'Bunu doğru okuyamazsak bir sonrası iç savaştır'

Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar Samsun Valiliği'nin düzenlediği panelde önemli uyarılarda bulundu. Yarar, “Eğer bu dönemi doğru okuyamazsak darbenin bir sonrası iç savaştır." diyen Yarar "Türkiye’de darbe sonrasında bir iç savaşın oluşabileceği politik, ekonomik, etnik ve mezhepsel konuların tamamını kaşıyıp ve bunun üzerine odaklandıkları bir dönem yaşatmaya çalışıyorlar. " dedi.

'Bunu doğru okuyamazsak bir sonrası iç savaştır'
'Bunu doğru okuyamazsak bir sonrası iç savaştır'
GİRİŞ 17.07.2019 06:54 GÜNCELLEME 17.07.2019 08:00
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Samsun Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun Milli İrade Platformunca desteklenen ''15 Temmuz: Yenilenler, Yenilmeye Doymayanlar ve Pusuda Bekleyenler'' adlı panel gerçekleştirildi.

 

 

Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın'ın panel başkanlığını yaptığı panelde Güvenlik Politikaları Uzmanı Mete Yarar, Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Bezci ve Milli Eğitim Bakanlığı Başmüşaviri Dr. Nejdet Subaşı açıklamalarda bulundu.

''DÜNYADA ÇOK AZ TOPLUMA NASİP OLAN BİR SÜREÇ YAŞADIK''

Panelin açılış konuşmasını yapan Rektör Aydın, 15 Temmuz darbe girişimi ve peşinden yaşananların bir destan olduğunu belirterek, ''Dünyada çok az topluma nasip olan bir süreç yaşadık. 1970'lerden itibaren 40 yıllık bir plan yapılıyor. Bu plan uygulanırken tamamen simultane bir şekilde, hiçbir hazırlığı olmadan bu halk liderinin çağrısıyla sokaklara dökülüyor ve ölümüne bu darbe kalkışmasına karşı duruyor. Dünyada başka bir yerde yaşanmaz diye düşünüyorum'' diye konuştu.

 

 

''SORUNLARI TARTIŞMANIN ÖTESİNE GEÇİREMEDİK''

Güvenlik Politikaları Uzmanı Yarar ise, FETÖ darbe girişimi sonrasında yaşananları anlatarak, ''15 Temmuz'u gerçek anlamda FETÖ'cüleri temizlemek dışında olayın resmini, emarını, tomografisini çekebildik mi? Devlet elinden geldiği kadar çekmeye çalışıyor. Bu işin üniversiteleri, sivil toplum örgütleri, halk kesimi olarak bu işi anlayabildik mi? Ben yarı yarıya anlayabildiğimizi düşünüyorum. Önümüzde Suriye, Mısır, Libya, Ukrayna, Gürcistan gibi ülkeler iç içe geçmiş olmasına rağmen biz yüzde 50'sini anlayabildik. Politik olmaktan politize olmaya geçtiğimiz andan itibaren sorunları bir noktada tartışmanın ötesine geçiremedik. Ne Suriye'yi ne Irak'ı ne Mısır'ı ne Libya'yı ne Doğu Akdeniz'i ne de S-400 tartışmaları. Bu tartışmaları doğru noktaya getiremediğimiz için her defasında bizim karşımıza çok daha büyük bir sorunla başka bir şey geldi. 2010 yılından bugüne kadar Türkiye'nin yaşamış olduğu süreçlerin ekonomik anlamda bir fotoğrafını çekmeye kalksak bugün Türkiye'nin dış borcunun tamamı çıkar. 15 Temmuz gerçekten bu ülkenin, toplumun, derin milletinin bu sorunu çözmek için sahaya çıkıp netice aldığı bir olaydır” ifadelerini kullandı.

''İVMEYİ HEP YUKARI DOĞRU ÇIKARDILAR''

Toplumsal olarak bu tramvayı beraber atlatamadıkları ve bu yarayı beraber onaramadıkları sürece bir sonraki aşamanın ne olacağının belli olduğunu ifade eden Yarar, ''Dikkat ederseniz ivmeyi hep yukarı doğru çıkardılar. Eğer bu dönemi doğru okuyamazsak darbenin bir sonrası iç savaştır. Bunun bir sonrası Türkiye'de planlamaya çalıştıkları ve üstüne bütün emeklerini harcadıkları konu bunun üzerine gelişiyor. Türkiye'de darbe sonrasında bir iç savaşın oluşabileceği politik, ekonomik, etnik ve mezhepsel konuların tamamını kaşıyıp ve bunun üzerine odaklandıkları bir dönem yaşatmaya çalışıyorlar. Suriyelilerin Türkiye'de yaşaması ve onlar üzerinden açılan bölümü de buna dahil edebilirsiniz'' şeklinde konuştu.

''FETÖ TÜRKİYE'DEKİ NATO GLADİOSUDUR''

NATO'nun yalnızca bir askeri yapılanma olmadığına vurgu yapan Yarar şunları söyledi:

''NATO aynı zamanda büyük bir istihbarat yapılanmasıdır. FETÖ Türkiye'deki NATO gladio yapılanmasının birebiridir. Eğitimi de birebir benzeridir. FETÖ Türkiye'deki NATO gladiosudur. Dikkat ediyorsanız bu olay bittikten sonra NATO subaylarını özellikle NATO'ya bağlı devletlerden biz geri alamadık. Almanya, Hollanda, ABD, İngiltere, Fransa, Norveç. Hiçbirinden geri alabildik mi. NATO ülkesinde görev yapan bütün subaylar orada iltica talebinde bulundular ve göreve devam ettiler.''

Yarar'ın konuşmasının ardından, Prof. Dr. Bezci ve Dr. Subaşı da açıklamalarda bulundu. Panelin sonunda Samsun Valisi Osman Kaymak panelistlere, tablo hediye etti. Panele ayrıca, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz, Samsun Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Salih Kesgin ve vatandaşlar katıldı.

YORUMLAR 57
  • Tosun 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizi birlikte tutan tek olgu İslam dinimizdir onu sağlamlaştıracak korkacak bir şey yok lakin bu ğidişat dini olarak hiç hoş değil
    Cevapla
  • Mert 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu tip açıklamalar boş.. İç savaş bu ülkede çıkmaz. Güya strateji uzmanları... Bu millet iç savaş çıkmasına izin vermez merak etmeyin siz... 15 temmuzda gördü herkes bunu... Öleceğimizi bilsek bile vatanı savunuruz.. O gece örneğin kürter, Türk omuzomuzaydı...
    Cevapla
  • Kerem 4 yıl önce Şikayet Et
    İç savaştan kasıt Türkler ve Kürtler değil zaten. İyi düşün...
    Cevapla
  • Kahramankazan 4 yıl önce Şikayet Et
    Gezi parkı buna örnek ama sonunda kaybettiler hatta kılıçdaroğlu Ankaradan yürüyüş filan yapmıştı karışsın ortalık diye ama olmadı olmazda adamları korkak onlar kaybeder
    Cevapla
  • Muğla 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir kanun çıkmıştı iç savaş için bazıları kudurmuştu (696 sayılı khk) bu millet silahsız 15 temmuz da neler yaptı bide silahı olsa neler yapardı bir düşünün hiç uğraşmasınlar kendi adamları yok olur ki sudan korkan insanlar hepsi
    Cevapla
  • Hilal 4 yıl önce Şikayet Et
    Çözüm süreci zamanı denediler iç savaşı.Özerklik ilan ettiler bizi tükürüklerinde boğacaklardı lafta hendek açmışlardı ne oldu o hendekler mezarları oldu başarısız oldular daimada başarısız olacaklar.Yinede bize düşen her şeyi düşünüp önlem almak olmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan PKK destekçisi Geerdink'e iki dilde yanıt
Erdoğan'la Şimşek arasında geçen konuşma ortaya çıktı! Ülke için seçim feda edildi