Son dakika: Dışişleri Bakanlığı'ndan AB'ye Doğu Akdeniz tepkisi

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanlığı, AB Dış İlişkiler Konseyi’nin Doğu Akdeniz ile ilgili aldığı kararlara sert tepki gösterdi. Bakanlık, "Ülkemizin tehditlere boyun eğerek, Doğu Akdeniz'deki haklarından geri adım atmasını ummak beyhude bir beklentidir" açıklaması yaptı.

Son dakika: Dışişleri Bakanlığı'ndan AB'ye Doğu Akdeniz tepkisi
Son dakika: Dışişleri Bakanlığı'ndan AB'ye Doğu Akdeniz tepkisi
GİRİŞ 11.11.2019 19:55 GÜNCELLEME 11.11.2019 20:39
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanlığı, AB Dış İlişkiler Konseyi tarafından Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulanmasına ilişkin çerçeve belgeyi onaylama kararına sert tepki gösterdi.

 


Bakanlık, Türkiye'nin tehditlere boyun eğerek, Doğu Akdeniz'deki haklarından geri adım atmasını umulmasının beyhude bir beklenti olduğunu vurgulayan bir açıklama yaptı. 

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız ile KKTC’nin hak ve çıkarlarını, Avrupa Birliği’nin tüm izan dışı adımlarına rağmen korumaktan vazgeçmeyeceğimiz daha önce de defalarca ve kuvvetle vurgulanmıştır.

AB Dış İlişkiler Konseyi’nin, bugün (11 Kasım) yapılan toplantıda bu konuda aldığı kararlar, 15 Temmuz ve 14 Ekim 2019 tarihlerindeki Dış İlişkiler Konseyi toplantılarının ardından verdiğimiz mesajların hiçbirinin yerine ulaşmadığını göstermektedir.

"TÜM YAPICI VE OLUMLU GİRİŞİMLERİ ÜSTLENEN TARAF OLDUK"

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, 2004’ten bugüne kadar, Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarının bir gerginlik değil, istikrar unsuru haline gelebilmesi için iyi niyetli bir biçimde çaba göstermiş, tüm yapıcı ve olumlu girişimleri üstlenen taraf olmuştur.

GKRY ve maksimalist pozisyonlarına alet ettiği AB ise, bu süreçte ne gerçekleri görebilmekte, ne de uluslararası hukuka ve hakkaniyete uygun bir karar alabilmektedir.

"İBRET VERİCİDİR"

Haklarımızın tek taraflı olarak gasp edilmesine tabiatıyla izin vermeyeceğimiz, 2004’ten bu yana istikrarla dile getirilmiştir. AB tarafından, hükümsüz ve geçersiz bir yönetime uluslararası hukuk hiçe sayılarak verilen karşılıksız ve anlaşılamaz destek ile Doğu Akdeniz’de önemli bir işbirliği fırsatının rehin alınması gerçekten ibret vericidir.

Ülkemiz kalıcı istikrar ve Doğu Akdeniz bölgesinde yaşayan tüm insanların refahı için, uluslararası hukukun temel ilkelerinin uygulanmasını ve bölgedeki işbirliğini teşvik etmeyi sürdürecektir. Bununla birlikte, daha önceden Kıbrıs sorununun çözülmesine katkıda bulunabilecek tarafsız bir aktör olma vasfını çok uzun süre önce yitiren AB’nin, Doğu Akdeniz’de de yapıcı ve yararlı bir tutum alabilmesinin mümkün olmayacağı görülmektedir.

Nitekim, 2004’ten bu yana Türkiye ve KKTC’nin egemenlik ve meşru haklarına saygı gösterilmesi çağrılarımız karşısında pervasız bir tutum benimseyen AB’nin, biz de faaliyete başladıktan sonra iyi komşuluk ilkesine saygı gösterilmesine atıfta bulunması, en hafif tabirle ironiktir.

Ülkemizin tehditlere boyun eğerek, Doğu Akdeniz’deki haklarından geri adım atmasını ummak beyhude bir beklentidir. Bu itibarla Doğu Akdeniz’deki arama ve sondaj faaliyetlerimize aynı şekilde devam edeceğimizden kimse şüphe duymamalıdır."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 31
  • Çavuş 4 yıl önce Şikayet Et
    Yel kayadan ne anlar, Bunlar hepsi +Bir etmez. Türkiye Kanunsuz bir iş yapmaz çünkü karşımızda şarlatan sürüsü var bunun bilincindeyiz..
    Cevapla
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa böyle devam eder ... Türkiye Kınıyoruz, Tanımıyoruz . Yav Adamlar yaptırım uyguluyor ... Neden Karşı yaptırım uygulamıyorsunuz ....
    Cevapla
  • tunctunc 4 yıl önce Şikayet Et
    Hemen cevaplarini almalari gzel bir payla$im ama karde$im onlarin aldigi yaptigi kararlara kar$i bizim verdigimiz cevaplar cok cok yumu$ak ama net.Bu yüzdende defalarca´da söylemi$siz ama yinede bizi takan yok.! Kim ne desin bunlarin anladigi dilden konu$muyoruz.Diplomatik dilde verdigimiz cevaplar YETERSIZ..Bunlara SERT VURCAKSINIZ CÜNKI ONLAR SERT VURUYOR BIZIMKI YUMU$AK KALIYOR.NOKTA.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Yeter artık bunların her yere çöktüğü hakkımız olanı istiyoruz o kadar. AB’yi ilgilendirmez Doğu Akdeniz. Biz KKTC’yi kurduk adamlar düpedüz karşı atak olarak Rum kesimini AB’ye aldılar
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Abd ve israil terörist devlettir bunlarınamacı haksız yerekazanç sağlamak petrol çalmak vs
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şoke eden görüntüler: Gazeteciler tekme tokat dövdüler
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi