Ahlat'taki iç kalede 'Oğuz damgaları' bulundu!

"Anadolu'nun tapusu" olarak nitelendirilen Bitlis'in Ahlat ilçesinde, Eski Ahlat Şehri İç Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmalarında "Oğuz damgalarına" rastlandı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz, "Kazı ilerledikçe yapının işlevi hakkında bilgi edineceğiz, detaylı tanım imkanı bulacağız" dedi.

Ahlat'taki iç kalede 'Oğuz damgaları' bulundu!
Ahlat'taki iç kalede 'Oğuz damgaları' bulundu!
GİRİŞ 05.08.2019 13:17 GÜNCELLEME 05.08.2019 13:17
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

"Anadolu'nun tapusu" olarak nitelendirilen ve her yıl çok sayıda ziyaretçiyi ağırlayan ilçede, Müze Müdürlüğünün başkanlığında Eski Ahlat Şehri İç Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmaları tarihe ışık tutuyor. 

 

 

Ahlat'ta mağara evlerinin bulunduğu Harabeşehir'de yer alan kaya bloklarının üzerine kurulu iç kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle yapılan kazı çalışmalarında, ortaya çıkarılan yapılardaki taşların üzerinde Oğuzlara ait damgalar tespit edildi. 

 

 

Eski Ahlat Şehri Kazıları Bilimsel Koordinatörü, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Kulaz, yaptığı açıklamada, Ahlat Müze Müdürlüğü nezaretinde temmuzun ilk haftasından beri kazı çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi. 

Kalenin doğu cephesindeki girişte bulunan iki kule arasında ve üst kısımda üç noktada açma çalışması yaptıklarını anlatan Kulaz, şöyle konuştu:

"Açma yaptığımız yerlerden biri de kalenin üst kısmındaki sekizgen yapı. İşlevi hakkında kesin bilgiye sahip değiliz. Kazı ilerledikçe yapının işlevi hakkında bilgi edineceğiz, detaylı tanım imkanı bulacağız. Açma çalışmalarımızda çeşitli Oğuz damgalarına rastladık. Oğuz boylarından biri de Avşar boyudur. Avşar boyu imleri de yine taşlar üzerinde yer alıyor.
Bu bizde bazı bulguları çağrıştırıyor. Buraya ilk gelen Oğuz boyları olduğuna göre, kale de muhtemelen özellikle Ahlatşahlar'a, erken döneme ait bir yapı olmalıdır. Bunu şu anda kesin söyleyebilmek mümkün değil. Kazı ilerledikçe belki kitabe bulacağız veya başka bulgular elde edeceğiz. Kalenin surlarında tespit ettiğimiz bir kitabe de bu yönde bize ip uçları sunuyor." 

TOPRAĞIN ALTINDA NE VARSA ORTAYA ÇIKARMAYI AMAÇLIYORLAR

Avşarların, Oğuzların bir kolu olmasından dolayı imlerin tamamının "Oğuz damgaları" olarak nitelendirilebileceğini belirten Kulaz, "Daha önce başka yerlerde işaretler bulunmuş ama iç kalede ilk kez düzenli kazı yapılıyor. 1950 ile 1960'lı yıllarda sondaj şeklinde basit çalışmalar yapılmış. Onun dışında herhangi çalışma yapılmamış. Buradaki Oğuz damgaları da ilk defa tarafımızca bulunuyor." ifadelerini kullandı. 

İç kalenin farklı alanlarında da açma çalışması yapacaklarını bildiren Kulaz, "İç kaleler yönetim merkezleridir. Yönetim merkezlerinde bir veya iki yapı olmaz. Birçok yapı olduğunu düşünüyoruz. Toprağın altında her ne varsa ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Sağlıklı sonuç verebilecek bir jeoradar çalışması da yapacağız." dedi. 

YORUMLAR 7
  • Bilmeyen 4 yıl önce Şikayet Et
    Kizil elma..!!!
    Cevapla
  • garip 4 yıl önce Şikayet Et
    Zaten Ertuğrul Gazi nin doğum yeri Ahlat tır bin yıl türk Dünyası nı yöneten aksakallıların merkezi dir dünyada kubbetül islam ünvanına sahip 3 kadim şehirden biridir( Belh.Buhara ve.Ahlattır) cumhuriyetimizin devletimizin ön sözü Çanakkaledir .Anadoluda Türk lüğün ön sözü Ahlattır .Ahlattan selamlar
    Cevapla
  • GÖLELİ TÜRK 4 yıl önce Şikayet Et
    Selam olsun sana kardeşim
    Cevapla
  • Yavuz 4 yıl önce Şikayet Et
    Aslında daha neler neler vardır da biz bilmiyoruz. Bunların tamamı ortaya çıksa herkes bilecek Anadolu’nun Türk yurdu olduğunu. Batılılar bizim tarihimiz hakkında hep yalanlar uydurdu bizleri resmen yok saydılar sizler Müslüman Rum’sunuz dediler çekik gözlü olmadığımız için halbuki Çinliler Göktürkleri tarif ederlerken hiçbir yerde bunlar çekik gözlü dememişlerdir. Orta Asya’da ki soydaşlarımız Moğollar Müslüman olduktan sonra onlarla kaynaştı ama biz özümüzü daha fazla koruyabildik Anadolu’da uzun süreler yörük hayatı yaşadığımız için. Biz Anadolu’ya girdiğimizde de 10-20 milyon insan yoktu 1453’de bile İstanbul nüfusu 50.000 civarındaydı
    Cevapla
  • Numan 4 yıl önce Şikayet Et
    Ahlat en eski turk yerlesim yeridir.. hatta ahlat bizans zamanindaki istanbul bile daha kalabalik bir sehirdi.. ve en cok caminin oldugu bir yerdi.. tabi o camilerin cok buyuk cogunlugundan eser bile kalmadi..ahlatin yeralti tarihi eserlerle doludur...
    Cevapla
  • mehmet kut 4 yıl önce Şikayet Et
    Anadolu Türk yurdudur oğuz atalarımızın kanları ile alınmıştır, gözünü diken varsa bunun için kanını akıtmayı da göze almak zorundadır, zira Türk milleti vatan için kendi kanının akmasını kutsal bildiği gibi düşmanın kanını akıtmayı da kutsal bilmektedir.
    Cevapla
  • kedi 4 yıl önce Şikayet Et
    Diriliş Ertuğrul'un repliği la bu...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Denizde de karada da bozguna uğradılar - 25 Nisan 2024 gazete manşetleri
Yeni bir “Yakup’un keçisi damdan düştü” vakası