Cumhurbaşkanlığı büyük ödülleri açıklandı

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne "edebiyat" alanında Nuri Pakdil, "müzik" alanında MFÖ, "sinema" alanında Mesut Uçakan layık görüldü. İşte ödül alan isimler...

Cumhurbaşkanlığı büyük ödülleri açıklandı
Cumhurbaşkanlığı büyük ödülleri açıklandı
GİRİŞ 25.11.2019 18:24 GÜNCELLEME 25.11.2019 19:44
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’ne bu yıl “edebiyat” alanında Nuri Pakdil, “müzik” alanında MFÖ, “sinema” alanında Mesut Uçakan, “resim” alanında Devrim Erbil, “geleneksel sanatlar” alanında Fuat Başar, “mimarlık” alanında Doğan Kuban, “sosyal bilimler” alanında ise Ahmet Yaşar Ocak layık görüldü.
Bu yılki “vefa ödülü”nün ise A. Haluk Dursun’a verilmesi kararlaştırdı.

 

Farklı alanlarda Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü’ne layık görülen sanatçı ve kültür insanları:

EDEBİYAT

Nuri Pakdil

Yerli düşüncenin egemenliği adına ürettiği özgün eserler, Türk Edebiyatı’na  kattığı kelime tercihleriyle dolu estetik anlatım dili ve insanı kalbinden tutmayı öneren değerli fikirleri dolayısıyla.

 

 

MÜZİK

MFÖ


Türk pop ve rock müziğinde kültürel kimliğin temsiline verdikleri önem ve kırk yılı aşkın süredir devam ettirdikleri müzik çizgilerindeki istikrar ve başarıları dolayısıyla.

SİNEMA

Mesut Uçakan


Türk sinemasının milli ve yerli kimliği için bir ömür boyu süren çabaları ve bu uğurda ürettiği özgün sinema eserleri dolayısıyla.

RESİM

Devrim Erbil


Kültürel geleneklere bağlantılı çalışmaları ve peyzaj tasvirlerine yönelik soyut çalışmalarıyla Türk resmine getirdiği farklılık ve resmin özgün temsilcilerinden biri olmak dolayısıyla.

GELENEKSEL SANATLAR

Fuat Başar


Hat ve ebru sanatlarının yeni nesillere aktarılması, sevdirilmesi ve öğretilmesindeki üstün gayret ve çabaları dolayısıyla.

MİMARLIK

Doğan Kuban


Türk mimarisinin geçmişine yönelik kuramsal ve kavramsal çalışmaları, restorasyon faaliyetleri, İslam mimarisi içinde Türk eserlerinin kimliğini vurgulayan görüşleri ve bu konulara dair yazdığı kitapları dolayısıyla.

SOSYAL BİLİMLER

Ahmet Yaşar Ocak


Tarih ve kültür tarihçiliğine yaptığı katkıları, İslam tarihindeki tasavvufi grup, kişi ve yapıları sosyal tarih perspektifinden titizlikle inceleyen akademik çalışmaları dolayısıyla.

VEFA

A.Haluk Dursun


Türk kültür ve medeniyetinin günümüz insanına aktarılması yolunda gösterdiği emek ve verdiği eserler ile Osmanlı coğrafyasının her yanına uzanan beraberlik ruhunun yaşatılması çabaları ve Anadolu kültür birliği yolunda gençlere verdiği emek dolayısıyla.

Cumhurbaşkanılığı'ndan ödüllerle ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, tarihten bugüne zengin bir kültür ve sanat birikimine sahip olan ülkemizin geleceğe miras bırakacağı eserleri üreten, kültüre ve sanata hizmet ederek Türk medeniyetinin sürekliliğine önemli katkılarda bulunan, dünyada kültür ve sanatın yücelmesine zemin hazırlayan ve üstün gayret gerektiren, yetenekleriyle özgün eserler üretip estetik değerlere bağlı hizmetlerde bulunan vatandaşlarımızı Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına onurlandırmak ve sonraki kuşakları özendirmek amacıyla her yıl Kültür ve Sanat Büyük Ödülü takdim etmektedir.

İftihar ederiz ki ülkemiz, her biri defalarca ödüllendirilmeye layık sayısız kültür ve sanat insanına sahiptir.

Bu bağlamda T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, titiz bir çalışma yürüterek ülkemizin hazineleri sayılan sanatçı ve kültür insanları arasından bazılarını eserleri ve hizmetleri açısından değerlendirmiş, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Yönetmeliği hükümlerine göre gerekçelendirmiş ve Cumhurbaşkanlığı makamına sunmuştur.

Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle de aşağıda isimleri yazılı sanatçı ve kültür insanları karşılarında belirtilen alanlarda Büyük Ödül’e layık görülmüştür. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 7
  • saydemir 4 yıl önce Şikayet Et
    Ah ah ne varsa eskilerde var yenilerden çok az kimse sanatçıdır o duygu o sevgi olmadıkça sanatçı olunmaaz
    Cevapla
  • Aktaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Onu bunu bilmem Kılıçdaroğlu nu unutmuşlar yılın yalancısı olarak ödül verilmeliydi
    Cevapla
  • adnan 4 yıl önce Şikayet Et
    Resimde ak zülüflü Bedri Baykam ödül almalıydı. Hakkını yemişler. :)
    Cevapla
  • Uğurx1 4 yıl önce Şikayet Et
    Kendilerine çok teşekkür ediyorum.en azından yazdıkları .söyledikleri ve yönetip çevirdikleri filmler .Türk toplumuna hitap ettiği için hepsine ayrı ayrı teşekkürler.
    Cevapla
  • Kürt Yavuz 4 yıl önce Şikayet Et
    MFÖ nedir ya ! Son yıllardaki hangi müzikleri acaba?
    Cevapla
  • Rebelboy1903 4 yıl önce Şikayet Et
    :D kusura bakmayın müzik deyince aklınıza " geceler geceler hain geceler" diye absürt şarkılar gelir belki ama biz hep yaşım 19 deriz sizde anlamazsınız
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    demekki bu dönem kayda değer sanatçı yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
Hizbullah'tan İsrail'e operasyon! Füzeler peş peşe fırlatıldı