İstanbul, raylı sistem projelerinde dünyada bir numara

Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP), dünya genelinde toplu taşımacılığa dair tüm çalışmalarını açıkladı. UITP’nin verilerine göre İstanbul, "Aynı anda en fazla raylı sistem hattının yapıldığı şehirler sıralamasında" dünyada birinci sırada yer alıyor.

GİRİŞ 19.06.2019 14:02 GÜNCELLEME 19.06.2019 14:15
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

İstanbul’un dört bir yanında metro, tramvay, füniküler olmak üzere 17 farklı raylı sistem hattında çalışmalar sürüyor. Toplam 221,7 kilometre uzunluğa sahip bu hatlardan 13’ü İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 4’ü ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılıyor. Yapımı devam eden hatlar tamamlandığında İstanbul’daki raylı sistem hat uzunluğu 2 kat artarak toplam 454 kilometreye çıkacak. 

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) yapılan açıklamada, "İstanbul genelinde 1994 yılına kadar raylı sistem hat uzunluğu toplam 28,05 kilometreyken son 25 yılda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne kazandırılan vizyon ve hizmet anlayışıyla raylı sistem hat uzunluğu toplam 233,05 kilometreye çıkarıldı. Her gün milyonlarca İstanbullu’ya hizmet veren raylı sistem hatlarının daha da yaygınlaştırılması için şehrin dört bir yanında aynı anda 17 farklı hatta çalışmalar aralıksız sürüyor." denildi.

 

YAPIMI DEVAM EDEN EN FAZLA RAYLI SİSTEM PROJESİ İSTANBUL’DA

Dünyada toplu taşımacılık sektörünün en seçkin kuruluşlarından biri olan Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP), dünya genelinde toplu taşımacılığa dair tüm çalışmaları yakından takip edip kayıt altına alıyor. UITP’nin verilerine göre dünya genelinde yapımı devam eden raylı sistem hatları incelendi. Buna göre, 17 farklı raylı sistem inşaatının devam ettiği İstanbul’un, “Aynı anda en fazla raylı sistem inşaatının devam ettiği şehirler sıralamasında" dünyada birinci sırada olduğu tespit edildi.

PROJELER TAMAMLANDIĞINDA RAYLI SİSTEM UZUNLUĞU 2 KAT ARTACAK

İstanbul’un dört bir yanında 17 farklı raylı sistem hattında çalışmalar eşzamanlı olarak devam ediyor. Metro, tramvay ve füniküler sistemlerinin yer aldığı hatlar, toplam 221,7 kilometre uzunluğa sahip. Bu hatlardan 13’ü İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından, 4’ü ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılıyor. Faaliyette olan 233,05 kilometrelik raylı sistem hattı düşünüldüğünde yeni projelerin tamamlanmasıyla il genelinde raylı sistem uzunluğu yaklaşık 2 kat artarak 454 kilometreye çıkacak. Böylece İstanbullular’a daha hızlı, konforlu ve kesintisiz toplu ulaşım imkanı sağlanacak.

2 AYRI HATTA ÇALIŞMALAR BİTTİ, TEST SÜRÜŞLERİ BAŞLADI 

Yapımı devam projelerden Mahmutbey-Mecidiyeköy Metro Hattı’nın inşaat, elektrik-elektromanyetik işleri, ince işçilikleri tamamlandı. Araçlar raylara indirildi. İstanbul’un ikinci sürücüsüz metrosu olacak bu hatta test sürüşlerine başlandı. Hattın, bu yıl sonunda İstanbulluların hizmetine açılması planlanıyor.

Eminönü-Eyüpsultan-Alibeyköy Tramvay Hattı’da da inşaat, elektrik-elektromanyetik işleri, ince işçilikleri tamamlandı. Araçlar raylara indirildi. Türkiye’nin ilk yerden enerji beslemeli katenersiz tramvay hattı olacak bu projenin de 1 yıl içerisinde hizmete alınması planlanıyor.

İBB tarafından yapımı devam eden hatlar ise şöyle:

1-         Eminönü – Eyüpsultan - Alibeyköy Tramvay Hattı

2-         Mahmutbey - Mecidiyeköy Metro Hattı

3-         Mecidiyeköy – Kabataş Metro Hattı

4-         Ataköy - Basın Ekspres  - İkitelli Metro Hattı

5-         Dudullu - Bostancı Metro Hattı

6-         Rumeli Hisarüstü - Aşiyan Füniküler Hattı

7-         Kaynarca – Pendik - Tuzla Metro Hattı

8-         Çekmeköy – Sultanbeyli Metro Hattı

9-         Ümraniye - Ataşehir - Göztepe Metro Hattı

10-       Bağcılar (Kirazlı) - Küçükçekmece (Halkalı) Metro Hattı

11-       Başakşehir - Kayaşehir Raylı Sistem Hattı

12-       Mahmutbey – Bahçeşehir - Esenyurt Metro Hattı

13-       Sarıgazi – Taşdelen – Yenidoğan Metro Hattı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapımı devam eden hatlar;

1-         Gayrettepe - İstanbul Havalimanı Metro Hattı

2-         Sabiha Gökçen Havalimanı – Kaynarca Merkez Metro Hattı

3-         Bakırköy (İDO) - Kirazlı Metro Hattı

4-         Halkalı - Arnavutköy- İstanbul Havalimanı Metro Hattı

Ayrıca yapımı devam eden metro projelerinin 9’u sürücüsüz metro sistemiyle inşa ediliyor. Bunlar;

1-         Dudullu - Bostancı Metro Hattı

2-         Halkalı - Arnavutköy - İstanbul Havalimanı Metro Hattı

2-         Mahmutbey - Mecidiyeköy – Kabataş Metro Hattı

3-         Ümraniye - Ataşehir - Göztepe Metro Hattı

4-         Sarıgazi – Taşdelen – Yenidoğan Metro Hattı

5-         Çekmeköy – Sultanbeyli Metro Hattı

6-         Mahmutbey - Mecidiyeköy Metro Hattı

7-         Mecidiyeköy – Kabataş Metro Hattı

8-         Mahmutbey – Bahçeşehir - Esenyurt Metro Hattı

Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Hattı da dahil edildiğinde yeni hatlarla birlikte İstanbul’da sürücüsüz metro hattı sayısı 10’a çıkacak. Bu özelliğiyle İstanbul, sürücüsüz metro sistemlerinde Avrupa’da birinci, dünyada üçüncü olacak. Metro taşımacılığında son teknoloji olan sürücüsüz metro sistemleri dünyada en fazla ilgi gören toplu taşımacılık sistemi olarak dikkat çekiyor.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 20
  • AKINCI 4 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi siz cehalet h.p. li seçmene İSTANBUL un raylı sistemler de proje, yatırım da dünya birincisi olduğunu söyleyerek.... aslında İSTANBUL un kötü yönetildiğini söylüyorsunuz.... tamam tamam mı
    Cevapla
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar aklı başında bir millet için 50-100 yıl yeter. Yeter ki chp bozmasın.
    Cevapla
  • AKINCI 4 yıl önce Şikayet Et
    chp diyorsun bozmasın diyorsun.... nasıl olacak o iş.....
    Cevapla
  • Görünen Köy 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence oy lar sayıldıktan sonra sonuçlar sisteme doğru olarak girildiği sürece İmamoğlu İstanbuldan sittin sene oy alamaz.Bence İstanbululuların çoğu hizmetlerin farkında..Yeterki oy hırsızlığı olmasın.
    Cevapla
  • kırkdort4444 4 yıl önce Şikayet Et
    yani kardeşim
    Cevapla
  • iş saatleri 4 yıl önce Şikayet Et
    sabah 05 ile 09 arası akşam 16 ile 21 arası toplu taşımayı ücretsiz yapın. trafiğe özel araçla çıkış azalır trafikte bekleme süresi azalır. akar yakıt kullanım oranı azalır. siz kazanırsınız.
    Cevapla
  • h.s 4 yıl önce Şikayet Et
    5-9 değil de 5-7 arası olabilir.
    Cevapla
  • adım soyadım 4 yıl önce Şikayet Et
    en azından %50 daha ucuz olabilir sonuçta su yakmıyor...
    Cevapla
  • eski sadetciyim 4 yıl önce Şikayet Et
    ekiden recep tayyip erdogan once su anonsu geldi besinci katta oturuyoruz asagi indik sira bize gelene kadar su bitti simdi cikmislar su indirimi olacak yok soyle olacak boyle olacak tek suyumuz aksin o gunler geride kalsin akmayan su olsaydi istedigin kadar indirim yap insanlarla dalga geciyorlar dalga zavlli istanbullular bunlara inaniyor umraniyede o kadar insan can verdi maske dagitiyorlardi simdi heryer yesil alan colugumuzla cocugumuzla piknik yapiyoz heryer yesillik bu kadar hizmete daha ne istiyorsunuz belanimizi ariyorsunuz bu chp sahtekarlara inanmayin bak izmir bunlarda ne yapmislar antalya bunlarda icki festivalden baska ne yapiyorlar akilli olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!