2019 Genel af ne zaman açıklanacak? Ceza indirimi yasası kimleri kapsayacak?

Kasım ayında bulunduğumuz şu zamanlarda genel aftan yararlanmayı bekleyen yüz binlerce hükümlü, ceza indirimi uygulamasının yürürlüğe girmesini iple çekiyor. Hem mahkumların hem de ailesi ve yakınlarının hükümet tarafından yapılacak açıklamaları yakın takip altına aldığı 2019 genel af yasası ne zaman onaylanacak, bu sene ceza indirimi çıkacak mı? Bu yasanın kabul edilmesi durumunda tahliye edilecek mahkum sayısı 129 bin kişi olacağı gelişmesi aktarıldı.

2019 Genel af ne zaman açıklanacak? Ceza indirimi yasası kimleri kapsayacak?
2019 Genel af ne zaman açıklanacak? Ceza indirimi yasası kimleri kapsayacak?
GİRİŞ 07.11.2019 11:15 GÜNCELLEME 07.11.2019 11:15
Bu Habere 159 Yorum Yapılmış

Genel af yasası ve ceza indirimi hususlarına dair yeni düzenlemeler meclisin gündemine taşınırken, bir yandan mahkumların diğer yandan ise aile/yakınlarının nefeslerini tutarak beklediği detaylar kesinliğe kavuşmaya başladı. Gerçekleştirilecek af düzenlemeleri neticesinde bazı cezaların infaz süresinin aşağı çekileceği gelişmesi duyurulurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kanadından yapılan açıklamalar doğrultusunda yargı reformunda ikinci paketi için de hazırlık sürecinde olduğu bilgisi verildi. Peki; uyuşturucu madde, cinsel ve örgütlü suçlar kapsamında olan hükümlülerin faydalanamayacağı ve mahkumların denetimli serbestlik süresinde birtakım değişiklikler olması kararının verildiği 2019 Genel af ne zaman ve hangi tarihte çıkacak? Hükümet tarafından kamuoyuna duyurulan detaylar ışığında infaz düzenlemesi, denetimli serbestlik ve şartlı tahliye gibi konuları da içeren bu sene hükümlülere ceza indirimi yasası gelecek mi? Meclis'ten geçerek yürürlüğe girmesi beklenen bu yasanın kabul edilmesi halinde ceza evinden tahliye olacak mahkum sayısının 129 bin olacağı belirtildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN 2019 GENEL AF YASASI GELİŞMELERİ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca mahkumun gözü kulağının çevrildiği Genel af yasası ve ceza indirimi konularına yönelik şu açıklamalara imza attı:

"Yeni yasama döneminde Meclis'ten en önemli beklentilerimizden biri yargı paketini yasalaştırması. Taahhütlerimiz doğrultusunda hazırlanan ilk paket tüm siyasi partilerin değerlendirilmesine sunulmuştur. Böyle önemli bir konunun en kısa sürede uzlaşmayla Meclis'ten geçmesidir. İkinci paketin hazırlıkları yapılıyor. Bu kapsamda idarelerin taraf olduğu bazı uyuşmazlıklar için zorunlu sulh yolu için müstakil bir düzenleme öngörülüyor. Denetimli serbestlik süresi yeniden belirleniyor. Denetimli serbestlik süresi değiştiriliyor. İcra yoluyla çocukların anne-babaya teslimi sona erecek. denetimli serbestlik ve infaz süresi yeniden belirlenecek."

2019 GENEL AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş’a "Ceza İnfaz Yasası'nda bir değişikliğin gündeme gelmesi bekleniyordu? Zamanlama var mı?" sorusunun yöneltilmesi üzerine önemli açıklamalarda bulunarak; "Birden fazla paketimiz olacak. Ceza İnfaz Kanunu'nda da değişiklik öngören bir çalışmamız söz konusu. Orada çalışmalarımız yürüyor. Bittikçe, orada süreç devam ettikçe onu da sizlerle paylaşacağız." şeklinde ifadelere yer verdi.

BU YIL MAHKUMLARA CEZA İNDİRİMİ YASASI GELECEK Mİ?

Yargı Reformu Stratejisi'nde belirlenen tüm hedefleri uygulamaya alacak yargı paketi, 1 Ekim 2019 tarihinde başlayacak yeni yasama yılında Meclis'in masaya yatırdığı ve önceliğini verdiği konulardan bir tanesi olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan yargı yılı açılış konuşmasında Yargı Reformu Stratejisi hazırlıklarında son aşamaya gelindiği müjdesini verildi. Yargıda iş yükünü azaltacak, ifade özgürlüğünü genişletecek paket ile 30 bin kişinin cezaevlerinden tahliye edilmesi öngörülmektedir.

2019 GENEL AF YASASINDAN KİMLER YARARLANAMAYACAK?

Gerçekleştirilen açıklamalar neticesinde genel af yasası için yapılan yeni çalışma; terör, tecavüz, kadın ve çocuğa şiddet ve istismar suçlarını kapsamayacağı bildirildi.

2019 GENEL AF YASASI VE MAHKUMLARA CEZA İNDİRİMİ PAKETİ NELERİ KAPSAYACAK?

Gerçekleştirilen çalışmada bir genel af niteliğinde değil, şartlı salıverilme ve denetimli serbestliğin yeniden düzenlenmesine dair özel infaz uygulamalarının getirilmesini içeren bir kanun teklifi sunulacak. İnfaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın %66'sının yatılmasında değişikliğe gidilerek bu oranın %50'ye kadar çekileceği öğrenildi. Sonuç olarak, hapishanede kalma süresi kısalacak. Ceza indirimi düzenlemesinde çocuklu kadın mahkumların cezalarının ev hapsine dönüşmesini sağlayacak çalışmalar da bulunmaktadır.

MAHKUMLARA İNFAZ SÜRESİ NE KADAR OLACAK?

Genel af yasasıyla ilgili oluşturulan ikinci yargı paketinin içindeki değişikliklerden bir diğeri de infaz süresiyle ilgili oldu. Yapılan değişiklikler doğrultusunda ‘’infaz süresi’’ üçte iki değil sürenin yarısının olacağı bilgisine ulaşıldı. Örnek verilecek olursa 10 yıl hapis cezası alan mahkum 5 yıl cezanın infazını çekecek. Uygun koşulların meydana gelmesi halinde de 10 yıl hapis cezası alan bir kimse 4 yılını içeride geçirdikten sonra kalan 1 yıl da denetimli serbestlik uygulamasından faydalanabilecek.

ŞARTLI TAHLİYEDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?

Mevcut sistemde şartlı tahliye olan bir kimse şayet yeni bir suç işlediği takdirde gerek yeni suçun cezasını gerekse şartlı tahliyeden kalan suçun cezasını infaz edecek. Yapılan af düzenlemesine göre kişinin yeni bir suç işlemesi durumunda yeni cezanın dışında yeni cezanın bir katı kadar eski cezadan infaz edecek.

75 YAŞ ÜZERİNDEKİ MAHKUMLARA YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?

Yeni genel af yasası düzenlemesinde bulunan maddelerden bir tanesi de 75 yaş üzerindeki hükümlülerle ilgilidir. 75 yaşın üzerinde suçta bulunan bir kimse şayet 5 yıla kadar ceza aldığı takdirde cezaevine girmeyecek ve cezası evde infaz edilecek. Yalnızca bu sürenin üstünde bir ceza alan kimseler cezaevine girecek.

YORUMLAR 159
  • Elif boz 4 yıl önce Şikayet Et
    Duyun bizi lütfen afffffff istiyoruz sizinde çoçuĝunuz var küçücük çoçukları babalarından mahrum etmeyin allah korkusu olsun içinizdz
    Cevapla
  • Hamdan 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz de guc kalmadi artik bize bir mujde veririn umudumuz kalmadi uzmeyin anneleri cocuklari sevdikleri...
    Cevapla
  • Mahkum oğlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Üç yıldır babam ceza evinde nezaman çıkacak bu af LÜTFEN SESİMİZİ DUYUN
    Cevapla
  • Mahkûm kizi 4 yıl önce Şikayet Et
    Babam 16 senedir yatiyo yeter artk ciksin üstüne bide evladını kaybeti
    Cevapla
  • mahkum eşi oolmak 4 yıl önce Şikayet Et
    Eşim dört senedir ceza evinde oğlumuz küçükken girdi şimdi oglum dört buçuk yaşında ve daha babası ile bir sefer top oynamadı ben yirmi dört yaşındayım ve oğlumun bana babam ne zeman gelecek demesinden çok yoruldum bir an önce af gelsin artık ne olur
    Cevapla
  • ayhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Sadece kader mahkumlarina af gelsin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...
Hazar Denizi'nde güvenliği sağlamak için Türkiye ile temasa geçtiler!