Sigaraya gelen zam ne kadar? İşte vergi artışı ve sigara liste fiyatları...

Sigara zamlarıyla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Yapılan düzenlemeyle birlikte sigara paketindeki her bir sigaradan alınan asgari maktu vergi tutarı 0.2895 TL'den 0.3899 TL'ye çıkarıldı. Peki sigaradan alınan vergi yükselmesiyle birlikte paketlere yansıyacak mı? Sigaraya zam ne zaman gelecek?

Sigaraya gelen zam ne kadar?  İşte vergi artışı ve sigara liste fiyatları...
Sigaraya gelen zam ne kadar? İşte vergi artışı ve sigara liste fiyatları...
GİRİŞ 29.08.2019 11:38 GÜNCELLEME 29.08.2019 11:38
Bu Habere 50 Yorum Yapılmış

Sigara fiyatlarına 23 Ağustos cuma günü itibariyle 50 kuruş ile 1 TL arasında zam geldi. Sigara fiyatlarında asgari maktu tutarı geçtiğimiz hafta yayımlanan kararname ile değişti. Cumhurbaşkanlığı kararında asgari maktu tutarı yüzde 35 oranında arttırıldı ve en ucuz sigara paketi 12 TL seviyesine kadar yükseltildi.

Sigara fiyatlarında Nisan ayında yapılan zamdan sonra Ağustos ayı itibariyle yeni zam gelmişti. 1-3 TL'lik zammın ardından 12 TL'ye satılan bir sigara 15 TL'ye yükselirken, 16 TL'ye satılan bir sigara da 17 TL oldu. 15 Ağustos perşembe günü itibariyle Resmi Gazete'de yayımlanan 1424 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı'nda yer alan bilgilere göre bir paket içinde yer alan her sigaradan alınan asgari maktu vergi tutarı 0.2895 TL'den 0.3899 TL'ye çıktı.

 

 

Böylece paket başına alınan asgari maktu vergi tutarının 7.8 liraya yükseldiği anlamına geliyor. Sigaranın vergi oranı yüzde 67, maktu vergi tutarı ise 0.4539 TL olarak açıkladı. Bu rakamlarda herhangi bir değişim olmadı.

Yapılan zamların paketlere yansıyıp yansımayacağı firmaların alacağı kararla belli olacak.

 

12 TL ÜZERİ SİGARALARIN FİYATLARI DEĞİŞMEYECEK

Bu zam 12 TL’nin üzerinde satılan sigaraları etkilemeyecek. Bu düzenleme ile sigarada taban fiyat 12 TL olacak.

Temmuz başında özel tüketim vergisi kanununa bağlı olarak halihazırda maktu vergi tutarları yeniden değerleme oranında artırılmıştı, ancak bazı sigara firmaları bunu fiyatlarına yansıtmadı onun üzerine böyle bir artış yapıldı.

Bu artış yapıldığı zaman enflasyona 0.70 puan civarında katkı yapacağı düşünüldü. Bu sefer de 0.50 puanlık bir artış olacağını öngörülüyor.

BERAT ALBAYRAK'TAN SİGARA ZAMMI YANITI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, CHP'li Ömer Fethi Gürer'in kaçak sigara ile ilgili soru önergesine, "Ülke genelinde yapılan yaygın ve yoğun denetimler neticesinde yasadışı sigara yakalama rakamlarında artış, kaçak sigara kullanım oranlarında ise düşüş yaşanmaktadır" diye cevap verdi.

SİGARA'YA 5 TL ZAM GELECEK Mİ? AÇIKLAMA GELDİ

Sigaraya zam yapıldığı iddialarına ilişkin British American Tobacco (BAT) Türkiye'den açıklama yapıldı.

British American Tobacco (BAT) Türkiye'den yapılan açıklamada, "Bugün bazı sosyal medya hesaplarından British American Tobacco Türkiye ürünlerine zam yapılacağı şeklinde verilen haberler ve sözde zamlı fiyat listeleri gerçeği yansıtmamaktadır. Kurumumuzun ürünlerine yönelik aldığı bir zam kararı yoktur. Gerçek olmayan ve kurgulanmış görseller ile servis edilen, ne amaçla yapıldığını anlayamadığımız bu tür haberlere itibar edilmemesini önemle rica ederiz" ifadeleri kullanıldı.

YORUMLAR 50
  • hüseyin 4 yıl önce Şikayet Et
    Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunu kapatılmasaydı kaçak ile mücadele daha etkin ve verimli yürütülürdü. Şimdi kacağı geçtik adamlar kaçak sigara satmak için dükkan açıyorlar.
    Cevapla
  • Sinan 4 yıl önce Şikayet Et
    Mademki satilmasin ne demek içen içmeyen belli olsun satilmasin ozaman kardeşim bu kadar basit
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    İçmeyen 100 tl olsun yazmış zararlı ona katılıyorum ancak sen içmiyosun diye pahalı olsun diyemezsin. Zararlı olanlara girersek piyasada bişi kalmaz kolalar, içinde şeker olan herşey, cipsler, tuz, ekmek 100 tlolsun sonuçta vücuda zararlı yiyen yimeyen belli olsun
    Cevapla
  • ado 4 yıl önce Şikayet Et
    halk oylamasına gidilsin sigara topyekün yasaklansın .
    Cevapla
  • Brkyzgn 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence referanduma gidilse tam tersi olur
    Cevapla
  • ado 4 yıl önce Şikayet Et
    sigara bir tür uyuşturucu çeşididir raflardan kaldırılmalıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!