Avusturyalı Godina'nın evi kamulaştırılacak

Avusturyalı Walter Godina'nın, Alanya Kalesi'ndeki evinde yaptığı izinsiz müdahaleler nedeniyle surların yaklaşık 6 metrelik bölümünün yıkılması üzerine evin kamulaştırılması için çalışma başlatıldı.

Avusturyalı Godina'nın evi kamulaştırılacak
Avusturyalı Godina'nın evi kamulaştırılacak
GİRİŞ 02.10.2019 20:21 GÜNCELLEME 02.10.2019 20:32
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Antalya'nın Alanya ilçesinde Alanya Kalesi'ndeki evinin duvarlarıyla bitişik 2 bin 100 yıllık surlara beton ve seramik kaplamalı pencere yapan, surların üzerine beton korkuluk yerleştiren, bununla da yetinmeyip evindeki su giderini surun altından delerek dışarı çıkaran ve surların yaklaşık 6 metrelik bölümünün yıkılmasına neden olan Avusturyalı Walter Godina'nın evi kamulaştırılacak.

DEĞER TESPİT ÇALIŞMASI BAŞLATILDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın talebi doğrultusunda Kıymet Takdir Komisyonu tarafından oluşturulan teknik ekip, Kamulaştırma Kanunu kapsamında değer tespit çalışması başlattı.

Antalya Valiliği Yatırım İzleme Başkanlığı (YİKOB) kaynaklarıyla da kamulaştırmanın yapılması planlanıyor.

SURLAR RESTORE EDİLECEK

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ise Side Müze Müdürlüğü'nün suç duyurusunun ardından Walter Godina'nın yaptığı müdahalelerin kaldırılması ve kazı başkanlığı tarafından devrilen taşların toplanıp surların restorasyonunun yapılmasına karar verdi.

Alanya Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Osman Eravşar, surların yıkıldığı alandaki toprağın alınmadan duvarın da örülemeyeceğini belirterek, "O toprak, sonuçta arkeolojik bir toprak. Surların yıkıldığı alan da çok tehlikeli, eğimli bir bölge. Taşların toplanması ve restorasyon için ciddi önlem alınması gerekiyor. Birçok risk var ve bu işlerin yapılması için de evin kamulaştırılması gerekiyor. Çünkü mülkiyet şahsa, surlar ise kamuya ait. Şahıs, surlara ulaşabilmek için mülkiyetini kullandırma izni vermiyor. Ben kendi mülküme geçemeyeceksem o alanı nasıl onaracağım? Onun için kamunun eline geçmesi gerekiyor" diye konuştu.

 

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 15
  • alanyalı biri 4 yıl önce Şikayet Et
    herkez kafasına göre yorum yapmıs. o ev tarihi ev sahsa ait . o kalede böyle bir cok tarihi ev var. sahsa ait... önemli olan o adama nekadar ceza kesildi.. eyer o evin fiyatının 3 katı ceza kesilmediyse yazık.
    Cevapla
  • Yaşar dede 4 yıl önce Şikayet Et
    O evi o coniye verenin ve satanın vede orayaya ev yapma izin verenin hepsini yargılamak lazım degilmi evet lazım.
    Cevapla
  • Hasanbb 4 yıl önce Şikayet Et
    Ulan biz adam olmayız. Herif ülkeme gelecek, surlara ev yapacak, surları delecek, yıkacak... yıllar sonra bedeli ödeyip satınalacağız. Çok değişik bişeyiz
    Cevapla
  • İslam Sarıtürk 4 yıl önce Şikayet Et
    Hem Tarihi tahrip etsin. Hem de kamulaştırma adı altında yüklü bir ödeme yapılsın. Demek tarihi eseri tahrip etmenin cezası yok bu ülkede. ne ala ya!
    Cevapla
  • Göktürk 4 yıl önce Şikayet Et
    Tarihi kaleye zarar veren kişi en üst sınırdan ceza alırsa toplam 100 bin TL ceza ödeyecek. Yani tarihi kaleye zarar vermenin bedeli 100 bin TL ACABA bu kişiye ne kadar ceza kesildi, merak ettim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika haberi: Erdoğan'dan Alman gazetecinin sorusuna net cevap: O iş artık bitti
Türkiye, Irak, Katar ve BAE'nin imzaladığı tarihi anlaşmaya ilişkin ABD'den ilk açıklama!