İstanbul için alarm verilebilir! Kasım ve Aralık'a dikkat

İstanbul'da son iki ayın yağışsız geçmesi 'Kuraklık mı yaşanacak?' sorusunu akıllara getirdi. Prof. Dr. Orhan Şen konu ile ilgili yaptığı uyarıda “Kasım ve aralık ayındaki yağışlarda yüzde 20 azalma olursa uyarı, yüzde 25 azalma olursa alarm vermek gerekir. İstanbul’da su sıkıntısı yaşanabilir” dedi. Kandilli'den yapılan açıklama ise bu durumu destekler nitelikte oldu.

İstanbul için alarm verilebilir! Kasım ve Aralık'a dikkat
İstanbul için alarm verilebilir! Kasım ve Aralık'a dikkat
GİRİŞ 25.10.2019 17:03 GÜNCELLEME 25.10.2019 17:03
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

İstanbul’da, eylül ve ekim aylarının yağışsız geçmesi kuraklık ve olası su krizini gündeme getirdi. Kandilli de konuyla ilgili önemli bir açıklamada bulundu.

 

 

Uzmanlara göre, mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklık ve yağışlardaki azalmadan Melen ve diğer havzalar da etkilenecek.

Bu yıl sonbahar ve kış aylarının kurak geçeceği uyarısında bulunan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, “Ekim, kasım ve aralık ayında ortalamanın altında yağış ile ortalamanın üzerinde sıcaklık söz konusu. Şubat, martta ise yağış az, sıcaklık ortalamanın üzerinde. Kasım ve aralık yağışlarında yüzde 20 azalma olursa uyarı, yüzde 25 azalma olursa alarm verilmeli Melen Projesi, bugün için İstanbul’u kurtarsa da önümüzdeki dönem sıkıntı yaşanabilir” dedi.

 

‘KIŞ KURAK GEÇECEK’

Prof. Dr. Şen, eylül ve ekim ayının ilk yarısında yağışın olması gerekenin altında olduğunu belirterek şunları söyledi:

“İstanbul özelinde şu an için baraj doluluk oranları çok kötü değil. Ancak mevcut durum için çok iyi de diyemeyiz. Bu kış için hem İstanbul hem de Türkiye geneli için öngörüm kurak geçeceği yönünde. Şimdiye kadar yağış miktarları olması gereken miktarların altında seyretti. İstanbul’da asıl mesele yağış rejiminden çok, su havzalarının artan nüfusun ihtiyacını karşılayamayacak durumda olması. İstanbul’daki yapılaşma, 4-5 derecelik sıcaklık artışına neden oluyor. Gökdelenler, asfalt yollar ‘ısı adası’ etkisi yapıyor.”

KANDİLLİ'DEN KORKUTAN AÇIKLAMA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, "İSKİ verileri ile de bu önümüzdeki kurak dönemi bir araya getirip değerlendirdiğimizde, İSKİ verilerine göre barajlardaki doluluk oranı yüzde 44'ler civarında. Ve her dört günde bir de bu oran yüzde bir olarak aşağı düşüyor. Yaklaşık da bu veriler üzerinden hesap yaparsak, hiç yağmur yağmazsa İstanbul'un 176 günlük su stoku bulunuyor. Önümüzdeki dönem de kurak geçecek gözüküyor bu yönden de tasarrufların yapılmasında fayda var" dedi. 

EYLÜL AYINDA 68 KİLOGRAM OLMASI GEREKEN ORTALAMA YAĞIŞ 7 KİLOGRAM 

Tek,"Öncelikli olarak yağışlara baktığımızda geçtiğimiz aylardan bu yana yağışlar azaldı. Ortalamaların altına düşmeye başladı. Örneğin Eylül ayında İstanbul için 68 kilogram olan ortalama yağış yaklaşık 7 kilogram olarak düştü. Yani yağışlar 7'de 1 oranında düşmüş vaziyette. Aynı şekilde Ekim ayı içerisinde de bugüne geldiğimizde, 60 kilogram olan ortalama yağış 40 kg olarak gözüküyor. Ve bundan sonraki süreçte de Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart hatta Nisan'a kadar, Mart biraz yağışlar açısından normal geçecek gibi görünse de genel olarak 6 aylık periyotlara bakılırsa yağışlar ortalamanın altında kalacak gözüküyor" dedi. 

İSTANBUL'UN 176 GÜNLÜK SU STOKU KALDI

İSKİ'nin yayınladığı barajlardaki doluluk oranı ile önümüzdeki kurak dönemi bir arada değerlendiren Tek, "İSKİ verileri ile de bu önümüzdeki kurak dönemi bir araya getirip değerlendirdiğimizde İSKİ verilerine göre barajlardaki doluluk oranı yüzde 44'ler civarında. Ve her dört günde bir de bu oran yüzde bir olarak aşağı düşüyor. Yaklaşık da bu veriler üzerinden hesap yaparsak, hiç yağmur yağmazsa İstanbul'un 176 günlük su stoku bulunuyor. Önümüzdeki dönem de kurak geçecek gözüküyor. Bu yönden de tasarrufların yapılmasında fayda var. Yağışlar Kasım ve Aralık ayında yine ortalamaların altında. Şubat ve Nisan ayları da yine ortalamaların altında kalacak görünüyor. Serin ve Kurak bir kış bizleri bekliyor olacak. Yağışlar açısından sıkıntılar var. Su tasarrufuna da şimdiden başlamamız gerekiyor. Önümüzdeki Ağustos ayına geldiğimizde, yaz aylarına geldiğimizde, şu anki tahminler İstanbul ve çevresinde, Marmara için de aynı şeyleri söyleyebiliriz, bir su problemi konusunun daha çok konuşulacağı günler olacak gibi gözüküyor" şeklinde konuştu. 

İSKİ'nin verilerine göre İstanbul'a su sağlayan toplam 10 barajın doluluk oranları ise şu şekilde:

Ömerli Barajı 42,92, Pabuçdere Barajı 2,92, Sazlıdere 42,10, Büyükçekme 44,15, Kazandere 6,23, Elmalı Barajı 69,85, Darlık Barajı 49,44, Istrancılar Barajı 26,30, Alibey Barajı 35,58 Terkos Barajı ise 61,79

 

YORUMLAR 42
  • ... 4 yıl önce Şikayet Et
    bunlar daha iyi günleri
    Cevapla
  • Ahmet Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Geldi ismet kesildi kısmet
    Cevapla
  • KANTARA 4 yıl önce Şikayet Et
    CHP ne zaman idarede olduğunda,gök kapıları dahi kapanır ne rahmet yağar ne bereket olur.Her taraf kerbelaya döner.Bunları yaşayarak gördüm.Dönemleri hep felaket.helaket...Hayırlısı olsun.Bakalım ne facialar yaşayacak İSTANBUL,hep beraber göreceğiz.
    Cevapla
  • Hatice 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabb'im yinede bu aciz günahkar kullarına rahmetiyle muamele etsin bol bol yağmur yağsın inşallah aminnnnn
    Cevapla
  • #avşarın delisi 4 yıl önce Şikayet Et
    erdoğan belediye başkanı olduğunda yağmur duasına çıkmıştı. yağmıştıda. paçavranın biri tayyibin işi ALLAH a kaldı diye manşet atmıştı. şayet yağmur yağmazsa ekremin işi kime kalacak çok merak ediyorum. mecliste menüde rakı isteyen vekillerlemi yoksa bodrumda bira içerken sahilde kendisimi yağmur duası yapar acaba ???merak bu ya...!!!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3'te 30. uçuş da tamamlandı
Türkiye'nin kanser haritasını TÜİK açıkladı