Son dakika haber: Bakan Akar'dan ABD'ye net mesajlar

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Son dakika haber: Bakan Akar'dan ABD'ye net mesajlar
Son dakika haber: Bakan Akar'dan ABD'ye net mesajlar
GİRİŞ 18.10.2019 21:00 GÜNCELLEME 18.10.2019 21:21
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bugün ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.  

 

Bakan Akar ile ABD'li mevkidaşı Esper görüşmesinde, Türkiye ile ABD arasında 17 Ekim 2019 tarihinde üzerinde mutabakata varılan; Güvenli Bölge'nin tesisine yönelik çalışmanın, Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde, başarılı olmasının hedeflendiği vurgulandı.

YAKINDAN TAKİP EDİLİYOR

Görüşmede, ABD'den taahhütlerini yerine getirmesinin beklendiği, DEAŞ ile mücadele konusunda kararlığın devam ettiği ifade edilerek, mutabakatta belirtildiği şekilde 120 saat içerisinde, PKK/YPG'nin Güvenli Bölge'den geri çekilmesi, ağır silahlarının toplanması, tahkimatının imha edilmesi faaliyetlerinin tamamlanmasının yakından takip edildiği kaydedildi.

 

Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarına karşı bir taciz, düşmanca hareket veya tutum olduğu takdirde meşru müdafaa hakkının kullanılacağı vurgulandı.

ESPER'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

ABD Savunma Bakanı Mark Esper,  Türkiye ve ABD arasında "Suriye'nin kuzeydoğusuna ilişkin varılan anlaşma" konusunda açıklamalarda bulundu.

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in, Türkiye ile ABD arasında Barış Pınarı Operasyonu’nun 120 saatliğine askıya almak üzere anlaşmaya vardığını hatırlatan Esper, SDG ismini kullanan YPG/PKK’nın 20 mil (30 km) derinliğe çekilmesi ile birlikte Türkiye’nin kalıcı olarak operasyonları durduracağını kabul ettiğini aktardı.

"AZ ÖNCE GÖRÜŞTÜM"

Dün ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Milley ile Kongre'yi bilgilendirdiklerini anlatan Esper, biraz önce de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile telefonda görüştüğünü ve Türkiye’nin operasyonu konusunda ABD’nin pozisyonunu yinelediğini ifade etti.

Esper, "Türkiye’nin bu anlaşmaya tam bir şekilde uyması gerektiğini, Türk güvenlik güçlerinin kontrol ettiği bölgelerdeki tüm halkın güven ve huzurunu sağlamasını beklediğimizi ifade ettik. Dini ve etnik azınlıkların korunması halen yönetimin odağında olacak.” dedi.

İLETİŞİM HALİNDE OLACAĞIZ

ABD’nin kuzeydoğu Suriye’den çekilmeye devam ettiğini ifade eden Esper, “Bu güvenli bölgenin uygulanmasında ABD kara gücü görev almayacaktır. Ancak hem Türkiye hem de SDG ile iletişim halinde olacağız.” diye konuştu.

Yarın Ortadoğu’daki ABD kuvvetlerini ziyaret edip daha sonra önümüzdeki hafta perşembe günü ise Brüksel’de düzenlenecek NATO Bakanlar Toplantısı'na katılacağını ifade Esper, Brüksel’de ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon operasyonlarının geleceğinin de ele alınacağını ifade etti.

ABD askeri kaynaklar ise ABD'nin bölgede hava keşif ve gözlem araçlarını bulundurmaya devam edeceğini bildirdi.

KAYNAK: HABER7, AA
YORUMLAR 8
  • hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    bu en boy meselesinde bi karışıklık var bu anlaşma bence km bakımından net değil
    Cevapla
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve PKK Sözünü tutmayacak...
    Cevapla
  • AhmeT 4 yıl önce Şikayet Et
    Bugun Çankayanın göbegi Atakule civarında Cuma gidecek Cami bulamadım Atakule mescide girdim kutu gibi küçük burdada Cuma kılacak cemaat yokdu bu Chp Beledılerıne Allah fırsat vermesın
    Cevapla
  • Atmaca 4 yıl önce Şikayet Et
    Hedefleri ikinçi israilin taşlarını döşemek ve teröristlerle iş tutan amerika amerika bu pyd li gurupun hakiki teröristlerden oluşan çapulçu olduğunu cok iyi biliyor ama başaramıyacaklar yahudi devleti yoktur olmayacakta sonunda yok olacaklar
    Cevapla
  • Asım 4 yıl önce Şikayet Et
    Tünellerden , Hadron çarpıştırıcısı yaparak faydalanabiliriz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sancaktepe’deki jakuzi yalanı DEM’i örtmek için mi? Alper Yeğin’in yardımcısı kim olacak?
Savunma sanayide 10 milyar dolarlık anlaşma! İmzalar peş peşe geldi