Erdoğan - Trump görüşmesi sonrası ABD'deki klik zayıfladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın G20 zirvesinde yaptığı temaslar özellikle ikili görüşmeler G20'ye damga vurdu.

Erdoğan - Trump görüşmesi sonrası ABD'deki klik zayıfladı
Erdoğan - Trump görüşmesi sonrası ABD'deki klik zayıfladı
GİRİŞ 01.07.2019 14:53 GÜNCELLEME 01.07.2019 14:53
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner - Haber7.com

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya’nın Osaka şehrinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi süresince yoğun bir temas trafiği sürdürdü. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya’nın Osaka şehrinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesiboyunca 10 ikili görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmelerden ABD Başkanı Trump ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptığı temaslar zirveye damga vurdu. Haber7.com olarak zirvenin iç ve dış politikadaki yansımalarını Prof. Kemal İnat ve Stratejist İbrahim Keleş'e sorduk. 

 

 

 

Prof. Kemal İNAT

Başarılı bir zirve oldu Türkiye açısından. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretleri çok faydalı oldu. Burada önce çıkanlar ikili zirveler oldu. Biri Putin diğeri Trump ile görüşmesi oldu.  ABD Başkanı ile görüşmesinde şöyle bir olumlu görüşme oldu. Türkiye ve ABD heyeti ile görüşürken o heyette yer alan Bolton ve Pompei gibi isimler Trump’tan farklı bir tasavvura sahipler. Özellikle Bolton Türkiye karşı bir politikayı savunanlar yüzünden bu da ABD – Türkiye ilişiklerinde savrulmaya neden oluyor.

 

Obama döneminden bu yana bu tür savrulmalar. ABD’de bir klik var. Bu klik Türkiye – ABD ilişkilerinde ABD’yi patron konumuna oturtan ve tepeden bir anlayışını savunan ekip. Bolton da bu ekibin içinde yer alıyor. Türkiye’nin AK Parti döneminde özellikle 2009 – 2010’dan sonra daha bağımsız olan Türkiye’den rahatsızlar. Son 5-6 yıl içerisinde de etkili oldular. Bunların temsil ettiği zihniyetin kırılması da çok zor. Sayın Cumhurbaşkanın Trump’la ilk görüşmesi değil. Trump PKK için de Türkiye ile gerilen ilişkiler sonrası PKK’ya desteğin saçma olduğunu söylemişti. Trump S400 konuşmasında az kalsın şunu diyecekti: “ Ya bu sizin maceracı yanlış politikalar yüzünden Türkiye gibi  bir müttefiki sizin yüzünden kaybedeceğiz” diyecekti.

"TÜRKİYE DÜŞMANI KLİĞİN ELİ ZAYIFLADI"

Şimdi S400 konusu kapanırsa da Türkiye ile ilişkileri germek için başka bir argüman üretecekler. ABD başkanı ciddi bir çıkış yaptı. Bu da aslında liderlerin ikili görüşmelerinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu çıkış olmasaydı bunların saldırıları devam edecekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan – Trump görüşmesi sonrası bu kliğin eli zayıfladı.

Emekli Albay Stratejist ve Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş:

Cumhurbaşkanı Türkiye’den ayrılmadan önce yaptığı açıklamalarla olumlu mesajlar vermişti. G20 zirvesi başladıktan sonra ve özellikle liderler görüşmesinde gördük ki, Türkiye S400 alınırsa F35 verilmez ve yaptırımlar uygulanır tezi geçerliliğini yitirmiştir. Devletler arası ilişiklerde gerçekler ve çıkarlar daha çok ağır basıyor. Ben zaten yaptırım ihtimal vermiyordum. Trump’ın pratik biri olduğunu ve kazanmak üzere kurulu olan bir politikası var.

Cumhurbaşkanımız 8 tane devlet başkanıyla görüştü. ABD, Rusya, Çin, Hindistan ve Japonya ile görüştü. Dünyanın yüzde 60’ına tekabül eden devletler. Cumhurbaşkanımızın aldığı sonuçlar çok büyük başarıdır. Daha önceki liderleri de biliyoruz. Bu tür zirvelerde nasıl karşılandıklarını çok iyi hatırlıyoruz. Cumhurbaşkanımız büyük bir liderlik yapmıştır. S400 sıkıntısının gittiğini gördük. Temmuz’da 3’lü zirve yapacağını gördük. Türkiye’nin bölgesinde lider ülke olduğunu bir kez daha kanıtladı bu da Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleşti. Bugün Borsa yüksekten açılırken döviz de düştü. Dış politika 3 aylık 1 yıllık olmaz. Türkiye ileride kazanan ülke olacaktır. Bu G20’yi çok önemsiyorum. Ve çok yararlı geçtiğini düşünüyorum.

 

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 24
  • ihsan 4 yıl önce Şikayet Et
    erdoğan hepsinin hakından gelecek yeterki bizler onun arkasdında olalım
    Cevapla
  • Yaşar 4 yıl önce Şikayet Et
    Ey yarab büyüksün şüphesiz turkiyemize allahın bir lutfu buda reis erdogana nasip oldu yeterki ülke insanları el ele birbirimize ülkemize sahip çıkalım allahın izniyle inşallah bundan sonra ülkemiz herşeye muffak olacak bu haç 'lılar maglup oldu hilal kazandı
    Cevapla
  • Çavuş 4 yıl önce Şikayet Et
    Reis şah,mat,a çok yakınsın duamız seninle,soğan kafalılar bu oyunu bilemezler.
    Cevapla
  • lcd 4 yıl önce Şikayet Et
    Turkiyede ki darbelerin perde arkasiinda hep abd ve șeytan ingiltere var. Șimdi bizmi onlara düșmaniz onlar MI bize düșman
    Cevapla
  • Vatan millet 4 yıl önce Şikayet Et
    Turp çok endişeli duruyor. Maymun gibi sağa sola bakıyor. Reisimiz ise her zamanki gibi asil ileri görüşlü. İşte devlet adamı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...