Bakan Akar: ABD'ye gereken cevabı vereceğiz

Milli Savunma Bakanı Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan'ın mektubuyla ilgili, "Üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını gördük.Gerekli çalışmaları yapıyor, cevabı hazırlıyoruz" dedi.

GİRİŞ 12.06.2019 11:45 GÜNCELLEME 12.06.2019 12:44
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan ile yarın telefonda görüşeceğini, ay sonunda ise Brüksel'de bir araya gelmeyi planladıklarını belirterek, Shanahan tarafından gönderilen mektuba ilişkin "Üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını ilk andan itibaren gördük. Buna göre gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli cevabı hazırlıyoruz" dedi.

Akar, 7. Azerbaycan- Gürcistan-Türkiye Savuna Bakanları Üçlü Toplantısı'na katılmak üzere Gebele kentine geldi.

Toplantının yapılacağı Haydar Aliyev Kongre Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Bakan Akar, ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan tarafından gönderilen mektuba ilişkin soru üzerine, şu yanıtı verdi:

"Bilindiği gibi ABD Savunma Bakan Vekili'nden bir mektup aldım. Üslubuyla ilgili kamuoyunun da hassasiyetle durduğu gibi biz de hassasiyetle durmaktayız. Mektupta, mevcut sorunlara stratejik ortaklık çerçevesinde ve kapsamlı güvenlik iş birliğini muhafaza edecek şekilde bir çözüm bulunması yönünde beklenti dile getirilmekte ve görüşmelere devam edilmesinin önemi ifade edilmekte ise de üslubun müttefiklik ruhuna uygun olmadığını ilk andan itibaren gördük. Buna göre gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli cevabı hazırlıyoruz. Önümüzdeki günlerde bu cevabı kendilerine vereceğiz. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyonlarımız sürmektedir. Ayrıca bu ayın sonunda Brüksel'de NATO Savunma Bakanları Toplantısı var. Orada da ABD Savunma Bakan Vekili ile bir araya geleceğiz."

Hulusi Akar'a özel F-35 mektubu: Haberiniz olsun, ülkeden göndereceğiz

 

 

"Sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz"

Temasların devam ettiğini vurgulayan Akar, şöyle konuştu:

"Yarın ABD Savunma Bakan Vekili ile bir telefon görüşmemiz olacak. Bu telefon görüşmesinde ve diğer temaslarımızda Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, TSK'nin bilinen görüşlerini, taleplerini tekrar tekrar masaya koyduk, koymaya devam edeceğiz. Yapacağımız temaslarda da ister mektup ister karşılıklı görüşme olsun bütün konular masada ve bilinen görüşlerimizi orada açık ve net bir şekilde ifade etmeye, ortaya koymaya, taleplerimizi belirtmeye devam ediyoruz. Bundan sonra da aynı tutum ve davranış içinde olmayı sürdüreceğiz. Tabii burada stratejik ortaklıktan, müttefiklikten bahsediliyor. Onun ruhuna uygun hareket edilmesi için beklentimizi de ifade ettik, etmeye devam edeceğiz. Biz bugüne kadar NATO konusunda, ABD ile olan taahhütlerimiz konusunda herhangi bir aksaklığa meydan vermeden sorumluluklarımızın tamamını eksiksiz, aksaksız yerine getirdik. Bugüne kadar bu konularda hiçbir şikayet söz konusu değil. Dolayısıyla muhataplarımızın da benzer şekilde bizlere olan taahhütlerini, sorumluluklarını yerine getirmelerini bekliyoruz."

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan'ın, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a geçtiğimiz cuma günü iki ülke arasındaki savunma ve güvenlik konularını kapsayan bir mektup göndermişti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 42
  • zafer 4 yıl önce Şikayet Et
    yasal yolları kullanın .f35 vermemek nedir.terör destekcisi ülkeden ne beklenir.
    Cevapla
  • www 4 yıl önce Şikayet Et
    S 400 geldigi gun amerikanin filosunuda finolarinida s 400 kita sahanligi disina def edin en buyuk dusman ABD .dolar yukselir diye korkanlar TURKIYE ISTESIN kendine yapilan bir ambargoda dunya ticaretini durdurur.dunyanin nufusa oranla en buyuk ordusu ve silahli gucuyuz.arap kitasi su yerine ABDye satamadigi petrolu icer ambargo boyunca.ABD ise petrol yerine buharli kazanla calistirir f 35 lerini.
    Cevapla
  • 9 köyden kovulan 4 yıl önce Şikayet Et
    İncirlik kürecik
    Cevapla
  • Bir arkadaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Dört gözle bekliyorum ne cevap vereceğinizi en fazla sokağa verilmiş bir Amerikan başkanının ismini belediye meclis kararıyla kaldırdığını görürüm ekonomik askeri siyasi diplomatik hiç bir şekilde bu deyyuslarla başa çıkamayız üretmemiz millileşmemiz ve bol satış yapmamız lazım başka da bir yolu yok arkadaş yok yok
    Cevapla
  • Turp 4 yıl önce Şikayet Et
    F 35 ortaklığı önceden yapılmış bir anlaşma; Amerika' nın F 35 anlaşması, üretimiyle alakalı olmayan S 400 alımı ile ilgili Türkiye' ye yaptırım uygulaması yersizdir. ABD bağımsız bir Türkiye'ye itibar tazminatı ödemeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Fidan: Netahyahu bölgeyi savaşa sürüklemeye çalışıyor
Kabinede değişiklik olacak mı? AK Parti'den son dakika açıklaması