Erdoğan'ın tanıttığı halıyı 9 ay 24 saat çalışarak dokudular

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılan ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kullanılan 108 metrekarelik halı dokundu.

GİRİŞ 28.11.2019 08:48 GÜNCELLEME 28.11.2019 11:41
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

9 ay boyunca 33 kişinin 3 vardiya halinde, 24 saat boyunca çalışarak, dokuduğu halıya, 29 milyon 420 bin düğüm atıldı. Dev halıyı dokuyan kadınlar, ortaya çıkardıkları eserin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından beğenilmesinden gurur duyduklarını söyledi.

 

 

KÜLLİYE'NİN YENİ HALISI

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde güven mektubu sunumlarının yapıldığı salona serilen ve cumartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, "Arkadaşlar bu halı yeni. Hereke, 108 metrekare, yerli ve milli" sözleri ile tanıttığı 108 metrekarelik Hereke halısı, Kocaeli'nin Körfez ilçesine bağlı Hacı Akif Mahallesi'nde bulunan Hereke Halı ve İpek Dokuma Fabrikası'nda dokundu.

 

9 AY DURMADAN ÇALIŞTILAR

Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı'na bağlı Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası'nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılan ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kullanılan 108 metrekarelik halı dokundu.

33 kişilik personelin 9 ay boyunca 3 vardiya halinde 24 saat durmaksızın çalışarak, dokuduğu halı, 14 metre 57 santimetre boya ve 7 metre 47 santimetre genişliğe sahip. 108 metrekare alanı kaplayan halının en büyük özellikleri ise çift düğüm tekniği kullanılması, ince ve kalın çift atkı tekniği ile örülüyor olması ve kesiminin el makası ile yapılıyor olması. Tamamen el dokuması olan halı ile aynı fabrikada dokunan diğer halılar ise dünyanın birçok ülkesinde sergileniyor.

HALI HAKKINDA BİLİNMEYENLER

1843 yılında Hereke Fabrika-i Hümayunu adı altında kurulan fabrika, bugün Hereke Halı ve İpek Dokuma Fabrikası olarak devam ediyor. Aradan geçen 176 yıl içinde fabrikada el işçiliği ile dokunan halılar, dünyanın ve Türkiye'nin birçok yerinde sergilenmeye devam ediliyor. Bu halılardan en fazla tanınanları ise 120 yıl önce dokunan ve dünyanın en büyük yekpare halıları arasında gösterilen 468 metrekarelik Yıldız Şale Köşkü'nün tören salonunda sergilenen halı ile 124 metrekarelik Osmanlı döneminde bayramlaşma törenlerinin yapıldığı Dolmabahçe Sarayı'ndaki Muayede Salonu'nun zemininde sergilenen halı olarak biliniyor.

"9 AY SÜRDÜ"

Hereke Halı ve İpekli Dokuma Fabrikası'nda 10 yıldır çalışan Özlem Akbulut, "İpek halı ve yün halı olmak üzere Hereke'mizin halılarını dokuyoruz. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi için dokuduğumuz halımızın eni 7 metre 47 santim olarak ölçüldü. Boy olarak 14 metre 57 santimlik bir halı. Toplam 108 metrekare ebadında bir halı oldu. Tamamı Hereke düğümü olarak işlenen halımıza toplamda 29 milyon 420 bin düğüm atıldı. 33 arkadaşımızla birlikte 7 gün 24 saat şeklinde 3 vardiya olarak çalıştık ve 9 ayda halımızı bitirdik. Normal şartlarda 3 yıl sürebilecek büyüklükte bir halıydı. Biz vardiyalı çalışarak 9 ayda halımızı bitirdik. Şakayık desenli halımızı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığımıza teslim ettik. Şu anda orada kullanılmakta. Biz her şeyden önce gururluyuz. Güzel bir iş çıkarttık" dedi.

Hereke Halı ve İpek Dokuma Fabrikası Müdürü Avşar Yılmaz ise "Fabrikamız 1843 yılında Abdülmecit tarafından kurulan bir fabrika, fakat asıl gelişimini Abdülhamit Han zamanında yaşamış. Anadolu'nun dört bir yanından getirilen desenler ile burada, bugünkü ismi ile bildiğimiz Hereke halıları dokunmaya başlıyor. Geliştirilmeye çalışılan, zenginleştirilmeye çalışılan bir Hereke üslubu var burada. Anadolu'nun dört bir tarafından getirilen desenler günümüze kadar gelmiş, yaşayan bir sanat dalı olarak burada devam ediyor" diye konuştu.

 

YORUMLAR 20
  • Kültür 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu bir kültürdür değerdir.Dar düşünmeyiniz.Çok kıymetli hazinedir tanıtımdır reklamdır.
    Cevapla
  • irfan 4 yıl önce Şikayet Et
    Simav'da onbinlerce halı ustası var, hepsi işsiz eskiden her evde halı tezgahı vardı ve neredeyse herkes halı dokurdu, önderlik eden olsa burada bu iş hem yatırımcısına hemde bölge halkına çok büyük paralar kazandırır.
    Cevapla
  • mmed 4 yıl önce Şikayet Et
    Bunun Hereke halılarını tanıtımına dönük olduğunu biz biliyoruz. Dış ticarette ciddi anlamda reklam olacaktır ama içerideki çakallara da iyi malzeme oldu sanırım
    Cevapla
  • Evet 4 yıl önce Şikayet Et
    Chp yine beğenmedi
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    harika görünüyor. inşallah kimyasal boyalardan oluşan makine halılarından biran önce kurtulup kök boyaların kullanıldığı el dokuması halılarımıza döneriz. asla dönmek şifadır. her yaptığında vatanımızın milletimizin maddi-manevi gelişimi hedefleyen ve latif sanat ruhuna sahip bir cumhurbaşkanımız olduğu için çok nasipliyiz. Allah hayırlı uzun ömürler versin. Amin.
    Cevapla
  • adalet nerede 4 yıl önce Şikayet Et
    ingilizlerin hint kumaşını bitirmek ve ingiliz kumaşını 1 numara yapmak için 20 bine yakın hint kumaşı ustasının elini kestiğini biliyormuydunuz.... sayı daha fazla olabilir.....Bulunmaz hint kumaşı mı deyimi de kaliteden dolayı söylenmiştir...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı