Çarpıcı çıkış: Akdeniz’e acil askeri üsler kurulmalı

Akdeniz Üniversitesi’nden Dr. Emete Gözügüzelli, D.Akdeniz’de AB ile ABD’nin desteğini arkasına alan Güney Kıbrıs Yönetimi’nin tehditkar tutumuna ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Çarpıcı çıkış: Akdeniz’e acil askeri üsler kurulmalı
Çarpıcı çıkış: Akdeniz’e acil askeri üsler kurulmalı
GİRİŞ 13.06.2019 01:23 GÜNCELLEME 13.06.2019 01:44
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Akdeniz Üniversitesi’nden Dr. Emete Gözügüzelli, D.Akdeniz’de AB ile ABD’nin desteğini arkasına alan Güney Kıbrıs Yönetimi’nin tehditkar tutumuna ilişkin, “Türkiye’nin Kıbrıs adası üzerinde deniz ve hava üslerine sahip olması artık zaruri hale gelmiştir” dedi. Fatih sondaj gemisinin ardından Yavuz’un da bölgede bulunmasının önemli bir mesaj olduğunu söyleyen Gözügüzelli, “Türkiye’ye dayatılmaya çalışılan haritaların bir gerçekliği yok “ diye konuştu.

 

 

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Emete Gözügüzelli, Rum Yönetimi’nin Fatih sondaj gemisi çalışanlarına yönelik tutuklama kararıyla ilgili olarak “Türkiye’nin Kıbrıs adası üzerinde deniz ve hava üslerine sahip olması artık zaruri hale gelmiştir” dedi.

Doğu Akdeniz’de gerilimi sürekli tırmandıran Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) Fatih sondaj gemisinde çalışanlar ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile işbirliği yapan şirketlerin yetkilileri hakkında tutuklama kararını Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Devletler Hukuku Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Emete Gözügüzelli değerlendirdi.

 

 

YETKİ ALANI EN BÜYÜK ÜLKE TÜRKİYE

“Türkiye Akdeniz’de oldu bittilere izin vermeyecektir” diyen Gözügüzelli, “Türkiye’nin Kıbrıs adası üzerinde deniz ve hava üslerine sahip olması artık zaruri hale gelmiştir” ifadelerini kullandı. Gözügüzelli şunları söyledi:

“Doğu Akdeniz’de şu an GKRY onu destekleyen AB ve ABD ile ittifak halinde. Yapılmak istenen Türkiye’nin başta deniz yetki alanları üzerindeki egemenlik hakları olmak üzere Kıbrıs Türkleri’nin egemenlik haklarını gasp etmektir. Türkiye şu an uluslararası hukuk ve 1982 sözleşmesine uygun olarak, hidrokarbon faaliyetlerini Doğu Akdeniz’de kendi egemenlik haklarını kullanarak icra etmektedir. Türkiye, Doğu Akdeniz’de bir ana kara devletidir ve Doğu Akdeniz’in 2. büyük kıyı uzunluğuna sahip ülkesidir. Bu ise Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki bütün devletlerden çok daha fazla deniz yetki alanına sahiptir olduğu anlamına gelmektedir. Bu bağlamda Güney Kıbrıs’ın herhangi bir anlaşma olmadan bir ada devleti olarak Türkiye’ye dayatmaya çalıştığı sözde haritaların uluslararası hukukta bir geçerliliği yoktur.”

YORUMLAR 16
  • Göktuğ 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar Durum Çok Ciddi Durumun Ciddiyetini Henüz Farkında Olmayan Vatandaşlarımıza Yayalım Çevremizi Bilgilendirelim ..............
    Cevapla
  • Tosyalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok haklı benim tezim de bu yönde, adana veya mersine gemi bakım ve onarım tersanesi kurulmalı, KKTC bir deniz üssü ve birde hava üssü kurulmalı, bunlar Türkiye için yakın bir gelecekte elzem haline gelecektir.
    Cevapla
  • efe 4 yıl önce Şikayet Et
    Kıbrıs sorunu Kıbrıs'ın tamamı alınmadan bitmez. 1974'te yarım kalan iş tamamlanmalıdır
    Cevapla
  • Wan Minit... 4 yıl önce Şikayet Et
    yıllar boyu iki ülkeye bir çözüm getirtmeyen ab-abd şimdi güney kıbrız üzerinden ülkemize saldırmak istiyor.
    Cevapla
  • Selami Uçar 4 yıl önce Şikayet Et
    O bölgede çıkacak her türlü doğalgaz ve petrolün Türkiye üzerinden pazarlara ulaştırılması gerekmekte. Başka türlü projelerin kar etmesi imkansız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti