ABD'de gündem yine İncirlik!

Türkiye ile ABD ilişkileri özellikle son 5 yıldır büyük sınavlardan geçiyor. İki ülke arasındaki her krizden sonra ABD medyasında 'İncirlik'teki nükleer silahların taşınması' gündeme getiriliyor. Peki, nükleer silahların İncirlik'ten çekilmesi Türkiye için avantaj mı yoksa dezavantaj mı? Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

ABD'de gündem yine İncirlik!
ABD'de gündem yine İncirlik!
GİRİŞ 31.10.2019 07:24 GÜNCELLEME 31.10.2019 08:38
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Soğuk Savaş döneminden bu yana İncirlik Hava Üssünde bulunan nükleer silahların varlığı, Barış Pınarı Harekatı sonrası ABD medyasında yeniden tartışma konusu yapıldı.

 

 

ABD'de savunma sanayi sektörüyle ilgili en çok takip edilen haber sitelerinden Defense One'da, Rusya ile Türkiye ilişkilerinin NATO'yu tehdit ettiği ve İncirlik'teki nükleer silahların güvende olmadığını savunan bir makale kaleme alındı.

Peki, her kriz döneminde Türkiye'ye karşı nükleer silah kartının gündeme gelmesi ne anlam ifade ediyor? İncirlik'te bulunan nükleer silahların taşınması Türkiye için bir avantaj mı yoksa dezavantaj mı? Türkiye'nin izni olmadan bu nükleer silahlar taşınabilir mi? 

 

 

Emekli Hava Pilot Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD'nin İncirlik'ten nükleer silahlarını çekmesinin Türkiye için bir mükafat anlamına gelebileceğini belirterek, "NATO politikaları çerçevesinde nükleer bombalara ev sahipliği yapması Türkiye için bir tehdit. ABD nükleer bombaları bir yerde kullandığı anda, karşıdaki ülke sizi hedef olarak konumlandırır. Türkiye, NATO'nun bu politikasına destek verirken, hedef ülke haline geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

İNCİRLİK'İN KONUMU ÇOK STRATEJİK

ABD'nin zaman zaman nükleer silahları Romanya ve Yunanistan'a taşınmasını gündeme getirdiğini belirten Karataş, "Yunan halkı bu talep karşısında ayağa kalktı. 'Topraklarımızda nükleer bomba istemiyoruz' dediler. Nükleer bombalar uçaklar aracılığıyla atıldığı için, İncirlik menzil açısından hedef ülkeye yakınlık açısından olağanüstü kolaylık sağlıyor. Siz bombaları buraya koyduğunuz anda, 1-2 saat menzilden kazanıyorsunuz" ifadelerini kullandı. 

TÜRKİYE'NİN İZNİ OLMADAN ÇEKEMEZ

ABD'nin Türkiye'nin izni olmadan bu nükleer silahları çekemeyeceğinin altını çizen Karataş, "Nükleer bombaların taşınması için öncelikle ev sahibinin onayı gerekli. Taşıyabilmeleri için emniyetli bir yer bulmaları lazım ki, bu şu anda yok." ifadelerine yer verdi. 

ABD'DEKİ NÜKLEER TARTIŞMALAR SUNİ GÜNDEM

Barış Pınarı Harekatı sonrası yeniden gündeme gelen nükleer silahların çekilmesiyle ilgili Karataş, "Demokratlar birkaç yıl önce iktidardaydı, bu nükleer silahları o zaman neden taşımadılar? ABD'de muhalefet, iktidarı köşeye sıkıştırmak için bu argümanı kullanıyor. Devletler nükleer silahlarla ilgili sessizlik politikası izler, cevap verilmez ve genelde reddedilmez. Bu sessizlik Trump'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı 'Türkiye'deki nükleer silahların güvenliğinden eminim' sözleriyle bozuldu" yorumunu yaptı.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 15
  • Cafer es 4 yıl önce Şikayet Et
    Yanlız bu bombalara el koyalım diyosunuz ama bu bombalara el koydansa kullanamayız çünkü bu bombaların kodları amerikanın elinde olduğu için kullandirtmazlar
    Cevapla
  • şems 4 yıl önce Şikayet Et
    once suni gündem yapıyorlar ardından kamuoyunda gozlem yapiyorlar ve sonuca göre oylama yapılıyor. aslinda bazı durumlar çok basit
    Cevapla
  • Yerli 4 yıl önce Şikayet Et
    ABD incirliği nükleer bombalarını da alıp ebedi terk etsin. Türkiye ise kendi nükleer bombasını üretsin. Büyük bir devlet olarak bunu üretmek zorunda. Nükleer silah yapmak bu anlamda türkiye için büyük önem arz ediyor. Bu silaha sahip olmayan her ülke gelecekte hedef olmaktan asla kurtulamaz.
    Cevapla
  • HASAN TOPAL 4 yıl önce Şikayet Et
    kıbrıs adasında koskoca ingiliz üssü varken neden incirlik. üstelik birbirine 5 -10 dk mesafede
    Cevapla
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    Yemin olsun , En doğru olanı , İncirlik ABD’den boşaltıp , Rusya Ordusunu yerleştirmek lazım ... Al sana NATO müttefikliği diyeceksiniz ... Bu kadar Düşmanca ve Tehdit, Tehlikeli PKK’ya destek verip , Ermeni Sözde Soykırım diye, FETÖ desteği ile Askeri darbe ve Erdoğan’ı öldürmeye kalkmak ... ABD ve Avrupa ikişkilerni Tekrar Gözden çıkarmak lazım... geçirmek değil ...
    Cevapla
  • Dadaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Al birini vur öbürüne ne anlamı kaldı ABD RUSYA da olmaması lazım yeter birilerinin emrinde olmamız sadece biz olacağız başkasını istemiyoruz yüreyimiz de yeter bileğimizde evel ALLAH
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dili boğazına kaçan müşterisini böyle kurtardı...
Başkanlık koltuğunu oturan Nisa'dan 'başıboş köpekleri toplayın' talimatı