2020'de emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?

Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarında verilen emekli ikramiyesi 2020 yılında da verilecek mi? 13 milyon civarında emekli, hesabına yatan toplam 2 bin lirayı 2020 yılında da alıp alamayacağını araştırıyor.

2020'de emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
2020'de emeklilere bayram ikramiyesi verilecek mi?
GİRİŞ 12.10.2019 12:27 GÜNCELLEME 12.10.2019 12:27

Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramında 1000’er lira ikramiye ödemesi yapılmasına ilişkin 5510 sayılı Kanun, TBMM tarafından kabul edilmiş ve emeklilere her yıl 2 bin lira verilmesine karar verilmiştir. 2018 yılından beri emeklilere verilen 1000’er liralık ikramiye tutarının, 2020 yılında da ödenip ödenmeyeceği araştırıyor. 

 

2020 YILINDA DA EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ VERİLECEK Mİ?

Emeklilerin en çok araştırdıkları konu olan emekli ikramiye ödemesine ilişkin tasarıda yer alan maddeler şu şekildedir:

 

 

1- Düzenleme 5510 sayılı Kanuna, ek madde eklenerek yapılmaktadır. Yani bu düzenleme geçici bir düzenleme değildir. Bundan sonra her yıl, iki bayram öncesinde 1000'er TL bayram ikramiyesi verilecektir.

2- Ödemeden herhangi bir vergi kesintisi yapılmayacaktır. Ayrıca bu ödeme için haciz işlemi uygulanmayacaktır.

3- Düzenleme sadece emeklileri kapsamaktadır.

EMEKLİYE İKRAMİYE ÖDEMESİ NEYE GÖRE BELİRLENİR?

"EK MADDE 18- Kurumca bu Kanun ve ilgili mevzuat uyarınca gelir ve aylık ödemesi yapılanlara, ödemenin yapılacağı tarihte gelir ve aylık alma şartıyla, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramında 1.000'er TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.

Birinci fıkrada belirtilen ödemenin yapılmasında;

a) İş kazaları ve meslek hastalıkları sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranı,

b) Hak sahiplerinin hisseleri oranı,

c) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünü %50 oranının altında kaybetmesi nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri bağlanmış iken ölenlerden, ölümü iş kazası veya meslek hastalığına bağlı olmayanların hak sahiplerine, sigortalıya gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi üzerinden hak sahiplerinin hisseleri oranı,

d) Yabancı ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözleşmeleri uyarınca kısmi gelir veya aylık alanlara, ülkemiz mevzuatına tabi olarak geçen prim ödeme gün sayılarının, sosyal güvenlik sözleşmesine göre nazara alınan toplam prim ödeme gün sayısına olan oranı,

esas alınır.

Birden fazla dosyadan gelir ve aylık alanlara en fazla ödemeye imkan veren bir dosya üzerinden ödeme yapılır.

Bu madde kapsamında yapılan ödemeler evlenme ödeneği hesabında dikkate alınmaz.

Bu madde kapsamında yapılan ödemelerden kesinti yapılamaz ve bu ödemeler haczedilemez.

Yersiz yapıldığı anlaşılan ödemeler, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından %25 oranında kesilmek suretiyle, yoksa genel hükümlere göre geri alınır.

Bu madde kapsamında yapılan ödemeler, ödeme tarihinden itibaren en geç iki ay içinde faturası karşılığı Hazineden tahsil edilir.

Bu maddenin uygulamasına ilişkin usul ve esaslar ile ödeme tarihlerini belirlemeye Kurum yetkilidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailli gazete Erdoğan fotoğrafıyla yayınladı: Türk planı
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar