Sigaralar raflardan kalkıyor: Yeni sigara paketleri belli oldu

Tek tip sigara paket uygulaması için tarih belli oldu. Uygulamayla birlikte sigara paketleri tek tip ve tek renk olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha gündeme getirdiği yeni uygulamayla birlikte sigara paketleri tamamen değişecek. Uygulama aykırı davrananlara yönelik ise 20 bin TL para cezası ve 20 gün işletme kapatma cezası verilecek.

Sigaralar raflardan kalkıyor: Yeni sigara paketleri belli oldu
Sigaralar raflardan kalkıyor: Yeni sigara paketleri belli oldu
GİRİŞ 22.10.2019 14:46 GÜNCELLEME 22.10.2019 14:46
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sigara paketleri tamamen değişiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir kez daha gündeme getirdiği sigarada standart paket uygulaması 5 Aralık'tan itibaren başlıyor. Sigara paketleri tek tip ve tek renk oluyor. paketlerde marka sadece bir yüzeyde yer alacak ve bu yüzeyin yüzde 5'ini aşamayacak. Paketlerde logo, simge veya andırıcı her hangi bir işaret olmayacak. Renk, şekil, ebatlar ve kapalı dolapların şekli Sağlık Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın görüşü alınarak belirlenecek.

 

 

20 BİN TL CEZASI VAR

Satış alanlarında sigaralar görünen alanlardan kaldırılarak tezgah altında kapalı dolaplarda muhafaza edilecek. Uygulama aykırı davrananlara yönelik ise 20 bin TL para cezası ve 20 gün işletme kapatma cezası verilecek.

 

 

AMAÇ SİGARAYI BIRAKTIRMAYA TEŞVİK ETMEK

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden de alınan görüş sonrası yasa hazırlandı ve söz konusu düzenleme  5 Aralık'tan itibaren yürürlüğe girecek. Tütün Mamullerinin Üretim Şekline, Etiketlenmesine ve Denetlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile standart sigara paketleriyle çekiciliğin ve yanıltıcı özelliğin ortadan kaldırılması , sigarayı bıraktırmaya teşvik edilmesi hedefleniyor. 

RECEP TAYYİP ERDOĞAN "SİGARA HARAMDIR"

Sigaraya karşı savaş açtıklarını değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigaranın haram olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı.

"Bırakalım sigarayı, içelim Rize çayı... Bırakın bu mereti, kendi kendinize zarar veriyorsunuz. İnanın bu (sigara) haramdır, Diyanet İşleri Başkanımız da söyledi, 'haramdır' dedi. Yabancı bir sigara şirketi Türkiye'de yatırım yapacakmış, o yatırımı siz gidin başka bir yerde yapın. Tek tip sigara paketi uygulamasına geçiyoruz, çekici, özendirici hiçbir unsura yer verilmeyecek. Devlet ne kadar kararlı olursa olsun, sivil toplumun omuz vermediği bir mücadelenin başarıya ulaşma şansı yoktur."

70'DEN FAZLA SÖZ YER ALACAK

Paket üzerinde kullanılan uyarıcı resim ve yazının da alanı yüzde 85'e çıkarılacak. Caydırıcı görüntülerle birlikte oluşturulan resimli uyarılarda yer alan ifadelerden bazıları şöyle:

- Sigara/tütün içenler genç yaşta ölür.

Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur.

- Sigara/tütün içmek damarları tıkar, kalp krizine ve felçlere neden olur. 



- Sigara/tütün içmek ölümcül akciğer kanserine neden olur. 

- Hamileyken sigara/tütün içmek bebeğe zararlıdır. 

- Çocukları koruyun: Dumanınızı onlara solutmayın.

- Sağlık kuruluşları sigarayı/tütünü bırakmada size yardımcı olabilir. 

- Sigara/tütün içmek yüksek derecede bağımlılık yapar, başlamayın. 

- Sigarayı/tütünü bırakmak ölümcül kalp ve akciğer hastalıkları riskini  azaltır. 

- Sigara/tütün içmek ağrılı ve yavaş bir ölüme neden olabilir. 

- Sigarayı/tütünü bırakmak için doktorunuzdan ve size en yakın sağlık ocağından yardım isteyin. 

- Sigara/tütün içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur. 

- Sigara/tütün içmek cildin erken yaşlanmasına neden olur. 

- Sigara/tütün içmek spermlere zarar vererek doğurganlığı azaltır.

- Sigara/tütün dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve  hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur. 

YORUMLAR 1
  • abdullah 23 4 yıl önce Şikayet Et
    tebrik ediyorum.sigarayla yıllardır mücadele ediyorlar her geçen yıl sigara içenlerin sayısı artıyor.demekki emanet ehlinde değil.engel olmazsanız belki bu kadar artmaz en üzüldüğüm nokta 12-14 yaşındaki çocukların sigara içmesi.eskiden büyüklerimiz bize yanlış bir şey yaptığımızda nasihat ederlerdi,şimdi bu suç oldu söylesen ya dayak yersin yada beni taciz etti der hapislerde sürünürsün.sonuç olarak ne haliniz varsa görün.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Seçime günler kala 3 parti, AK Parti ve Murat Kurum'a desteğini açıkladı
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor