Uzmandan açıklama: İstanbul'da artçılar ne kadar sürecek?

İstanbul'da geçtiğimiz günlerde meydana gelen 5.8'lik depremden bu yana 400'e yakın artçı oldu. Artçıların bir ay daha devam edebileceğini kaydeden Prof. Dr. Şükrü Ersoy, beklenen büyük depremle ilgili de soruları yanıtladı. Yaşanan bu depremlerin fayın enerjisini alma konusunda faydalı olduğunu belirten Ersoy, "5,8'lik depremi 6,0 gibi düşünün, beklenen 7 üzeri depremin ancak 30'da biri enerjisini almıştır" dedi.

Uzmandan açıklama: İstanbul'da artçılar ne kadar sürecek?
Uzmandan açıklama: İstanbul'da artçılar ne kadar sürecek?
GİRİŞ 29.09.2019 14:03 GÜNCELLEME 29.09.2019 20:40
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

İstanbul Silivri’de meydana gelen 5.8’lik depremin artçıları devam ediyor. İstanbul’da yaşanan depremlerle ve artçılarla ilgili olarak Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN TÜRK canlı yayınında yorumlarda bulundu.

 

 

Marmara'da 5.8'lik deprem sonrası günlerdir devam eden artçılar hakkında da konuşan Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

"Kritik olan şuydu: Bunların öncü olup olmadığını bilmiyoruz çünkü ana şoku yaşamadık. Yani gelecekteki büyük Marmara depremini biz henüz yaşamadık. Ancak bu büyük deprem yaşanırsa bunların öncü olup olmadığını söyleyebiliriz. Bunun ardından büyük deprem gelecek demek de çok spekülatif olur. Ancak teknik olarak bunların hepsi mümkün. 5.8'den sonra artçılar tabii ki olacak ki oluyor da... Sanıyorum 2'den büyük 400'e yakın artçı oldu ve bunların bazıları 4, bazıları 5'e bile çıkabilir. Vatandaşlarımızın bunlar olduğunda hemen 'büyük deprem geliyor' diye düşünmemeleri gerekir çünkü daha birkaç hafta hatta bir aya kadar daha artçıları yaşama durumumuz olabilir. Şimdiden bunu bilmekte fayda var. Ancak deprem şu saatte olur şu gün olur dedikodularına inanmamakta fayda var. Bunlara itibar etmesinler."

 

 

Ersoy, 5.8'lik depremin gerilimi alıp almadığı sorusuna ise, "Bu depremin kırıldığı yerde faydası olmuştur. Küçük bir kırılma, yırtılma yaşandı. Bu bölgede artçılarla birlikte yer kabuğu dengelendiği için orası için faydalı olmuştur. Ama ondan sonra kalan kısmı için herhangi bir rahatlama yok. 5,8'lik depremi 6,0 gibi düşünün, beklenen 7 üzeri depremin ancak 30'da biri enerjisini almıştır. Öyle ifade etmek gerekiyor" şeklinde cevap verdi. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 39
  • M.Zeki ARPACIK 4 yıl önce Şikayet Et
    Edep bir tac imiş nuru hudadan, koy o taci başına kurtul bütün beladan.
    Cevapla
  • M.Zeki ARPACIK 4 yıl önce Şikayet Et
    Kötülükler cezasız kalmaz, cürümler mutlaka karşılık bulur.İnsan misafirdir. han sahibi değildir.İyilik yapamayan, bari kötülük yapmasın ki rahmet kapıları kapanmasın.
    Cevapla
  • M.Zeki ARPACIK 4 yıl önce Şikayet Et
    İnsan depreme kafayı taktı, seli, yeli ,virüsü, mikrobu, hırtumu, tusunamiyi, fırtınayı, kazayı ve daha nicesi aklına gelmez oldu. Allah' ın hafızıyetini unutmayacak korursa o korur iyi ve erdemli yaşamak rahmetini celp edecek işler yapmak gerek, azmmadan insan aciz ve zayif olduğunu unutmadan edepli yaşayacak onun Allah' ın mülkünde misafir olduğunu bilecek, mülk sahibi gibi davranmayacak. TEMKİN, TEDBİR , İHSAN Dusturundan ayrılmayacak.
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    3 gün önce açıkladı kandilli,marmara fayı 3 depremde kırılacak deprem 7 nin üzerinde olmayacak ,faylar ayrı ayrı hareket ediyor diye. hanginiz hata yapıyorsunuz lütfen açıklamalarınız ortak toplantı sonucu tek ağızdan yapın ,olayın işkembesi çıktı siyasi partilere kadar deprem uzmanlığına başladılar .huzurumuzu bozmayın yazım açıklama yapan herkese.
    Cevapla
  • VaV 4 yıl önce Şikayet Et
    Ey YÖK Deprem hakkında neden bir konsensüs oluşturmuyorsun her kafadan bir ses çıkıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de deprem!
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı