Türkiye'den İsrail'e sert tepki!

Son dakika gelişmesi... İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşan seçimlerde yeniden seçilmesi halinde "kısa süre içerisinde" Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni ABD yönetimiyle koordineli şekilde "İsrail'e ilhak edeceğini" dile getirmesi sonrası Dışişleri Bakanlığı'dan çok sert tepki geldi.

GİRİŞ 11.09.2019 16:07 GÜNCELLEME 12.09.2019 09:49
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

 

 

''İsrail Başbakanı Netanyahu’nun, ‪17 Eylül’de gerçekleştirilecek genel seçimleri kazandığı takdirde Batı Şeria’daki Ürdün Vadisi ile yasadışı yerleşimleri ilhak edeceği yönündeki beyanları İsrail’in on yıllardır devam eden işgalinin ve hukuk tanımaz uygulamalarının yeni bir tezahürüdür. Bu gayrimeşru oldubitti teşebbüsü asla kabul edilemez.

Tüm uluslararası toplumu İsrail’in uluslararası hukukun temel ilke ve normlarını pervasızca ayaklar altına alması karşısında sessiz kalmayıp, en güçlü şekilde tepki vermeye çağırıyoruz.

 


Türkiye, kardeş Filistin halkının yanında durmaya ve Filistin Devleti’nin haklı bağımsızlık mücadelesini tüm gücüyle desteklemeye devam edecektir.'' 

NETANYAHU NE DEMİŞTİ?

Altı ay içinde ikinci kez erken seçime gidecek İsrail'de nisanda az farkla birinci çıkan ama koalisyon hükümeti kuramayan Likud lideri Benyamin (Bibi) Netanyahu, başbakanlık koltuğunu korumak için ilhak kartını yeniden açtı.

'BATI ŞERİA'NIN ÜRDÜN VADİSİ'Nİ İLHAK EDECEĞİZ'

İsrail kanallarından canlı yayımlanan açıklamada, Netanyahu, yeniden seçilirse, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ürdün Vadisi'nde ve Ölü Deniz'in kuzeyinde İsrail egemenliğini tesis etmeye niyetlendiğini duyurdu.

'TRUMP'IN BARIŞ PLANI, İLHAK İÇİN TARİHİ BİR FIRSAT'

Bunun için Trump'ın İsrail seçiminden sonra açıklanacak 'barış planının' ve Trump'la görüş alışverişlerinin bekleneceğini sözlerine ekledi.

''Son aylarda bu yönde diplomatik çaba yürüttüm ve gerçekleşmesi için şartlar olgunlaştı'' diyen Netanyahu, Trump yönetiminin 'barış planının' 17 Eylül'deki seçimden bir kaç gün sonra açıklanacağını ve Batı Şeria ile diğer bölgeleri ilhak etmek için 'tarihi fırsat' sağlayacağını söyledi.

ULUSLARARASI KAMUOYUNDA TEPKİ ÇEKTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ülkesindeki erken seçim öncesinde Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni ilhak etme vaadi, uluslararası kamuoyunda tepki çekti.

Netanyahu'nun açıklamasının üzerine Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Mısır'ın başkenti Kahire'de olağanüstü toplandı. Bakanlar tarafından yapılan ortak açıklamada, "sorumsuz, yasa dışı ve tehlikeli" olarak nitelendirilen söz konusu vaatlerin sonuçları ve yansımalarından İsrail hükümetinin sorumlu tutulduğu vurgulandı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi yaptığı yazılı açıklamada, ''Gerginliğin tehlikeli bir şekilde tırmandırılması, barış sürecinin üzerine inşa edildiği temelleri sarsıyor ve tüm bölgeyi şiddete ve çatışmaya itiyor.'' ifadelerini kullandı. 

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi

Suudi Arabistan da Netanyahu'nun sözlerini şiddetle kınadığını açıklayarak, İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) olağanüstü toplantı çağrısında bulundu.

İSVEÇ: TALİHSİZ BİR AÇIKLAMA

İsrail başbakanın sözlerine Avrupa'daki ilk tepkilerden biri ise İsveç'ten geldi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı görevine yeni atanan Ann Linde, konu hakkında ''Bence talihsiz bir açıklama. Hem Avrupa Birliği (AB) hem de uluslararası topluluk, bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu söylüyor. Ön şartın iki devletli çözüm olması gerekir.'' dedi. 

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde

FİLİSTİN YÖNETİMLERİNDEN TEPKİLER

Filistin Ulusal Konseyi, Netanyahu'nun açıklamaları üzerine İsrail'in Birleşmiş Milletler'in (BM) kararlarına uymadığını belirterek, BM üyeliğinin gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

Diğer yandan Hamas sözcüsü Fevzi Berhum, yaptığı yazılı açıklamada, "Netanyahu'nun Batı Şeria ve Ürdün Vadisi'ndeki yerleşimleri ilhak etme yönündeki açıklamaları gerçekleri değiştirmeyecek, halkımızın işgal ve işgalin planlarıyla mücadele için gösterdiği direnişi durduramayacaktır." ifadelerini kullandı. 

Hamas sözcüsü Fevzi Berhum

'Netanyahu barış ihtimalini bir asır boyunca gömmüş olacak'

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat ise, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Eğer ilhak olursa Netanyahu önümüzdeki 100 yıl boyunca barış ihtimalini toprağa gömmeyi başarmış olacak. İsrailliler, uluslararası toplum, bu deliliği durdurmalıdır. İlhak, bir savaş suçudur. Irkçılığın, şiddetin, aşırılıkçılığın ve kan dökülmesinin kutsanması demektir." ifadelerini kullandı. 

Saib Ureykat

Netanyahu, 17 Eylül'de yapılacak erken seçim öncesi düzenlediği basın toplantısında, yeniden seçilmesi halinde "kısa süre içinde" Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'nin ABD yönetimiyle koordineli şekilde "İsrail'e ilhak edeceğini" dile getirmişti.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı basın açıklamasında "Netanyahu'nun seçim vaadi ırkçı bir Apartheid devleti. Filistinli kardeşlerimizin hak ve hukukunu sonuna kadar savunacağız.'' demişti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

NETANYAHU'NUN SEÇİM PLANI

Seçim için kampanya yapan İsrail Başbakanı Netenyahu televizyonda planını açıkladı. etenyahu, Batı Şeria'daki tüm Yahudi yerleşim bölgelerini genişleteceğini ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın İsraillilerle Filistinliler arasındaki uzun süredir beklenen barış anlaşması planını duyurmasına kadar beklemek durumunda olduklarını açıkladı. Ürdün Vadisi ve Ölü Deniz'in kuzeyi hakkında konuşan Netenyahu, "İsrail egemenliğini seçimlerden hemen sonra uygulayabileceğimiz bir yer var. Seçilirsem, bunu yapmak kesin olarak görevim olacaktır." dedi. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu

İSRAİL'DE SEÇİMLER

Başbakan Netenyahu Nisan ayındaki seçimde birinci gelmesine rağmen koalisyon hükümeti kuramadığı için 17 Eylül'de erken genel seçime gidilmesi kararı alınmıştı.

YORUMLAR 31
  • bekir 4 yıl önce Şikayet Et
    Suudi ler netenyahuyu kınamış yersen. 1947 sınırlarını bile mumla arayacaksınız inşallah.
    Cevapla
  • dost 4 yıl önce Şikayet Et
    dünyayı verseniz doymaz bu çakallar
    Cevapla
  • Ramis 4 yıl önce Şikayet Et
    "kabul edilemez" yerine ekonomik ve askeri yaptırım uygulayın sayın bakanım. Onlar için bizim sözümüzün bir ehemmiyeti yoktur.
    Cevapla
  • Ramis 4 yıl önce Şikayet Et
    "kabul edilemez" sözü yerine ekonomik ve askeri yaptırım uygulayın sayın bakanım. Bizim sözümüzün onlar için bir ehemmiyeti yoktur
    Cevapla
  • istanbul 4 yıl önce Şikayet Et
    İslamınaslanıtürkiyebizvaroldukçayahudilerrahatuykuyokboksör
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki aksaklık 40 saattir çözülemedi
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı