2020 asgari ücret zam oranları belli oldu!

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020 yılı asgari ücretini belirlemek için ikinci toplantısını TÜRK-İŞ'in ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Toplantıda asgari ücret için 2.578 TL ve 3.200 TL arasında rakamlar konuşuldu. Peki asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

2020 asgari ücret zam oranları belli oldu!
2020 asgari ücret zam oranları belli oldu!
GİRİŞ 13.12.2019 16:56 GÜNCELLEME 13.12.2019 16:56
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

7 milyon asgari ücretle çalışan vatandaşı yakından ilgilendiren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2. toplantısını gerçekleştirdi. Komisyon haftaya salı günü TİSK'te üçüncü toplantısını yapacak, ayın son haftasındaki dördüncü toplantıda ise yeni asgari ücret belli olacak. Toplantıda Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder komisyonun çalışanların geçim şartları ve ülkenin ekonomik durumuna göre yeni asgari ücreti belirlemeye çalıştığını vurgularken, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise asgari ücret konusunda 2 bin 578 TL'nin altındaki bir rakamı kabul etmeyeceklerini ifade etti. Örneğin, 2 bin 20 TL olan net asgari ücret 2 bin 500 TL’ye çıkartıldığında, 1 Ocak 2020’den itibaren 2 bin 500 liranın altındaki tüm ücretler bu seviyeye yükseltilmek zorunda. Ancak, sendikasız bir işyerinde halen 2 bin 500 lira, yani asgari ücretin yaklaşık yüzde 20 üzerinde net ücret ödeyen işveren bu rakamı 2020 yılında artırıp artırmamakta serbest. İşçi ücreti beğenmezse işi bırakıp başka işyerine gider, başka işyerine gidemeyen işçi ise ikinci yıl da aynı ücretle çalışmaya devam eder. İşte 2020 yılı asgari ücret zam rakamları…

 

"KOMİSYON, VERİ VE RAPORLARI DİNLEYECEK"

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder komisyonun çalışanların geçim şartları ve ülkenin ekonomik durumuna göre yeni asgari ücreti belirlemeye çalıştığını vurgularken, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise asgari ücret konusunda 2 bin 578 TL'nin altındaki bir rakamı kabul etmeyeceklerini ifade etti.

İlk toplantıda Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıkları ve TÜİK'ten belirli konulardaki veri ve raporları komisyona sunmasını istediklerini dile getiren Önder, "Bugün, kamu kurum temsilcilerinin sunum yapmasını bekliyoruz. Komisyon, bu veri ve raporları dinleyecek." dedi.

 

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, ev sahibi olarak komisyon üyelerine hitaben selamlama konuşması yaptı. Asgari ücret sürecini bu yıl Hak-İş ve DİSK ile yürüttüklerini belirten Atalay, bugünkü toplantının ardından iki konfederasyonu bilgilendireceklerini söyledi. Bir kişinin 2 bin 578 lira olan yaşam maliyetinin altındaki rakamı kabul etmeyeceklerini vurgulayan Atalay, şöyle konuştu:

"Biz aynı noktadayız. DİSK'in talep ettiği rakam başka. Hak-İş, 'Ortak bir rakam olursa katkı sağlarız' diyor. Bu aşamada süreci görmemiz lazım. Komisyon çalışma yapacak, inşallah çalışanlar lehine güzel bir toplantı olur, güzel bir rakam açıklanırsa biz de mutlu oluruz."

TİSK:

İşgücü maliyetleri, rekabet gücü, yatırımlar, hedef işsizlik ve hedef enflasyon dikkate alınsın.

Asgari ücret desteği 2020'de 200 lira olarak ve tüm işletmeleri eşit şekilde kapsayarak devam etsin. SGK işveren desteği yüzde 5'ten 6'ya yükseltilsin. Bu oran toplu iş sözleşmeli işyerlerinde yüzde 7 olarak uygulansın.

TÜRK-İŞ:

Net 2 bin 578 liranın altında pazarlık yapmayız..

MHP: 2850 TL olsun

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, asgari ücretin yeni yılda 2850 TL olması gerektiğini söyledi.

Büyük Birlik Partisi: 

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, “2019-2020 arasındaki bütçe artış oranı yüzde 22.5. Dolayısıyla da bu hesaplamayla bu yıl asgari ücretin 2 bin 475 lira olmasını Büyük Birlik Partisi olarak teklif ediyoruz” dedi. 

2020 ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

KAMU-SEN ASGARİ GEÇİM ENDEKSİ AÇIKLAMASI

"Memur Paketi için ısrarlıyız"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, kamu çalışanlarının yaşadığı ekonomik sıkıntıya dikkati çekti.

Kamu çalışanlarına 2020 yılı için verilmesi öngörülen yüzde 4 4 zammın yetersiz kaldığını ifade eden Kahveci şunları kaydetti:

"Yeni bütçenin kamu çalışanlarının idam fermanı olduğunu ifade etmiştik. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yapmış olduğu araştırma, bu söylemimizi doğrular niteliktedir. Bu noktada, kamuda milyonların beklediği düzenlemeleri içeren 'Memur Paketi' için ısrarlıyız. 3600 ek gösterge, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, yardımcı hizmetliler sınıfının sorunlarının çözülmesi, mülakatın kaldırılması, bütün ek ödemelerin emekli maaşında dikkate alınması gibi konular, bu paket içerisinde değerlendirilerek, kamu görevlilerinin nefes alması sağlanmalı."

Çalışan tek kişinin açlık sınırı bir önceki aya göre yüzde 0,06 artarak, 2 bin 625 lira 90 kuruş, yoksulluk sınırı ise 3 bin 388 lira 32 kuruş oldu.

Dört kişilik ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı beslenebilmesi için gerekli harcama kasım verilerine göre günlük 50 lira olarak belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 504 lira 65 kuruş olarak hesaplandı.

Geçen ay itibarıyla ortalama 4 bin 14 lira 14 kuruş ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 37,48'ini oluşturdu.

TOPLANTI 1 SAAT 40 DAKİKA SÜRDÜ

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2'nci toplantısı yaklaşık bir saat 40 dakika sürdü. Toplantı sonrası açıklamada bulunan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, toplantıda genel olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İstatistik Kurumu'nda (TÜİK) gelen raporları dinlediklerini söyledi. Önder, "Küresel ekonomi nereye gidiyor', 'Türkiye ekonomisi nasıl', 'istihdamı ilgilendiren veriler ve rakamlar nasıl' diye, üç kurumdan bunları dinledik. Bizden en düşük memur maaşı istenmişti, onu açıkladık. Bekar ve çocuksuz bir memurun maaşı 3 bin 247 olarak söyledik" dedi.

'TÜİK ASGARİ ÜCRET RAKAMINI AÇIKLAMIYOR'

Önder, TÜİK'in normalde bir kişinin ne kadar gıdaya harcama yapmasıyla ilgili bir araştırma yaptığını söyleyerek, "TİSK, TÜİK'in gıdadan kaynaklı böyle bir açıklama yapmamasını istedi. Türk-İş geçen yılki hesabın yapılmasını talep etti. Bu sefer TÜİK, sadece ekonomik verilere ve istihdama ilişkin verilere göre bir açıklama yaptı ama bir asgari ücret rakamı açıklamıyor. Önümüzdeki hafta TÜİK'i dinleyeceğiz. Bizim komisyon 15 kişiden oluşuyor. Bizde bakanlık olarak burada dinliyoruz" diye konuştu.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise, TÜİK'in verilerini dikkate alacaklarını söyleyerek, "Her ne kadar TİSK itiraz ediyor olsa da, elimizde başka veri olmadığına göre bu verileri değerlendireceğiz. Yarından itibaren diğer federasyonlarla da görüşeceğiz. Bize gelen raporları onlara da göndereceğiz. TÜİK rakamlarını haftaya kesinlikle bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 2020 TL

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için aylık brüt 2 bin 558 lira 40 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net 2 bin 174 lira 64 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 3 bin 6 lira 12 kuruş. Bunun 2 bin 558 lira 40 kuruşunu brüt asgari ücret, 396 lira 55 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 51 lira 17 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

YORUMLAR 12
  • baba 4 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücrette vergiyi alma hem işveren hem işçi mutlu olsun
    Cevapla
  • Dikkat 4 yıl önce Şikayet Et
    askeri ücretin 3.000 yada 2.500 olması birşey değiştirmez zam oranını ona göre ayarlanıp vergiler ona göre yükseltilir 5.000 de askeri ücret olsan şuan 200 tl ödediğin doğalgaz 400 tl olur
    Cevapla
  • aslan 4 yıl önce Şikayet Et
    neden ak parti teklifini söylemiyor yüzde 52 ile başa gelen iktidar olarak mazlumun yanında olun ben çalıştığım iş yerinden agi alamıyorum patron veremiyorum diyor ama volvo ya biniyor bu nasıl adalet ve kalkınma biri bana söylesin..
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    söyle düşün asgari ücreti 2850tl olursa emekli 1200tl alan ne olacak düşünemiyorum
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nin en önemli toplantısı ASGARİ ücret belirleme toplantısı .4 toplantıda ancak sonuç çıkabiliyor. Ne kadar önemliyse artık (!). Bir kaç toplantı daha yapsalar bari eyi bir sonuç alırlar (!)
    Cevapla
  • SEDA 4 yıl önce Şikayet Et
    HERKES KARŞILIKLI BİRBİRİNE ÖNERİ YAPTIĞI İÇİN 1DeN FAZLA TOPLANILIYOR OLABİLİR Mİ
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle