurgun! Banka denetiminde ortaya çıktı!
İsrail Refah karşılığında ABD'nin isteğini kabul etti iddiası