Erken Terhisler başlıyor! Yeni askerlik sisteminde önemli gelişme

Milyonlarca genci yakından ilgilendiren yeni askerlik sistemi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan AK Parti Milletvekili Mehmet Muş terhis bekleyen 130 bin asker için müjdeli haberi verdi. Eğer görüşmelerde uzama olmazsa bedelli askerlik ve yeni askerlik sisteminin 29 Haziran günü, Meclis'ten geçecek. Peki erken terhisler ne zaman başlayacak? İşte heyecanla beklenen o tarih...

GİRİŞ 19.06.2019 09:49 GÜNCELLEME 19.06.2019 09:50
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Yeni askerlik sisteminde görüşmeler devam ederken AK Parti Milletvekili Mehmet Muş'tan açıklama geldi. Erken terhis haberlerini dört gözle takip eden 130 bin asker ve ailesi için açıklamalar peş peşe geldi. Buna göre bedelli askerlik ve yeni askerlik sisteminin görüşmelerde uzama olmazsa 29 Haziran gününe kadar tüm maddelerin TBMM'den geçmesi bekleniyor. Mehmet Muş'un bu açıklamaları, Temmuz ayında erken terhislerin başlayacağı anlamına geliyor. Şu an kışlalarda 130 bin asker terhis bekliyor. Yükümlü askerlerin, ilk etapta yarısının terhis olması öngörülüyor. Yeni askerlik sisteminde yer alan maddelerin oylanmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak ve ardından yürürlüğe konacak.

 

 

ASKERLER NE ZAMAN TERHİS OLACAK?

Yeni askerlik sistemi ile 130 bin askerin terhis olması bekleniyordu. Ancak kademeli terhis üzerinde karar kılınırsa 11 ve 12 ayını dolduran askerler hemen terhis edilecek. Diğer askerler ise sırasıyla gönderilecek. Bu formülde askerlerin terhis olma sürecinin 6-9 ay arasına yayılacağı belirtiliyor. Fakat bu konu hakkında mecliste görüşmeler devam ediyor. Sisteminde herhangi bir değişiklik olmaması durumunda 130 bin asker yasa çıktıktan sonra hemen terhis olacak.

 

 

HERKES 1 AY ZORUNLU TEMEL EĞİTİM

Yeni askerlik sisteminde askerlik çağına gelen her birey zorunlu olarak 1 ay kışlanın kapısından girecek. 1 ay sonra bedelli askerlik tercihinde bulunabilecek olan askerler belirlenen ücreti ödemek kaydı ile tezkere alabilecek. Bedelli askerlik yapmak istemeyenler ise askerliğe devam edecek..

ASKERLİK KAÇ AYA DÜŞÜYOR?

Üç bölümden oluşan teklife göre, askerlik hizmeti yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve er olarak yerine getirilecek. Hizmet süresi, erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 ay olacak.

Erbaş ve erlerden istekli olanlar, sıralı disiplin amirlerinin olumlu değerlendirmesiyle terhise hak kazandığı tarihten itibaren Milli Savunma Bakanlığınca uygun görülecek sayıda ve 6 ay süreyle sınırlı olmak üzere askerlik hizmetine devam edecek, bu sürenin sonunda terhis edilecek.

Tek tip askerliğe göre her vatandaş bedelli askerlik yapmazsa 6 ay zorunlu askerlik yapacak. İsterse 6 ay maaşlı olarak devam edebilecek.

BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ İLE İLGİLİ SON NOKTA KONULDU

Meclis'teki grup toplantısında da gündeme getirilen bu konuya, Erdoğan önceki geceki grupta nokta koydu. Erdoğan'ın, "Dövizle askerlik, 5 bin euro olarak uygun görüldüyse aynen devam edilsin" dediği kaydedildi. Erdoğan, böylece 5 bin euro (yaklaşık 31 bin TL) olarak belirlenen tutarın teklifteki haliyle korunmasını istedi. Akar'ın da, şu anda döviz kuru nedeniyle bu tutarın 5 bin euroa denk düştüğünü, ancak döviz kurunun düşmesi halinde bu rakamın da düşeceğine işaret ettiği öğrenildi.

YORUMLAR 4
  • Isyankar 4 yıl önce Şikayet Et
    Yanlış yapıyor askerliğin çekirdeği ile oynayamaz
    Cevapla
  • derviş 4 yıl önce Şikayet Et
    yahu ne çekşrdeği son 8-9 yıldır operasyonları uzman askerler yapıyor. erler kışlalarda mıntıkadan başka bir şey yapmıyor. Bırakın millet işini gücüne baksın, herkes işini yaparsa bu devlet daha hızlı kalkınır.
    Cevapla
  • avni 4 yıl önce Şikayet Et
    devir teknoloji devri 1600'lü yıllarda yaşamıyoruz, bırakın bu düşünceleri artık. Havadan IHA'yla SIHA'yla 200-300 kişilik taburu yok edebiliyor ülkeler, askerdeki insan sayısının artık hiç bir önemi yok, hatta insan kaybı ve masraf konusunda zararı var. Ne kadar az asker o kadar az ölüm haberi, ne kadar çok SİHA o kadar kayıpsız başarılı operasyon demek artık. Askerlere harcanan masraflarla SIHA ordusu kurup askeri kayıp olmadan havadan savaş başlatılıp savaş bitirilmesi gereken devirdeyiz artık.
    Cevapla
  • AhmeT 4 yıl önce Şikayet Et
    o zaman sen yap gönüllü 3 yıl askerlik.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Katar'dan Türkiye açıklaması: Onurlu duruşu takdir ediyoruz
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...