Siber zorbalığa karşı topyekun seferberlik başlatılmalı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından bugün açıklanan “Çocukların Yeni Medya Kullanımı ve Siber Zorbalık Araştırması” verilerini değerlendiren uzmanlar önemli uyarılarda bulundu: “Siber zorbalık ile karşı karşıya kalındığında susmayın, tepkisiz kalmayın. Yetkililere bildirin, hukuki mücadele başlatmaktan geri durmayın.”

Siber zorbalığa karşı topyekun seferberlik başlatılmalı
Siber zorbalığa karşı topyekun seferberlik başlatılmalı
GİRİŞ 19.12.2019 15:25 GÜNCELLEME 19.12.2019 15:25

Avukat Emrullah Beytar, siber zorbalığın gerçekleştiği en yaygın yerlerin, Facebook, Instagram, Snapchat ve Twitter gibi sosyal medya araçları olduğunu belirtti. Beytar, kısa mesaj servisleri aracılığıyla gelen mesajlar, çevrimiçi oyunlar ile e-posta sağlayıcı servisler üzerinden de çocukların hedef alındığını belirtti. Cep telefonları, bilgisayarlar ve tabletler gibi dijital cihazlar üzerinden gerçekleştirilen siber zorbalığa karşı topyekun seferberlik başlatılması gerektiğini söyledi. 

Beytar, “Özellikle gençler ve çocuklar sosyal medya kullanımı yoluyla siber zorbalık riski ile karşı karşıya kalabilmektedir. Siber zorbalık, depresyon, kaygı ve intihar düşüncesi riski ile de ilişkili olabilmektedir” dedi.

SUSMAYIN, GEREĞİNİ YAPIN

Türkiye’de siber zorbalığa maruz kalma oranının da artış gözlemlendiğine dikkat çeken Avukat Emrullah Beytar, “Siber zorbalık ile karşı karşıya kalındığında susmayın, tepkisiz kalmayın. Yetkililere bildirin, hukuki mücadele başlatmaktan geri durmayın. Mevzuatımızda siber zorbalık olayları için uygulanabilecek hükümler mevcut. Zorbalık sosyal medya üzerinden gerçekleşiyorsa, buna dair ekran görüntüleri, çıktılar gibi delil niteliğinde belgelerin toplanması, ilgili sosyal medya kuruluşuna bildirimde bulunulması izlenebilecek yolların başında gelir. Buna paralel olarak zorbanın mağdurla tekrar iletişime geçmesinin önlenmesi için bu hesapların engellenmesi de önemlidir” diye konuştu.

SUBLİMİNAL MESAJLAR ARACILIĞIYLA DA SİBER ZORBALIK YAPILIYOR
 
Subliminal mesajlar konusunda da uyarılarda bulunan Beytar,  “Bilinçaltı teknikleri kullanmak, sosyal mühendislik yöntemlerinden sadece biri. Bilinçaltı teknikler ya da subliminal mesajlar kullanılarak yapılan haberlerin, programların, filmlerin, dizilerin, dijital oyunların ve birçok görsel yayınların veya müzik, ses dosyaları gibi işitsel yayınların, insanların zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal gelişimlerini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Bu tarz görsel yayınlarda olası siber zorbalık, siber şiddet ve cinsel içerik, online taciz gibi durumlar görülmektedir. Ülkemizde bilinçaltı (subliminal) teknikler konusunda yasal düzenlemeler yapılmıştır. Ancak yaptırımlar yetersizdir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından yürütülmekte olan çalışmalar ise oldukça değerlidir, desteklenmelidir” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Milli muharip uçak KAAN, ANKA-3 ve İHA’lar birlikte uçacak
Gelirini beyan etmeyenler için ‘pişmanlık’ imkanı! Bakan Şimşek'ten çağrı