2020 üç aylar bugün mü başlıyor? Receb, Şaban ve Ramazan (3 aylar) ne zaman?

Recep ayının ilk perşembe gecesini cumaya bağlayan Regaip kandili 3 ayların habercisidir. Rahmet ve mağfiret kapılarının açıldığı gecedir. İbadetlerin yoğun olarak yapıldığı aylar olmalarıyla birlikte üç aylarda kandil günleri de önemli bir yere sahiptir. Peki 2020 yılı itibariyle üç aylar ne zaman başlıyor? Receb, Şaban ve Ramazan aylarını içinde bulunduran üç ayların başlangıç ve bitiş tarihi...

2020 üç aylar bugün mü başlıyor? Receb, Şaban ve Ramazan (3 aylar) ne zaman?
2020 üç aylar bugün mü başlıyor? Receb, Şaban ve Ramazan (3 aylar) ne zaman?
GİRİŞ 25.02.2020 09:21 GÜNCELLEME 25.02.2020 09:22
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İbadetlerine yön vermek isteyenler, on bir ayın sultanı Ramazan ile son bulacak olan üç ayların ne zaman başlayacağını merak ediyor. Hakkında ayet ve hadislerin bulunduğu üç aylar Müslümanlar için büyük manevi bir değere sahip. Yapılan ibadetlerin sevabının daha çok olduğu günlerin yer aldığı bu aylarda bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'de bulunuyor. Receb, Şaban ve Ramazan aylarını içinde bulunduran üç ayların ne zaman başlayacağına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı açıklama yaptı.

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN?

2020 yılı itibariyle 3 aylar 25 Şubat salı günü Receb ayıyla birlikte başlayacak. Receb ayından sonra sırayla Şaban ve Ramazan aylarının ardından 23 Mayıs 2020 tarihi itibariyle üç ayların son günü yaşanacak.

3 AYLAR NEDİR? 3 AYLARDA HANGİ İBADETLER YAPILMALIDIR?

Hicri takvime göre mukaddes sayılan Recep, Şaban, Ramazan aylarıdır. İslam dininde bulunan 5 mübarek gecenin 4’ü bu aylardadır.Recep ve Şaban ayı rahmet ayı olan Ramazan ayının habercisidir.

Kutsal sayılan bu aylarda ibadetler arttırılır. Müslümanlar dini vecibelerini yerine getirme konusunda daha hassas davranır. Özellikle Recep ve Şaban ayında nafile oruçlar tutulur, günahların affedilmesi için daha çok namaz kılınır ve tövbe edilir. Recep ve Şaban ayının ardından gelen Ramazan ayı 11 ayın sultanı olarak tüm İslam aleminde heyecanla karşılanır. 

3 AYLARDA MÜSLÜMANLAR TARAFINDAN İBADET VE SADAKALARLA KUTLANAN 4 ÖNEMLİ GECE

Recep ayının ilk perşembe gecesini cumaya bağlayan Regaip kandili 3 ayların habercisidir. Rahmet ve mağfiret kapılarının açıldığı gecedir.
 
Recep ayının 27. gecesi Miraç kandili, Kadir gecesinden sonra en faziletli gece olarak kabul görülen bu gecede Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in Mescdi-i Haram’dan Mescid-i Aksa’ya oradan da Allah’ın huzuruna yükseldiği ve Allah’ın Hz. Muhammed aracılığıyla kullarına namazı hediye ettiği gecedir.

Şaban ayının 14. gecesi Berat kandili, bu gece Kuran-ı Kerim’in Duhan Suresinde şöyle anlatır. ‘Apaçık kitaba yemin olsun ki, biz Kuran-ı mübarek bir gecede indirdik. Biz gerçekten uyarıcıyız. O mübarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir.’
Bu gecede dua ve ibadetle geçirerek amel defterini zenginleştirmek faziletlidir.

Bin aydan daha hayırlı olan ve tüm duaları kabul edildiği ve tövbelerin affedildiği Kadir gecesi Ramazan ayının 27. gecesine denk gelir. Bu ay Allah’ın kullarını Kuran-ı Kerim nuruyla aydınlatmaya başladığı gecedir. O gece yapılan tüm dua ve ibadetlerin kabul edildiğine inanılır. 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN 3 AYLARDA YAPTIĞI İBADETLER

Recep ayı başlangıcında Peygamber efendimiz şu duayı eder:

‘Ya Rabbi, Recep ve Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir.’ 

Ramazan ayı dışında en faziletli oruç Şaban ayında tutulan oruçtur. Hadis alimlerinin aktardığına göre Peygamber efendimiz Şaban ayının büyük kısmını oruç tutarak geçirdiği söylenir.

Şaban ayı için Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur:

Şaban benim kendime mahsus bir aydır. Hak teala arş-ı alanın meleklerine buyurur ki, ‘ey benim melkelerim gördünüz mü benim kullarım sevgilimin ayına nasıl tazim ve hürmet ediyorlar. İzzim ve celalim hakkı için de kullarımı af ve mağfiretime nail eyledim’ 

Ramazan ayı ise 3 ayların en faziletlisidir ve Peygamber efendimiz bu ay için şöyle buyurmuştur:

Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü Teala, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, cehennem kapıları kapatılır, şeytanlar bağlanır. O ayda öyle bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır. (Kadir gecesi)

2020 KANDİL GÜNLERİ NE ZAMAN?

Regaib Kandili 27 Şubat perşembe günü

Miraç Kandili 21 Mart cumartesi günü

Berat Kandili 07 Nisan salı günü

Mevlid Kandili 28 Ekim çarşamba günü

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR NE ZAMAN BİTİYOR?

Ramazan ayı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 24 Nisan, Cuma başlayacak. İslam aleminde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi 19 Mayıs'ta ihya edilecek. Her yıl 10 gün geri sayan Ramazan ayı bu yıl 23 Mayıs, Cumartesi günü sona erecek.

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN?

1000 aydan daha hayırlı olan, dünya üzerinde 1.5 milyarın üzerinde Müslüman için çok özel ve yeri doldurulamaz bir anlamı olan 11 ayın sultanı olan Ramazan ayının bayram 2020 yılı 24 Mayıs pazar günü başlıyor.

23 Mayıs cumartesi Ramazan Bayramı Arifesi
24 Mayıs pazar Ramazan Bayramı 1.gün
25 Mayıs pazartesi Ramazan Bayramı 2.gün
26 Mayıs salı Ramazan Bayramı 3.gün

KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban ibadetinin yerine getirildiği Kurban Bayramı Hicri takvimde Zilhicce ayının 10'unda kutlanıyor. 2020 miladi takvime göre 31 Temmuz cuma günü başlıyor.

 

30 Temmuz perşembe Kurban Bayramı Arifesi
31 Temmuz cuma Kurban Bayramı 1.gün
1 Ağustos cumartesi Kurban Bayramı 2.gün
2 Ağustos pazar Kurban Bayramı 3.gün
3 Ağustos pazartesi Kurban Bayramı 4.gün

 

YORUMLAR 4
  • 92 var üç aylara 4 yıl önce Şikayet Et
    yanlış tarih
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Of Of Ohoooo Daha Bugün 17 Ekim O Gün Gelirmi
    Cevapla
  • HÜSEYİN YILMAZ 4 yıl önce Şikayet Et
    ya da üç ayların 7 şubattan önce başlaması gerekiyor!...
    Cevapla
  • HÜSEYİN YILMAZ 4 yıl önce Şikayet Et
    regaip kandili 27 şubat olması gerekmiyor mu?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Alçakça anlaşmayı duyurdu!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!