Okul kayıtlarında ‘bağış’ tartışması: 2 bin 500 liraya devlet okulu

Yeni eğitim-öğretim dönemi eylülde başlayacak. Ancak aileleri kara kara düşündüren bir konu var; bağış parası. İddiaya göre, Milli Eğitim Bakanlığı’nca yasaklanmasına rağmen okullarda velilerden ‘bağış’ adı altında para isteniyor

Okul kayıtlarında ‘bağış’ tartışması: 2 bin 500 liraya devlet okulu
Okul kayıtlarında ‘bağış’ tartışması: 2 bin 500 liraya devlet okulu
GİRİŞ 28.08.2019 08:35 GÜNCELLEME 28.08.2019 11:42
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Özellikle sosyo-ekonomik yapının yüksek olduğu semtlerde bağış miktarının 4 haneli rakamlardan açıldığı öne sürülüyor. İkamet ettiği adres, kayıt olmak istediği okulla uyuşmayan öğrencilerin işlemleri için velilerden istenen paralar 2 bin 500 liraya varıyor. Ayrıca okulun ‘ihtiyaç maddeleri’ adı altında velilerden ‘tuvalet kağıdı ve sıvı sabun’ gibi temizlik ürünleri de isteniyor. Bir velinin iddiasına göre; okulda öğrencilerden ‘kurs ücreti’ olarak 30’ar lira toplanıyor, ayrıca temizlik görevlisi için yine her ay 90 lira aidat talep ediliyor.

 

 

2019-2020 eğitim dönemi 9 Eylül’de başlıyor. Yeni eğitim-öğretim dönemi öncesinde velileri okul telaşı sardı. Adrese dayalı kayıt sistemi nedeniyle bazı bölgelerdeki okulların eğitimini ‘yetersiz’ bulan veliler, yeni eğitim-öğretim yılı başlamadan kendilerine yakın semtlerdeki ‘daha iyi eğitim verildiğini’ düşündükleri okullara çocuklarını kayıt ettirmek için farklı farklı arayışlar içine girmiş durumda. Söz konusu okulların bulunduğu semtlere taşınanlar da var, çocuğunu bir akrabasının adresine yazdıran da. Çocuklarının daha iyi eğitim alabileceğini düşünen veliler, başka semtlerdeki devlet okullarına kayıt için başvurduklarında karşılarına en az 500 liradan başlayan ‘bağış’ parası çıkıyor. Hatta bazı bölgelerde bu rakamlar daha yüksek meblağlara ulaşıyor.

BAKANLIK YASAKLADI ANCAK HALA DEVAM EDİYOR

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı, yayımladığı genelge ile bağış adı altında para talep edilmesinin yasak olduğunu okullara bildirmişti. Hatta Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, bir canlı yayın programında kayıt parasının olmadığını ve ‘öğretmen ve sınıf seçtirme’ gibi iddialar hakkında soruşturma başlatıldığını da söyledi. Ancak tüm bu açıklamalara rağmen, okullarda söz konusu yasak uygulamanın devam ettiği yönünde şikayetler şu günlerde sosyal medyanın en önemli gündemlerinden.

Velilerin iddialarına göre; özellikle okulların donanımı ve kadrosundaki öğretmenlerin deneyimine göre okul müdürleri sözde ‘bağış’ miktarını belirliyor. Bu bağışların ya elden teslim edildiği ya da belirlenen bir IBAN numarasına aktarılıyor.

‘DÖNER SERMAYE’ İÇİN ALMAYA MECBURUZ

Yenisafak.com’a konuşan bir öğrenci velisi, İstanbul Bağcılar'da bir ilkokula çocuklarını kayıt ettirmek isteyen velilerden geçen yıl 2 bin lira, bu sene içinse 2 bin 500 lira istendiğini ileri sürdü. Başka bir semtte yaşayan, ancak bu okula çocuğunu kaydettirmek isteyen başka bir veli ise karşılaştığı tabloyu şöyle anlattı:

"Normalde adres uyuşmazlığı olduğu için bizden 2 bin 500 lira ‘bağış’ istediler ancak tanıdıklar sayesinde vermedik. Sınıf öğretmeni seçmek için ise bayağı uğraştık. ‘Yıl içinde sınıfın ihtiyaçlarını alırız’ diyerek zor da olsa kaydettirdik. Bağışın neden alındığını sorduğumuz da ise ‘Devlet tek hizmetli veriyor bu da yetersiz kalıyor. Devlet yine okullar için tek ücretli öğretmenin maaşını karşılıyor bunun dışındaki giderlerin ‘döner sermaye’den karşılanıyor. Döner sermaye için bunları almak zorundayız, yoksa okul dönmüyor’ diyorlar.”

VELİLERE VERİLEN İHTİYAÇ LİSTESİ: ISLAK MENDİL, TUVALET KAĞIDI

Üsküdar’daki bir ilkokula çocuğunu kayıt ettirmek isteyen veliler de, iddiaya göre usulsüz ‘bağış parası’ uygulamasıyla karşı karşıya kaldı. Adres uyuşmazlığına rağmen söz konusu okula çocuğunu kaydettirmek isteyen bir veli, kendilerinden 600 TL bağış adı altında para istendiğini belirtti. Veli, kendilerinden talep edilenleri şu ifadelerle anlattı:

“Küçük kızımızı okula kayıt yaptırmak istediğimizde bağış adı altında ödeme aldılar. Ayrıca geçen yıl kayıt ettirirken bizden ıslak mendil, tuvalet kağıdı, sıvı el sabunu istediler. Oysa bunları devlet karşılıyor. Sonra okulda çocuklara da tuvalette yardımcı olan bir hizmetli kadın için her ay 90 TL aidat aldılar. Kadrolu değilmiş çünkü. ‘Devlet ödemiyor’ diye böyle bir uygulama yapıldı. Çocukların temizlik ihtiyaçları içinmiş.

Okulda ek ders de gündeme geldi. ‘Dışarıdan hocalar gelecek. Öğrencilere folklor, İngilizce ve drama dersi verilecek’ denildi. Bunun için de folklor zorunlu tutuldu. Çünkü 23 Nisan’da hepsi gösteri yapacakmış. ‘Folkloru bilmesi gerekiyor’ denildi. Bunlar içinde aylık 30 lira aidat alındı. Ancak dersleri okulun öğretmenleri verdi. Devlet zaten İngilizce eğitimi veriyor. Bunun için ayrıyeten aidat toplanması çok saçma. Bazı veliler için 30 lira az gelebilir ama birçoğu için önemli bir rakam. Milli Eğitim’in bu uygulamadan haberi yok. Şikayet ettiğimizde, ‘İcadiye’den mi arıyorsunuz?’ dediler, sorularına çok şaşırdık. Bu paralar velilerden geçen yıl da alındı. Bu yıl kızımızı Selami Ali Orta Okulu’na kayıt yaptıracaktık. Oradan da yine ‘bağış’ adı altında para istediler.”

ADRESİ TUTARSA AZ BAĞIŞ

Kağıthane’de yaşayan bir vatandaş da iki kızını kayıt ettirmek için başvurduğu bir okula yine bağış adı altına para talep edildiğini ve çocuk başına 200 lira verdiklerini belirtti. Aynı veli, kimi anne-babalardan 100 TL, kimilerinden ise daha yüksek meblağlar alındığını iddia ederek ikametgah adresi kayıt yaptırmak istenen okulla uyuşmayan öğrenciler için ise en az 500 lira talep edildiğini ile sürdü.

SADECE ANASINIFI İÇİN ALIYORUZ

Açıklama yapan bir okul müdürü ise “Ortaokul bölümü için söz konusu değil. Sadece anasınıfı için bağış alıyoruz. Çünkü devlet oraya personel vermiyor. Bunun dışında hizmetler konusunda aileler bilgilendiriliyor. Hizmetlerin ne olduğu’ sorumuza ise, telefonda değil de okula giderek bizzat bilgi alabileceğimiz yanıtını verdi.

İSTANBUL VALİLİĞİ: SORUŞTURMA BAŞLATILDI

İstanbul Valiliği, devlet okullarında 'kayıt parası' adı altında binlerce lira talep edilmesine ilişkin soruşturma başlattı. Valilik, devlet okullarının parasız olduğunun altını çizerek, "Okullarımıza velilerimizin yaptıkları gönüllü bağışlar haricinde; okul idarecileri veya okul aile birliği yöneticileri tarafından, hiçbir velimizden rızası dışında kayıt ücreti veya bağış talep edilmeyecektir" açıklamasını yaptı. Valilik ayrıca, yapılan 55 soruşturmadan 7'sinin sonuçlandığını ve 3 idarecinin görevden alınması teklifi getirdiklerini vurguladı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 73
  • burak 4 yıl önce Şikayet Et
    okul yöneticilerinin cezalandırılması gerekiyor..
    Cevapla
  • Ya Hak 4 yıl önce Şikayet Et
    En çokta her ay kitap alın diye öğretmenlerin setler halinde bize aldirdiklarindan şikayetçiyim.sanki orda yaptırıyorlar.birde ödevler çabası.cocuk bütün gün okulda.birde yetmezmiş gibi eve geliyor.iki saat onunla beraber ders çözüyoruz.daha birinci ikinci sınıf çocuğu.sadece bir şey söylemek istiyorum bol ödev veren öğretmen iyi diyerek çocuklarınızı o öğretmene veren anne babalar ileride göreceksiniz çocuğunuza kalan hasarı.simdi siz böyle öğretmenleri pohpohladikca onlarda kendini bir şey sanıyor.kimseyi dinlemiyorlar.bakin benim çocuğum böyle bir öğretmen yüzünden daha birinci sınıfta psikolojik sorunlar yaşadı.aklinizi başınıza alın.okulda öğretemiyor 7,saat.bana diyor sen öğret.
    Cevapla
  • dilek 4 yıl önce Şikayet Et
    Adrese dayalı öğrenci alan tüm okullarda servis araçları kaldırılsın. Bakalım gerçekte o bölgede kaç çocuk o okula gidiyor. Adam çekmeköyde, samandırada, alemdağda oturuyor. Çocuğu üsküdarda okuyor. Emlakçı bir daire 30 kişiyi misafir olarak kaydettiriyor. Oda yolunu buluyor. okul müdürleride. Adrese göre Öğrenci alan Okulun toplam Öğrenci sayısı 600 okulda 35 tane servis kalkıyor. nere gidiyor bu servisler.
    Cevapla
  • Kardeşim 4 yıl önce Şikayet Et
    Bakanlığı dinlemeyen müdür ve idarecileri görevden alın durum düzelir...
    Cevapla
  • ÇAKABEY 4 yıl önce Şikayet Et
    Yüksek rakamlar talep edilerek velilerin zor duruma düşürülmesi doğru değil. Ancak okulların yaz tatilinde yeni döneme hazırlanması için (Boya, tamir, bakım vb.) ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Gerek normal zamanda ve gerekse yaz tatilinde okulların ihtiyaçları için okullara her hangi bir ödenek gönderilmiyor. Peki okullar temiz ve eksiği olmadan yeni döneme nasıl hazır olacak ihtiyaçlarını nasıl karşılayacak? Ödenek gönderilirse sorun kendiliğinden çözülür. Konuya tek taraflı bakmamak lazım. Sonuçta söz konusu çocuklarımız...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bediüzzaman’ın yakın akrabası ve Nur Cemaati'nin önemli isminden ‘seçim’ açıklaması!
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı