Türkiye'nin '32 kilometre' ısrarının perde arkası ortaya çıktı

Suriye sınırında terör örgütü PYD'nin işgali altındaki kritik birçok bölge ABD'nin teklif ettiği 15 km’lik derinliğin dışında kalıyor. 32 km’nin altındaki güvenli bölgede, PYD'nin tehdidi ortadan kalkmıyor.

Türkiye'nin '32 kilometre' ısrarının perde arkası ortaya çıktı
Türkiye'nin '32 kilometre' ısrarının perde arkası ortaya çıktı
GİRİŞ 07.08.2019 10:53 GÜNCELLEME 07.08.2019 10:53
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Sınırın Suriye tarafında oluşturulması planlanan Güvenli Bölge konusunda Türkiye ile ABD heyetleri arasındaki görüşmeler dün de devam etti. Görüşmeler üç temel başlık üzerinde yoğunlaştı. Türkiye, Güvenli Bölge’nin derinliği, kontrolü ve terör örgütünün bölgedeki varlığının sonlanması başlıklarında, ilk günden bu yana koruduğu kararlı tutumunu sürdürüyor. 
 
Ankara, Güvenli Bölge’nin derinliğinin ulusal güvenliğimize yönelik tehditler nedeniyle 32 kilometreden az olmaması hususundaki duruşunu son görüşmelerde de masaya koydu. ABD ise daha önce 5 kilometre olarak önerdiği Güvenli Bölge derinliğini, 15 kilometreye çıkardı.  
 
15 KM YETERLİ DEĞİL 
 
Ancak Türkiye, “32 kilometrelik derinlik” konusundaki ısrarını sürdürüyor. Masadan uzlaşı çıkmazsa, Güvenli Bölge’nin tek başına Türkiye tarafından oluşturulmasının da içinde yer aldığı, farklı senaryolar gündeme gelecek. Türkiye’nin Güvenli Bölge’nin derinliği konusundaki kararlılığı, terör örgütü PKK/YPG’nin işgali altındaki bölgelerin coğrafi konumuna dayanıyor. ABD’nin Türkiye'ye önerdiği 15 kilometrelik derinlik, ulusal güvenliğimize yönelik tehditleri ortadan kaldırmıyor.  

 

 

SALDIRILAR DEVAM EDER

Terör örgütünün silah, mühimmat ve kuvvet yığdığı Aynı İsa, Sırrin ve Tel Abyad’ın güneyinde bulunan Suluk kasabasının da aralarında yer aldığı birçok bölge, 15 km derinliğin dışında kalacak. Bu durum, tehdidin sürmesi anlamına geliyor.

 

 

TEL RIFAT’A TAKVİYE RİSKİ VAR

ABD’nin 15 kilometre derinlik önerisi, Azez ve Afrin arasında kalan ve terör örgütü PYD’nin işgali altında bulunan Tel Rıfat’a yönelik takviyelere de imkân tanıyacak. Tel Rıfat’a yönelik geçiş yollarının 15 kilometrelik alanın dışında kalması, bu bölgedeki tehdidi daha da artıracak.?

ABD’DEN KÜSTAH AÇIKLAMA: HAREKÂTI ENGELLERİZ

ABD Savunma Bakanı Mike Esper, Suriye’nin kuzeyine düzenlenecek olası harekâta ilişkin açıklamalarda bulundu. Japonya’nın başkenti Tokyo’ya giderken konuşan Esper, ABD’nin Suriye’nin kuzeyinde karşılıklı çıkarları tekrar altüst edecek olan tek taraflı saldırıları engelleyeceğini söyledi. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenleyeceği herhangi bir saldırının kabul edilemez olduğunu da belirten Esper, “Ankara ile bir anlaşmaya varacağımız konusunda umutluyum” dedi. 

ANKARA’DA İKİNCİ ZİRVE

Suriye’nin kuzeyinde tesisi planlanan 'Güvenli Bölge'ye yönelik ABD askeri yetkilileriyle görüşmeler dün de devam etti. Milli Savunma Bakanlığı'ndan (MSB) yapılan açıklamada, Suriye’nin kuzeyinde koordineli bir şekilde tesis edilmesi planlanan 'Güvenli Bölge’ye yönelik ABD yetkilileriyle yapılan görüşmelerin 10.30’da başladığı belirtildi. Görüşme gün boyu devam etti.

YORUMLAR 48
  • Buket 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu işlerin derininde biz halkın bilmediği kim bilir neler var.Sadece Devletimize güvenip destek olmaktan başka bir şey gelmiyor elimizden.
    Cevapla
  • Sabri Özdemir 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD verdiği hangi sözde duruyor, hani askerini çekecekti! Bence ABD hedeflediği emelinden bir millim taviz vermez, bunlara kanmak büyük bir hata olur.
    Cevapla
  • Suluova 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD yine oyalamak için bir yol bulur Kim düşmanla iş birliği yaparsa sonunun hayır olmayacağım bilmeli.
    Cevapla
  • mevlüt 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu bakan Esper'in de ipini çekmemiz lazım. Harekata başlayalım, zaten çoğunlukla düz arazi, doğudan kopup ilerleyelim, Abd talebimize yetişecektir. Ya herro, ya merro ! Bu arada Pompoeo seni unutmadık, senin de fişini çekip narkozsuz ex'e sokacağız elbet.
    Cevapla
  • Arda 4 yıl önce Şikayet Et
    Siz onu birakin rusyayi araya sokup hava sahasinin.kapanmasini engelleyin.esedin ipini tutun gerisini bosverin.abd birsey yapamaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor