Tarlasını sürerken, bin yıllık pitos buldu

Kırıkkale'de çiftçilik yapan Haydar Demirci, tarlasını sürerken bin yıllık olduğu değerlendirilen Roma döneminden kalma pitos buldu. Tarihi pitos, İl Kültür Turizm Müdürlüğü envanterine kaydedildi.

Tarlasını sürerken, bin yıllık pitos buldu
Tarlasını sürerken, bin yıllık pitos buldu
GİRİŞ 12.11.2019 16:57 GÜNCELLEME 12.11.2019 16:57
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

İlçeye bağlı Koçubaba köyünde oturan Haydar Demirci, tarlasını sürerken traktörün pulluğuna takılan küpü fark edince jandarmaya haber verdi. Jandarma ekipleri de tarihi eser olabileceği düşüncesiyle durumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bildirdi. Bölgeye gelen ekipler yaptıkları ilk inceleme sonrası, Ankara'daki arkeoloji müzesindeki görevlilerden destek istedi. Arkeologlar tarafından çıkarılan küp, kamyonla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne götürüldü. Roma dönemine ait olduğu belirlenen pitos, İl Kültür Turizm Müdürlüğü envanterine kaydedildi. Tarihi pitosun, restore edilerek önümüzdeki günlerde burada sergileneceği belirtildi.

'SAKLAMA KABI OLARAK KULLANILMIŞ'

Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Aydın Demiröz, Roma dönemine ait küpün muhafaza edileceğini belirterek, "Koçubaba köyünde, çiftçimiz tarlayı sürerken buluyor. Daha sonra biz Ankara'daki arkeoloji müzesindeki arkadaşlardan yardım istedik. Görevlendirilen arkadaşlar gelip, kurtarma kazısı yaptılar. Bu küpe 'pitos' diyoruz. Roma dönemine ait küpün, yaklaşık olarak bin yıllık olduğunu düşünüyoruz. Bu küpü, burada muhafaza etmeyi düşünüyoruz. Küp, bulunduğu yerden çıkarılırken parçalandığı görülmüş. İlerleyen günlerde restorasyonu yapılacak. Küp bir bütün halinde olacak" dedi.

YORUMLAR 6
  • önkonyalı 4 yıl önce Şikayet Et
    çıkartırken kırmışlar mı. elin gavuru olsa sağlam çıkartmak için fırçayla günlerce uğraşır
    Cevapla
  • Büyük Türkiye 4 yıl önce Şikayet Et
    ne tarlaymış arkadaş
    Cevapla
  • muşi dayı 4 yıl önce Şikayet Et
    bunun hemen hemen aynısı rüya üzerine kazdığımız yerden çıktı,ağzı tuğlayla kapalıydı. içinde kömür gibi bir madde vardı.kömür döktüğümüz yerde ertesi gün tozu bile yoktu.yıl 1966.
    Cevapla
  • a ha 4 yıl önce Şikayet Et
    ya içindeki altınlara ne oldu???
    Cevapla
  • tarihçi 4 yıl önce Şikayet Et
    pitos küplerde altın olmaz dostum...çünkü bunlar semavi inançlar öncesi kelt inançlar dönemine ait. ilginç gelecek ama rahim pozisyonunda ölüler konulurdu. muhtemelen taşlaşmış kemikler vardı ama köylü kardeşimiz dikkat etmemiştir.
    Cevapla
  • can 4 yıl önce Şikayet Et
    1000 yıl dile kolay bin yıl evvelki yiyecek içeçek nasıl yaşadılar ilkel sartlarda yine canaktan çömlekten teknolojiyi geliştirmişler bu küple bir aylık su ihtiyacı kimbilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı