Suriyeli Kürtler, PKK'nın bölgelerinden çıkmasını istiyor

Suriye Anayasa Komitesi'nin Kürt üyesi Abdulhekim Beşşar, terör örgütü PKK'nın işgal ettiği bölgelerden çekilmesi gerektiğini, Türkiye ile mücadeleye girmenin halkının çıkarına olmadığını bildirdi.

GİRİŞ 02.11.2019 12:44 GÜNCELLEME 02.11.2019 13:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Beşşar, İsviçre'nin Cenevre kentinde süren Anayasa Komitesi görüşmeleri sırasında Suriyeli Kürtlerin sürece ilişkin vizyonunu AA muhabirine değerlendirdi. 

 

 

Suriye'nin Arap devleti olmadığını, içinde farklı etnik unsurların olduğunu vurgulayan Beşşar, "Bizim bu ülkenin bir parçası olduğumuzu kabul etmeleri gerek. Böylece biz de ülkenin kalkınmasına destek oluruz." dedi. 

İlk olarak Suriye Arap Cumhuriyeti isminin Suriye olarak değişmesini istediklerini belirten Beşşar, yönetim şekliyle ilgili de başkanlık sisteminin başarılı olamadığını, karma sistemden yana olduklarını kaydetti.

 

 

YPG/PKK İŞGALİNDEKİ BÖLGELERİN GELECEĞİ

Beşşar, terör örgütü YPG/PKK'nın işgal ettiği toprakların Suriye'nin geleceğindeki durumuna da değinerek, "PKK bizim bölgelerimizden çıkmalıdır. Biz Suriye Kürtleri olarak Suriye'nin komşularıyla iyi ilişkiler kurmayı amaçlıyoruz. Türkiye ile mücadeleye girmek halkımızın çıkarına olan bir şey değildir." diye konuştu.

Türkiye'nin Fırat'ın doğusu için ABD ve Rusya ile yaptığı mutabakatlarla ilgili Beşşar, "Biz Türkiye, ABD ve Rusya arasında diyalogdan yanayız. Bu mutabakatlar Anayasa Komitesi'nin işleyişini olumlu etkileyecektir." değerlendirmesinde bulundu. 

REJİMİN TUTUMU KIŞKIRTICI

Beşşar, rejimin tutumunun kışkırtıcı ve oyalayıcı olduğunu belirterek, "Durum tümüyle olumsuz değil. Yani siyasi çözümü isteyen ciddi tarafların olduğunu söyleyebiliriz. Rusya da bunlardan biri." ifadesini kullandı.

Suriye Anayasa Komitesi, ilk toplantısını 30 Ekim'de Cenevre BM Ofisi'nde gerçekleştirdi. Bugün itibarıyla oturumlarına ara verilen komitenin toplantıları pazartesi yeniden başlayacak.

YORUMLAR 7
  • Müslüman Kürd 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu saatten sonra suriye muriye olmaz. Askerimiz durmayıp sadece katil ypg yi değil esadıda vurmalı ve tüm suriyeyi almalıyız. Kürtlerin devleti zaten Türkiyedir bu gereksiz bir tartışma. Tüm İslam ve Türk ülkelerini alıp tek çatı altında birleştirmeli ve 2.5 milyar Müslüman doları yasaklamalı ve nükleer silahlarımızla kafire karşı sefere çıkmalıyız. Allah yardımcımız olsun, devletimiz sağ olsun
    Cevapla
  • Genç Türk 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriyede hiç bir etnik guruba göre anayasaya yapılmalı.tek devlet tek millet tek bayrak .diğer çözümler çözümsüzlüktür.ve bölge için sonuçları ağır olur.etniksel anayasa yapılamaz.
    Cevapla
  • Adam gibi Adam 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriye Kürtlerinin Anayasada yazılması ve onların Hakının garantörü Türkiye olmalı.. ABD nin hiç bir Fonksiyonu olmamalı. Esed in garantörü zaten Rusya olmuş durumda.. Karma bir Parlemento olur, Seçimler yapılır. YPG/PKK tamamen ortadan kaldırılır, Savaş biter Huzur gelir.
    Cevapla
  • Dadas.25 4 yıl önce Şikayet Et
    isminin bence (suriye halk cumhuriyeti) olmasi en güzeli.
    Cevapla
  • EDE46 4 yıl önce Şikayet Et
    orta doğu yada doğu toplantıları batı da yaptığı sürece yeni oyunlar yeni terörler bitmezzzzz
    Cevapla
  • Sen cahilsin 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne yani suriye arap devleti degilde kürt devletimi diyorsun cahil. O halde almanyada o zaman türk devleti olsun, nede olsa 5 milyon türk yasiyor.
    Cevapla
  • İzmirli Ahmed 4 yıl önce Şikayet Et
    bu kardeşimiz karşısındaki diğer kardeşimize direkt cahil demiş. yakıştıramadım. çok ayıp. Müslüman nezihtir ve adaletlidir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü