Son dakika: Başkan Erdoğan 'tarihi anlaşma' deyip duyurdu!

Son dakika| Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik çalışma ziyareti için gittiği Rusya'nın Soçi kentinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Toplantının ardından Başkan Erdoğan ve Putin, Suriye ilgili alınan tarihi kararları açıkladı.

GİRİŞ 22.10.2019 23:00 GÜNCELLEME 23.10.2019 01:01
Bu Habere 99 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Devlet Başkanlığı Rezidansı'nda baş başa gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başkan Erdoğan, Suriye'yle ilgili alınan tarihi kararları açıkladı.



Başkan Erdoğan'ın açıklamalarından önemli başlıklar;

Rusya'da bulunmaktan duyduğum memnuniyeti özellikle ifade etmek istiyorum.  Özellikle bugünkü görüşmelerimizde ana gündemimiz Suriye'deki gelişmelerdi. Bunun yanısıra ikili ilişkilerimizi de etraflıca ele alma fırsatı oldu.

'ÇALIŞMALAR KARARLILIKLA DEVAM EDECEK'

Ekonomi alanında milli paralarla ticaretin artırılmasına, buna yönelik anlaşmayı da bildiğiniz gibi kısa süre önce imzalamıştık.Bu anlaşmanın 100 milyar dolarlık ikili ticaret hedefine ulaşmada önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Akkuyu ve Türk Akım'da işbirliğimiz sürüyor. S-400'de teslimatlar yapılıyor. Önümüzdeki dönemde de ortak çıkarlarımız doğrultusunda bu çalışmalar kararlılıkla devam edecektir.

'SAYIN PUTİN'LE ÇOK CİDDİ ÇABA HARCADIK'

Sayın Putin'le Suriye'de barış, huzur, istikrarın tesisi için gerek ikili düzeyde gerekse Astana formatı kapsamında çok ciddi çaba harcadık. Soçi Muhtarısı dahil pekçok önemli karara imza attık. 16 Eylül'de Ankara zirvesiyle Anayasa Komitesi'nin kuruluşunu ilan ettik. 30 Ekim'de komite toplanacak. Beklentimiz komitenin Suriyelilerin meşru ve haklı beklentileri çerçevesinde gerçek ve kapsamlı değişiminin önünü açmasıdır.



İdlib yaptığımız görüşmelerin gündemiydi. Gelinen aşamalarda saldırılarda azalma yaşandığını görmek memnun edici. Bizim hiçbir zaman ülkenin toprağında egemenliğinde gözümüz yoktur. Barış Pınarı Harekatı’nın ana gayesi teröristlerin bölgeden çıkartıp Suriyelerin geri dönüşünü sağlamak.

RUSYA İLE TARİHİ ANLAŞMAYA İMZA ATTIK

Bugün tarihi bir mutabakata imza attık. Türkiye ve Rusya Suriye topraklarında ayrılıkçı hiçbir gündeme izin vermeyecektir. 23 Ekim öğlen 12.00’dan itibaren, 150 saat içinde YPG’li teröristler ve silahları 30 kilometrenin içerisine çıkartılacak örgütün tahkimat ve mevzileri imha edilecektir.  150 saatin sonunda Barış Pınarı Harekatı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 kilometre derinlikte Türk- Rus devriyeleri başlayacaktır.

Tel Rıfat ve Münbiç'teki tüm YPG'li teröristler, silahlarıyla beraber bu bölgenin dışına çıkarılacaktır.

Terörist sızmalara karşı her iki ülke gereken önlemleri alacak. Muhtıranın gözetimi ve koordinasyonu için ortak bir mekanizma kurulacaktır.



'SURİYELİ KARDEŞLERİMİZ İÇİN HAYIRLI OLSUN'

Bugüne kadar olduğu gibi, Türkiye ve Rusya, Suriye krizinin siyasi çözüme kavuşturulması için çabalarını sürdürecektir. Değerli dostum Putin ile varmış olduğumuz bu mutabakatın, Suriye’nin kalıcı istikrarı ve terörden arındırılması yolunda yeni bir dönemi başlatacağına inanıyorum. Muhtıranın, ülkelerimiz ve Suriyeli kardeşlerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Suriye’nin komşusu ve Suriye halkının dostları olarak, bu ülkede barış, güvenlik ve istikrarın yeniden hakim olması için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz





Putin'in açıklamalarınden önemli başlıklar;

Sayın Cumhurbaşkanı, bayanlar, baylar. Türkiye Cumhurbaşkanına davetimi kabul ettiği için müteşekkiriz. Kısa bir süre önce  telefon görüşmesi yaptık, davetimi o gün dile getirdim. Suriye Arap Cumhuriyeti'ndeki durumu müzakere ve Fırat'ın ötesindeki  durumu da ele almak için bugün biraraya geldik. Sayın Erdoğan Türkiye'nin askeri harekatıyla ilgili açıklamalar yaptı. Biz defalarca Türkiye'nin milli güvenliklerini temin etmek için adımlar atmak istediği niyetini anlayışla karşılıyoruz.

Türkiye’nin endişelerini paylaşıyoruz. Suriye ile kuzeydoğundaki Kürtler arasında geniş bir diyalog başlatılması gerekiyor.

" TÜRKİYE İLE SURİYELİLER BİRLİKTE SAĞLAYACAK"

 

Terör örgütlerinin Türkiye'nin gerçekleştirmiş olduğu harekattan yararlanmaması, bunların arasında DEAŞ var. Militanları cezaevlerinde bulunuyorlar, kaçma teşebbüsünde bulunuyorlar. Suriye'de kalıcı barışın ve istikrarın sağlanması ancak bu ülkenin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duymakla mümkündür. Bölgedeki barışı ve istikrarı Türkler ile Suriyeliler birlikte sağlayacak. Suriye hükümeti ile kuzey doğudaki Kürtler arasında geniş  diyalog başlatılması gerekiyor. Bu kapsayıcı diyalog yoruyla Kürt, çok uluslu Suriye halkının hak ve hukukları ancak bu şekilde savunulabilir.

'ULUSAL PARALARLA ÖDEMELERİ ÖNGÖREN SÖZLEŞME İMZALANDI'

Ülkelerimiz arasında ulusal para birimlerinin kullanılmasına yönelik anlaşma, ticaretin daha da artmasına katkıda bulunacaktır. Sadece Rus rublesi ve Türk lirasının daha aktif kullanımı değil, aynı zamanda Türkiye'deki Rus MIR kartlarının kullanımını ve Türk bankalarının, Rusya Merkez Bankasının mesaj iletim sistemine bağlanması ile ilgili de konuştuk. Bunun turizmin genişlemesine yönelik bir adım daha olduğuna inanıyorum

YORUMLAR 99
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Chp,lilerin Toplantısını izleyin ? Kılıçdaroğlu elinde bir Mektup acizlikden Türkiye karşısında nasıl bir Hain durumuna düşmelerinin belgesini izleyin? Amerika ve AB ile ortak, Dolar ile Patates soğan Domates ile Erdoğana her yerden Ekonomik ,siyasi saldırmalarına rağmen Erdoğanı bir türlü indiremediler? Aksine Erdoğan yükseldikce yükseldi Tarihe Altın Harflerle yazılarak büyük bir Devlet adamı olarak geçti....Artık geceler Chp,liler için çok zor geçecek?.. :)).
    Cevapla
  • C.Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Kılıçdaroğlu Erdoğanın Başarısı kaşısında adeta Groki durumuna düştü? Elinde bir Mektup Erdoğan Düşmanlığından Ağıza almayacak Hakaretler yaparak ne yapacağını bilmeden durumu kurtarmaya çalışıyor? Chp,lilerin ağlanacak halleri var? Yalancı iftiracı,Sahtekar Proje olan İmamoğlunu o kadar yıkadılar,cilaladılar ama bir türlü Erdoğanın seviyesine getiremediler? :)
    Cevapla
  • almanyadan 4 yıl önce Şikayet Et
    Eger böyle bir adami (R.T.E) Tr ye tek basina lider secmezse YAZIK olur ....Allah ceza verir ya!
    Cevapla
  • Ali Bilir 4 yıl önce Şikayet Et
    suriye eskiden bizimdi ne abd nin ne rusyanın ne de iranın...
    Cevapla
  • harici 4 yıl önce Şikayet Et
    biz dediğin kim. eskiden dediğin hangi dönem. Yıl 2019 ve suriyenin durumu ortada. Maziyi bırak ,geleceği planla, bugün çalış
    Cevapla
  • Halil duman 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriye 'li misafirler gitsin artık o zaman bir an önce
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
CHP'deki "para sayma" soruşturmasında yeni gelişme! Şüphelilerin ifadeleri ortaya çıktı