Çok konuşulan görüntülere yalanlama geldi!

Dün Milat Gazetesi'nden Neşat Gündoğdu'nun yaptığı, ''Özbekistan’da camiye büyük saygısızlık! Tarihi rezalet'' başlıklı habere Özbekistan'dan yalanlama geldi.

Çok konuşulan görüntülere yalanlama geldi!
Çok konuşulan görüntülere yalanlama geldi!
GİRİŞ 02.08.2019 13:04 GÜNCELLEME 02.08.2019 13:14
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. Ahmet Onay'ın Özbekistan'a ziyareti sırasındaki izlenimlerinden yola çıkılarak yapılan haberde, Buhara şehrinde 300 yıllık tarihi caminin içki içilen bir kafeye dönüştürüldüğü ve mescidin mihrap kısmına ise tuvalet yapıldığı iddia edilmişti.

 

 

Bu haberler sonrası Özbekistan'dan anında yalanlama geldi. ''Bunların tamamı iftira olmaktan başka bir şey olmadığını gelen herkes açıkça görebilir.'' denilen açıklamada haberin gerçek dışı olduğu belirtildi. 

 

 

Buhara Vilayeti Valiliği'nden konuyla ilgili yapılan açıklama şu şekilde;

Yazıda, Buhara şehrinde, binlerce yıllık kutsal yerlere saygısızlıkla muamele edildiğini yazılmış. Özellikle, Buhara’nın Bahovuddin Nakshband Caddesi 78. Yerleşkesindeki 300 yıllık “Sarrafan” camisi sanki “turizmi geliştirme” amaçlı içki içilen eğlence mekanına dönüştürüldüğü, cami mihrabı yakınında bir tuvalet inşa etme planlandığı, camideki eski Arapça yazıların silindiği ile ilgili bilgilere yer verilmiş.

Sanki tarihi cami eğlence merkezine dönüştürülmüş. Aslında, bunların tamamı iftira olmaktan başka bir şey olmadığını gelen herkes açıkça görebilir.

Kültür Bakanlığı’na bağlı Buhara Vilayeti Kültür Mirası Dairesi başkanı Suhrob Boboyev, “Eski Tak-ı Sarrafan Camii kümbetine yakın bir tarihi mescidi yıkmak veya bir eğlence mekanına dönüştürmek inanılacak bir şey değil” dedi. - Sarrafan Camii, Buhara Vilayeti Valisisnin 30 Ekim 2008 tarihinde onaylanan 204 sayılı Kara rile Kültürel Miras olarak devlet koruması altına alınmıştır. Bu caminin 105 metrekaresi, toplam 89.14 metrekarelik bir alan 5 yıl süreyle, yani 31.04.2020 tarihine kadar, 8 Nisan 2009 tarihli Özbekistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu’nun 102. Kararı uyarınca “Minzifa-Amiko” LLC’nin başkanı Asrar Mirzayev’e Buhara’da 4 Nisan 2015 tarihli üçlü kira sözleşmesi temelinde faaliyet yürütmesine izin verilmiştir. Şehre gelen turistlere ve konuklara küçük bir alanda çay veye kahve ısmarlanıyor. Caminin güney tarafında, bağımsızlıktan önce inşa edilmiş ek bir bina var. Bu bina kültürel miras alanı olarak tanınmamıştır.

Türk basınında Caminin mihrabına yakın bir yerde tuvalet inşa etme planlandığı hakkındaki iddia da doğrulanmadı. Camii kadar mihrabı da kutsaldır. İslam dinimize uygun bir biçimde saygı sembolü olarak korunuyor.

Biliniyor ki, Camiye bitişik ek bir binada eskiden tuvalet vardı. Ancak camide yapılan hafif tadilatlar sırasında tamamen kaldırıldı.

Ayrıca, iç kısmındaki eski Arap süslü yazılarının da silindiği ifadesi tamemen yanlıştır. İlgili kurumların başkanları ve gazeteciler eşliğinde tartışma konusu cami incelendiğinde çekilen fotoğraflar bile bunun açık bir göstergesidir.

Genel olarak, UNESCO Dünya Miras Alanları listesinde yer alıyor ve devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Kadim Buhara’nın kutsal yerlerinden biri hakkında uluslararası toplumda yanlış bilgi doğurabilecek önyargıları ve iftıra dolu haberi yaymaya Türk kardeşimiz sayın Ahmet Onay’ı neyin zorladığına dair doğal bir soru ortaya çıkıyor. Sonuçta Camiye taş atmak günah değil mi?

Buhara Vilayeti Valiliği Basın Servisi

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • Selim 4 yıl önce Şikayet Et
    Kiralamaya yermi kalmadi kavaiçin
    Cevapla
  • Demevi 4 yıl önce Şikayet Et
    bu ipsiz cehapeliler gittikleri her yerde fitne çıkarmaktan başka birşey yapmıyor.
    Cevapla
  • Turan 4 yıl önce Şikayet Et
    Özbekistan görsün bizde ne kadar hain olduğunu da haline şükretsin
    Cevapla
  • Adnan 4 yıl önce Şikayet Et
    Eğer söylenenler doğru ise Ahmet Onay denen şahıs müfteri dir. yazıklar olsun. Hemde Cami gibi kutsal bir mekan üzerinden yapılması daha da iğrenç
    Cevapla
  • Dadas.25 4 yıl önce Şikayet Et
    müylümanlar arasina münafiklik sokmak baska birsey deyil.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
CHP'li anketçi açıkladı! CHP kendi adayının kuyusunu kazıyor! O ilçe adayına çekil baskısı