İHA'lara yeni görev: Yangınlar için kullanılabilir

Sadece son 1 aylık dönemde Anadolu'nun dört bir yanında bin 244 futbol sahası büyüklüğündeki alan küle döndü. Yangınlar neden hızlıca söndürülemedi, THK uçakları hangi sebeple kullanılmadı gibi sorular güncelliğini korurken, konunun uzmanları 'İHA'ların bu alanda da 'kurtarıcı' olabileceğine değindi.

İHA'lara yeni görev: Yangınlar için kullanılabilir
İHA'lara yeni görev: Yangınlar için kullanılabilir
GİRİŞ 21.08.2019 12:37 GÜNCELLEME 21.08.2019 12:41
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Geçmiş yıllarda yaz dönemlerini bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda büyük yangınla kapatan Türkiye'nin bu yıl yaz mevsiminde adeta ciğerleri cayır cayır yandı.

 

İstanbul, Eskişehir, Balıkesir, Antalya, Hatay ve son olarak İzmir başta olmak üzere Anadolu'nun dört bir yanındaki yangınların hem sayısı hem de oldukça uzun sürelerde kontrol altına alınabilmesi tartışmaları da beraberinde getirdi.

Yangın söndürmek için İHA kullanılabilir

Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz, yangınlarda iHA'ların kullanılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Yangına müdahalenin gözetleme ve söndürme gibi iki temel ayağı olduğuna işaret eden Oğuz, “İHA'larda bu iki özellik de mevcut. Kaldı ki elimizde 24 saat prensibiyle kullanabileceğimiz İHA'larımız var. Türkiye gibi hem ova hem vadiler arasında çok sayıda ormanın, inişli çıkışlı bir coğrafyanın olduğu bir yerde İHA'lar ideal seçenek olabilir" dedi.

Orman Genel Müdürlüğü helikopterleri bekliyor

Türkiye'nin 109 adet T70 Genel Maksat Helikopteri üreteceği bilgisini hatırlatan Oğuz, "Helikopterler, Türkiye’de lisans altında üretim modeliyle, 6 farklı kullanıcıya teslim edilecek. Teslim edilecek kurumlar arasında Orman Genel Müdürlüğü de var. Buraya teslim edilecek 20 adet T70 yangınla mücadele de kullanılacak" ifadesini kullandı.

İHA'lar su taşıyabilir mi?

"İHA'lar yangını söndürme işinde ne tür görevler üstlenebilir?" sorusuna da yanıt veren Oğuz, şöyle devam etti:

"İHA'lar başlangıç dönemlerine göre sürekli gelişim kaydettiler. Boyutları da büyüdü. Büyüdükleri için faydalı yük taşıma kapasiteleri de arttı.

300 litreden 10 bin litreye kadar bambi kovaları var. İHA'ların günümüz şartlarında 1.000-2.000 litre su taşıması sağlanabilir. Kaldı ki İHA'ların otonom özellikleri de oldukça artmış durumda. Hatta Akıncı İHA ile yapay zeka kullanmaya da başlayacağız.

Uçakla yanan bir yerin üzerinde uçmak oldukça zorlu ve riskli. İHA'ların asıl yapım amaçlarından biri de tehlikeli işlerin insan kaybı olmadan yapılması. Dünya yapmadan önce gözetleme, yangın söndürme gibi konularda İHA'ların ülkemizde test edilmesini konuşmaya başlamamız lazım.

Yapay zekanın faydası çok büyük olur

Yangınla mücadele eden bir İHA'da yapay zeka kullanımı da oldukça ideal. Yapay zeka sıcaklık, rüzgarın hızı, yönü, yangının odak noktası gibi bilgilere göre suyu tam istenen noktaya rahatlıkla bırakabilir. Bu da verimi arttırır.

Sonuçta atış kontrol sistemlerimizde de otomatik hesaplama yapan benzer bir sistemi halihazırda kullanıyoruz. Bilgisayar dış etmenlerin hepsini ölçüyor ve hassas hedeflemeyi ona göre yapıyor. Aynı yaklaşım su taşıyan bir iHA için de geçerli olabilir."

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 6
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle cok mantikli kaldiki bunu basarir sak da yurtdisinda bask bir kapida acilabilir ve ulkemiz milyonlarca dolar girdi olur
    Cevapla
  • HALK 4 yıl önce Şikayet Et
    Fotokapanlar ve İHA lar çok güzel olur...
    Cevapla
  • NOYAN 4 yıl önce Şikayet Et
    daha neyi bekliyorsunuz şimdiye kadar kullanılmadı ise çok büyük hata yapılmıştır
    Cevapla
  • Xye 4 yıl önce Şikayet Et
    O büyüklükte tam olarak yok daha prototip var elimizde.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Hani bir üniversitede yangın bombası yapılmıştı. O bomba işe yarayabilir. Dünyada ilkti. İha ile yangına müdahale de bir ilk olunca dünya Bize Yunanistanda dahil Türkler İhA larını Faydalı barışçıl işlerde kullanıyor görüş açısıyla haber yaparlarsa dünyanın gözü Türkiye de olur. İHA lara talep fazla olur ekstra fonksiyon kazandırılıp dünyaya ticaretinin önünü açar. Sonuçta askeri için üretince abd ve bazı ülkeler satılmasın diye ambargo koyuyor. Bunu bu şekilde aşabiliriz.
    Cevapla
  • demirok 4 yıl önce Şikayet Et
    Buda çözüm değil hocam, çözüm İHA ile havadan atılabilen ve 1 futbol sahası genişliğindeki alanı kapsayabilecek yangın söndürücü gaz içeren roketler geliştirmek...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
BBC, Rusya'nın Ukrayna'daki kayıplarının 50 bini aştığını tespit etti
Süper Lig'de gelecek sezonun şimdiden biten transferleri