İTÜ'den deprem açıklaması: Harita yayınlayıp uyardı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İstanbul'da meydana gelen depreme ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Üniversite tarafından yapılan açıklamada "Son iki günde meydana gelen 4.6 ve 5.7 büyüklüğündeki iki depremin tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret etmektedir." ifadelerine yer verilerek "Gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir." uyarısında bulundu.

İTÜ'den deprem açıklaması: Harita yayınlayıp uyardı
İTÜ'den deprem açıklaması: Harita yayınlayıp uyardı
GİRİŞ 26.09.2019 20:54 GÜNCELLEME 26.09.2019 20:55
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) meydana gelen depreme ilişkin üniversitede Marmara Fayı üzerine uzun yıllardır uluslararası araştırmalar yürüten Prof. Dr. A.M. Celal Şengör, İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Prof. Dr. M. Sinan Özeren ve Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Uçarkuş’un değerlendirmelerini değerlendirmelerini paylaştı. 

 

 

Kuzey Anadolu Fayı’nın Marmara Denizi’nin içine giren kısmı ve buna bağlı ikincil faylara yer bilimcilerce genel olarak “Marmara Fayı” diye adlandırıldığını belirtilen açıklamada "Bu fay, davranışı her yerinde aynı olan bir fay değildir. Bazı yerlerinde fay üzerinde İngilizce’de “creep” denen kaymaya benzer bir hareket ve bununla ilişkili küçük depremler olur." ifadeleri yer aldı. 

MARMARA DENİZİ'NDE OLMASI BEKLENEN...

 

 

Açıklama şu şekilde devam etti:

Bazı yerlerinde ise deprem neredeyse hiç olmaz. Marmara Fayı’nda gerçekleşen son büyük deprem 7.4 büyüklüğündeki 1999 İzmit depremidir ve bu depreme neden olan kırık İzmit Körfezi’nin içine doğru ilerlemiştir. Marmara Fayı üzerinde depremsellik yönünden suskun olan dolayısıyla kırılması beklenen ve ekteki Marmara denizi fay haritasında sismik boşluk olarak adlandırılan bir ucu Silivri açıklarında ve diğer ucu da Avcılar’ın güneyi olan Kumburgaz fay segmentidir. Deniz tabanında yapılan jeoloji, jeodezi ve sismoloji çalışmaları Kumburgaz fayının çok uzun bir süredir kırılmadığı, kilitli olduğu ve Marmara Denizi’nde olması beklenen depremin üzerinde olacağı düşünülen fay segmentidir.

DİKKAT EDİP TEDBİR ALINMALI

Son iki günde meydana gelen 4.6 ve 5.7 büyüklüğündeki iki depremin tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret etmektedir. Sismoloji verilerine dayanarak, söz konusu iki deprem ve bunların arasında gerçekleşen artçıların tamamının, aynı mekanik kırılma süreci kapsamında gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. Bilimsel göstergelere dayanarak, mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir.

 

Harita: Marmara Denizi aktif fay haritası. Kırmızı daireler deprem aktivitesini göstermektedir. 24 Eylül ve 26 Eylül 2019 tarihlerinde meydana gelen depremlerin fay mekanizma çözümleri yeşil-beyaz toplarla gösterilmiştir. Deprem verileri, B.Ü. Kandilli Rasathanesi’nden alınmıştır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • JeolM Behzat Gönül 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu haberde adları geçen İTÜ Jeoloji Bölümü Sayın Prof. 'lari, 26/09/2019 günü HT-TV' de 'teke tek' programında ısrarla depremlerin önceden bilinemeyeceğini söylediniz. Bu canlı yayına, canlı yayınla katılan İBB Bşk Ekrem İmamoğlu' dan deprem tahmin çalışması için denizin içindeki faya konacak malzemeler için 1.5-2 milyon dolar (10 milyon TL) istediler. Depremi önceden bilinemez diyen İTÜ ekibi, deprem tespit çalışması için para istemesi benim aklımı karıştırdı? Programa mesaj gönderdim. Ben depremlerin önceden tespitini yapan bir Jeoloji Mühendisiyim. Bu konuda 26/08/2001 y Kanal-7 TV' de anahaber bülteninde görüntülü anlatım videom yayınlandı. (Jeoloji Müh. Behzat Gönül. Kocaeli).
    Cevapla
  • yorgun 4 yıl önce Şikayet Et
    uyaracağıniza binalara bir kac kat verseniz butun binalar yenilenir ve vatandaşada iş çıkar işsizlik biter ekonomi canlanir vesselam
    Cevapla
  • CAN BAR 4 yıl önce Şikayet Et
    Hayrihi ve şerrihi minellahi teala der rabbimden imanlı bir şekilde huzuruna gitmeyi nasip etmesini dileyelim Rabbim ülkemizi ve milletimizi korusun amin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
'Güneş enerjisi'ni kullanarak insanları böyle kandırdılar! 'Tosuncuk'tan daha beter'